Kika in i vår bloggare Malin Perssons magnifika hem!

hemma hos malin persson

Det finns hem som det bara inte går att tröttna på. Vår bloggare Malin Persson har ett sådant hem!
16 februari, 2016

Rom möter Malmö hemma hos modellen, inredningsstylisten och ELLE Decoration-bloggaren Malin Persson. I sekelskiftesvillan i Bellevue bevisar hon och maken Damiano gång på gång att allt är möjligt.

 

– Men det går inte!

Rörmokaren som skulle installera blandaren i badrumsgolvet på övervåningen i den sandstensteglade villan i Malmö tittade oförstående på Malin Persson. Inte gick det att dra rören där. Och vad skulle försäkringsbolaget tycka? Då visste han inte vem han hade att göra med.

– Det är så lätt för dem att säga att ”det här går inte” – men oftast gör det ju det! säger Malin och slår ut med händerna.

Mycket riktigt. Nu står Malins egendesignade blandare av kopparrör perfekt monterad i golvet vid gjutjärnsbadkaret i hennes och maken Damianos badrum. Badkaret var en av de första sakerna som Malin köpte när familjen slagit till på det egensinniga huset i Bellevue. Efter närmare 15 år i Rom, där hon inte bara inlett en framgångsrik modellkarriär utan även grundat den prisade baren Salotto 42, tog familjen för tre år sedan beslutet att flytta till Sverige. Med tre barn – Tiago, 9, Milo 7 och Cleo, snart 4 – i den hektiska storstaden längtade de efter lugn, natur och ren luft.

– Vi var egentligen inte ute efter ett renoveringsprojekt. Vi hade precis gjort klart vår våning i Rom och kände oss inte redo för ett så stort projekt. Besiktningsmannen sa ”riv skiten och bygg nytt”, men då var vi redan förälskade, berättar Malin.

Det var början på en flera år lång process. Det visade sig snart att huset, som Malmös brandmästare lät bygga 1908, hade satt sig rejält. Bland annat fick en 15 meter lång järnbjälke fällas in som förstärkning.

– Det blev många överraskningar. Samtidigt är det lite av charmen med gamla hus. Och jag tycker ju att det är kul! Jag har nog varit snickare i ett tidigare liv. Jag älskar att hänga med hantverkarna, säger Malin.

Genvägar är ingenting för henne, som vet precis vad hon vill oavsett om det gäller färgsättning, materialval eller planritning.

– Jag har förmågan att kunna gå in i ett rum och se att ”nu ska vi göra såhär”, säger hon.

Ingen annan förstod varför terrassen nödvändigtvis skulle muras upp, när en träaltan är både enklare och snabbare. Slutresultatet, där terrassen fungerar som en naturlig förlängning av bostaden, talar sitt tydliga språk. ”Bredspackla” löd rådet när den kemiska tvätten fick tegelfasadens svarta originalfogar att vittra sönder. Aldrig! Efter flera dagars letande lyckades Malin hitta en murare i Ungern som kunde det rätta hantverket. En hel sommar jobbade han och hans fru med att återställa originalfasaden.

– Tack och lov för internet! Utan det hade jag dött, säger Malin.

Marmorgolven må ha bytts mot träparkett, men de tunga italienska antikviteterna passar oväntat bra i den skånska myllan. Det var på Roms antikmarknader hon lärde sig att älska prylar med själ och historia. Det var även i den italienska huvudstaden hon mötte kärleken i form av Damiano.

– Vi blev verkligen blixtförälskade. Dagen därpå tog jag mina guldfiskar och två resväskor och flyttade hem till honom, säger Malin.

Där stannade hon. Ett halvår senare skaffade de sin första gemensamma lägenhet i Roms Trasteveredistrikt och snart öppnade de bokbaren Salotto 42 på Piazza di Pietra med stöd av Malins föräldrar.

– Jag ansvarade för inredningen och ville få in antikviteter på ett modernt sätt. Det var inte särskilt vanligt då och Salotto blev ett av de coolaste ställena i Rom, säger Malin.

Baren ledde till andra inredningsuppdrag för alltifrån hotell till andra barer. Intresset gick från hobby till jobb. Och det märks att det är en yrkeskvinna som lett arbetet i villan i Malmö, med god hjälp av både sin pappa och Damiano.

– Det ligger mycket psykologi i det här att renovera i par. Man får linda in saker och komma tillbaka … Till slut blir det som man vill! Men vi är ett bra team och kompletterar varandra, säger hon och skrattar.

Inte minst bidrar Damiano med ett invant ”laga och lappa”-tänk som fortfarande är vanligt i Italien.

– Damiano syr hellre om sin garderob än köper en helt ny. Soffan är redan omklädd två gånger. I Italien är det så man gör. Där finns det fortfarande tapetserare, så det kostar inte så mycket. Men jag tror att vi går mot en utveckling tillbaka till det här också. Jag skulle nog säga att 85 procent av våra saker är ärvda, säger Malin.

Kanske får soffan snart sin fjärde skrud i form av mörkgrön sammet. Malin älskar att jobba med färg – ett tag hade hon ett helt rum i källaren fyllt av färgburkar och prover. Hela huset går i en ”grå-grön-sand-beige-brun” färgskala som skapar en lugn atmosfär och får hemmet att hänga ihop. Varje detalj är genomtänkt. Elementens slottsvred i mässing. De varsamt renoverade blyfönstren. Dörrarna som öppnar sig mot terrassen, som fungerar som en brygga mellan kök och trädgård. Att tak och golv har målats i vissa rum och lämnats obehandlade i andra, med sprickor och missfärgningar som vackra mönster. Härnäst väntar trädgården – och kanske en bastu på övervåningen.

– Nu är det dags att njuta ett par år. Nästa projekt blir nog betydligt enklare. Vi är lite sugna på ett sommarhus i södra Italien …

Styling: Malin Persson

Foto: Petra Bindel

För mer underbar inredningsinspiration, läs Malin Perssons blogg!

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!