En riad är förvisso ett traditionellt marockanskt hus byggt kring en trädgård eller innergård, gärna med fontän och inte helt likt innerstadskvarteret med asfalterad bakgård där Amelia Widell bor. Men hon låter sig gärna inspireras av riadernas luftiga stil, tadelakt- och mosaikprydda ytor och färgstarka inredningar.

Se Amelia Widells lägenhet nedan

– Jag gillar hem som är väldigt internationella och samtidigt obestämbara. Sådana som inte tydligt kan definieras som Paris eller New York, säger Amelia Widell, som driver inredningsföretaget Meli Meli.

Tidigare har hon bland annat drivit butik tillsammans med sin pappa där de sålde marockansk inredning och marockanskt kakel. Då blev det många resor till riadernas land. Numera blir det mer besök i städer som Barcelona, Paris och New York. Ständigt suger hon in intryck som sedan kan formuleras till nya möbel- och inredningsidéer, och fina hotellmiljöer är riktiga godispåsar för Amelia. Är hon i Paris en vecka bor hon gärna på tre olika hotell för att få uppleva så mycket som möjligt.

I lägenheten på Södermalm bor hon tillsammans med dottern Luca, fem och ett halvt år. De har numera var sitt riktigt stort sovrum. Amelias ser ut som ett riktigt lyxigt hotellrum med reslig säng, huvudgavel i egen design och väggar i en skön duvblå nyans. Det stora sovrummet byggdes om för ett år sedan och då återställdes originalplanlösningen. Tidigare rymde det två mindre sovrum, varav ett av fönsterlös ”boxmodell”.

Intill Amelias sovrum ligger det ljusa vardagsrummet som rymmer flera härliga färgklickar. Den rosa soffan är Amelias senaste soffmodell Dahlia och sittpuffen heter Flora.

– Jag älskar blommor och flera av mina möbler har jag gett blomsternamn.

Många av hennes möbler är klädda i bomullssammet, ett material hon tycker är tidlöst och åldras vackert.

– Sammet kan förhöja en bohemisk, konstnärlig känsla eller något väldigt exklusivt och flott.

Målningen ovanför vardagsrummets rosa soffa målade Amelias farmor Gunny i slutet av sitt liv när hon var svårt sjuk.

– Hon tog en tidigare målning och målade över med det hon hade till hands i sjuksängen – mascara och läppstift.

Motivet är en plats vid familjens landställe dit Amelia och farmor Gunny ofta gick tillsammans för att titta på säsongernas olika blommor. Ibland växte där gullvivor, ibland ljung, som på bilden.

Amelias senaste stora inredningsprojekt gäller hennes nya showroom, en stor Östermalmsvåning med flera rum i fil där hennes växande kollektion med möbler och textilier ska visas upp. Hon säljer bara direkt till slutkund, ett beslut hon tagit för att kunna hålla priserna nere på sina möbler.

– Soffor kan ju annars bli hur dyra som helst och det trevliga är att jag träffar och får personlig kontakt med nästan alla som köper mina möbler. Jag får feedback och jag får veta lite om hur mina kunder tänker.

När det gäller soffor köper många ny i samband med att de flyttar och nästan alla har bestämt vilken möbel de ska ha när de väl kommer för att titta och känna efter.

– De här sofforna tar ju plats, sätter tonen med form och färg och många utgår från sin nya soffa när de inreder, vilket är superkul!

Företaget Meli Meli var från början tänkt som ett projekt vid sidan om Amelias arbeten som inredningsstylist, fotograf och scenograf men i dag tar företaget upp all hennes tid. Att designa möbler verkar ha kommit naturligt till henne som är händig och gillar att måla, fixa och dona.

– När jag var åtta år byggde jag ett rangligt soffbord till mina föräldrar, de var väldigt snälla och behöll det länge, ler hon.

Amelia gillar jordiga, leriga toner. Till sådana är det härligt att plocka in detaljer med färg. Hon vill ha det ”grundat” i hemmet för att kunna komma hem och landa. I alla fall en liten stund innan omgivningarna lockar med någon aktivitet. Visserligen är det inte Marocko som väntar utanför porten, och närmsta fontän finns flera kvarter bort vid Nytorget, men Amelia stortrivs.

– Kvarteren är livliga, många äter ute och samtidigt finns här en småstadskänsla där alla känner igen och hälsar på varandra. Här är skönt att dra sig tillbaka och det är också okej att gå till mataffären i mjukisbyxor, skrattar Amelia.

Styling: Saša Antic
Foto: Andrea Papini
Text: Sophia Genitz

Läs mer:

Drömmig pastellinredning hemma hos influencern i Köpenhamn

Kreativt och ombonat i sekelskifteshem i Malmö – kika in

Urbana vibbar möter industriellt hemma hos designparet

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Den vita canapén har Amelia ärvt efter sin farmor Gunny Widell. ”Den stod i hennes vardagsrum och hon sa att ”Den ska du ha!”. Matta Diamond Rug, puff Flora från Meli Meli. Antik byrå och spegel. Gul kudde från Meli Meli och prickig från Afroart.

Ett skönt hotellsovrum är förebilden för det stora, vilsamma sovrummet där Amelia och Luca gärna tillbringar en stund efter frukost. Sänggaveln Darling och lakan från Meli Meli. Lampor från Gamla Lampor och överkast från Marocko.

Skor är ett stort intresse och i Amelias sovrum fyller de ett helt skåp. Skåpet är ett blocketfynd från tidigt 1900-tal. Stolen är en Thonet, skorna på skåpet är Alaïa, Yves Saint Laurent och Prada.

Fåtöljen Carla, soffan Dahlia, mattan Frame Rug och soffans kuddar kommer från Amelias företag Meli Meli. Bokhyllan bakom soffan är Ikeas Billy, svanhalslampan är antik. Målningen gjorde Amelias farmor Gunny med läppstift och mascara i slutet av sitt liv. Vasen och krukan på bordet kommer från Svenskt Tenn.

Blombilden har Amelia själv fotat och det svartvita fotot är Lilo Raymond. Pennvässare och gemhållare från Alessi.

Illustrationer av Jonna Fransson, stolen är en Eames från 1950-talet.

Kökets färg har Amelia blandat fram själv. Bordet är Ikea, stolarna kommer från Ton och lampan från vintagebutiken Gamla Lampor.

Amelia och Luca i den vita canapén som Amelia ärvt efter sin farmor Gunny Widell.

Hemma hos vår nya bloggare Amelia Widell
Slå på ljud