Fin funkisdröm med italienska influenser

02 maj, 2017 
AvCaroline Holmbom
När ett eftertraktat Per Albin-radhus i Bromma blev ledigt lämnade 
familjen Kullberg London och flyttade hem. Huset som hade historia men saknade
 känsla har nu återställts med fina funkisattribut och mycket charm.
Annons

Vissa menar att gatan där familjen Kullberg bor är en av Stockholms allra vackraste, speciellt när träden blommar längsmed allén vid radhuslängorna.

Av: Gill Renlund
Text: Caroline Holmbom
Foto: Johan Sellén

Vi pratar om Ålstensgatan i Bromma som på 1930-talet bebyggdes med drygt 90 radhus, ritade och framtagna av arkitekt Paul Hedqvist och byggmästare Olle Engkvist. Husen, som för sin samtid var både moderna och funktionella i sin karaktär, stod först tomma, men efter det att dåvarande statsminister Per Albin Hansson flyttat in växte intresset för området och radhusen fylldes av familjer. I dag är de så kallade Per Albin-radhusen kulturmärkta och mycket eftertraktade.

Annons

I början av 2016 flyttade Nina och Andreas Kullberg in i ett av de populära radhusen på Ålstensgatan. De hade då bott mitt i storstadslivet i London i fem år och skulle precis få sitt tredje barn.

– Vi pratade om att flytta hem men ville gärna hitta ett hus med en säregen prägel av design och arkitektur. När Per Albin-radhuset blev till salu köpte vi det direkt, till och med före visning. Det hade både en historia och funktionalitet som vi gillade, säger Nina Kullberg.

Det är svårt att tro att Nina, Andreas och barnen Douglas, Ludvig och Isabelle endast bott i sitt hus i lite mer än ett år. Varje liten yta är redan varsamt renoverad med platsbyggda lösningar och tidstypiska detaljer.

Annons

– Efter att ha hyrt bostad utomlands kliade det i fingrarna att få sätta igång med något eget. Under året som gått har vi jobbat mycket med att återställa funkisattributen och återskapa husets känsla. Men vi har i stort sett inte behövt köpa några nya möbler. I flera år har vi samlat på oss inredning från olika marknader, butiker och antikhandlare.

Nina, som har ett stort intresse för design, startade under tiden i London ett varumärke med handtryckta kuddar vars mönster är inspirerade av engelsk arkitektur och ikoniska landmärken. Även i radhuset i Bromma återspeglas Ninas kreativitet på flera sätt. Det första som möter besökaren är ett vackert hallgolv i polerad italiensk marmor där Nina själv skapat mönstret i tre olika nyanser. I hallen tronar också en hallgarderob i vitlaserad ek som Nina formgivit. För att bibehålla ljus och rymd byggdes den medvetet inte hela vägen upp till taket.

Annons

– Jag valde att göra garderoben cylinderformad för att ge den ett nätt intryck. Samtidigt ville jag knyta an till funkisstilens uttryck. Inuti får vi plats med alla våra jackor och skor, säger Nina och fortsätter:

– Jag gillar italienska influenser i inredningen och tar gärna ut svängarna som med hallgolvet. Vår stil går egentligen mer åt det italienska hållet än det skandinaviska.

I vardagsrummet fungerar ett valv med rundade kanter som en diskret rumsindelning i den öppna planlösningen mot köket. Ett likadant valv har byggts ovanför ytterdörren för att skapa enhetlighet. Köket, ett industrikök med öppna hyllor, ritade paret själva och lät det sedan special- byggas i Italien. Fläktkåpan beställdes med samma färg-kod som väggfärgen och hyllorna målades i samma kulör.

Annons

– Jag ville låta hårda material möta mjuka färger. Vi valde därför att ha en ljusbeige väggfärg för att plocka upp träslagen och samtidigt skapa en kontrast till det kalla rostfria köket och hårda hallgolvet.

Per Albin-radhuset är uppdelat på två våningar och på övre plan ligger familjens sovrum som alla har målats om i ljusa kulörer. Radhuset är på 85 kvadratmeter fördelade på fem rum och kök plus källare. Hemma hos familjen Kullberg upplevs ytan ändå luftig tack vare smarta knep och genomtänkta lösningar. På väggen i hallen sitter exempelvis en stor platsbyggd spegel som skapar en illusion av att ytan är betydligt större än vad den egentligen är. För att skapa rymd går väggfärgen i köket igen på alla snickerier och även i taket.

Annons

Efter ett intensivt år med flytt hem från London, en ny familjemedlem och en hel renovering har familjen äntligen landat i sitt nya hem. Nu när våren står för dörren längtar de efter att tillbringa mycket tid i sin ännu outforskade trädgård.

– Vi har förstått att kvinnan som bodde här tidigare verkligen bemästrade trädgården. Jag ser fram emot att försöka plocka fram och jobba vidare med hennes tidigare projekt.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Annons