Inredningsdesignerns snygga compact living-dröm

22 mar, 2017 
AvSophia Genitz
Den lilla lägenheten på Södermalm blev ett djupt personligt projekt för inrednings-designern Nanna Lagerman. Här gav hon sig själv utrymme att styra, experimentera och, till slut, falla för förälskelsen.
Annons

Eget utrymme för liv och kreativitet. Det var det Nanna Lagerman sökte, och skapade, i den lilla ettan på 43 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. Lägenhetsrenoveringen blev Nannas självvalda, personliga projekt, en möjlighet som dök upp i rättan tid.

Styling: Nanna Lagerman
Foto: Stellan Herner
Text: Sophia Genitz

– Jag behövde utforska mitt själsliga space och ville göra något nytt och eget hela vägen. Det gjorde jag i kombination med mina intressen och min passion att förändra och förädla något till det bättre, säger Nanna Lagerman.

Lägenheten blev en lyxig möjlighet att få arbeta fritt, utvecklas och experimentera.

– Det var precis innan min skilsmässa och lägenheten kom att betyda oerhört mycket under den processen. Den blev ett rum som tog hand om mig, en vänlig och kreativ plats där jag ville vara. Jag blev också helt förälskad i den och därför var det jättesvårt att släppa taget sedan.

Lägenheten var för liten för henne att bo i och skulle inte fungera som studio eller kontor på längre sikt. Så den såldes. Men innan dess hann Nanna gå från ax till limpa och kompromisslöst leva ut sin experimentlusta.

Annons

Hon ändrade planlösningen så att den tidigare lilla matplatsen blev ett sovrum. Köket byggdes om och öppnades upp. Hon testade sig fram med färger, och trots den lilla ytan valde hon tre olika kulörer i hall, rum och sovrum, som i olika glansgrader målades monokroma över vägg, tak och snickerier.

– Jag blev också väldigt nöjd med alla garderober som fick plats eftersom förvaring ofta är ett problem i mindre lägenheter, säger Nanna.

En sparsam möblering med väl valda möbler gav en funktionell men luftig trivsamhet. Söderlyan blev en verkstad där hon kunde ge sig hän och förlora sig. Något som hon har lätt för. Under en vistelse i New York förlorade hon sig helt i en butik på Canal Street som bara säljer gummi i olika utföranden. Det blev långa rullar latex med på flyget hem, utan att hon ens visste vad hon skulle ha dem till.

– Jag kände bara en stor lust och visste att jag ville arbeta med det materialet, men inte hur!

Som tur är kommer de flesta material till användning, förr eller senare, i någon typ av projekt. Latexrullarna blev till slut ett par byxor i hennes konstutställning Illusions to illuminate på Galleri Hovs Hallar förra sommaren. En annan gång blir det rekvisita i något annat projekt – scenografi, inredning eller konst. Nanna brinner för att skapa rum, små som stora, och drivs av en passion att berätta och beröra.

Annons

– Det ska finnas en poetisk och en romantisk vision, en röd tråd och ett stänk av magi. När jag känner att det finns utrymme att förlora sig i det vackra, då känner jag mig helt hemma, avslutar Nanna Lagerman.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Annons