Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på Gotland

05 jun, 2020 
AvELLE Decoration
Elsa Billgren sommarhus på Gotland
Inbjudande myshörnor, perfekt vintagepatina och en plats där disken får vänta medan det spelas brädspel. Elsa Billgrens hus på Gotland är en idyll – men det är också ett hem som prövar sina ägare.
Annons

Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på GotlandBrand logo
Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på Gotland

 

Det första intrycket, eller känslan som kommer över Elsa Billgren när hon kommer till sitt älskade Gotlandshus är doften, eller lukten, av kohage.

– Den slår emot oss när vi rullar in med bilen och när kohagedoften blandas med Gotlands höga friska luft blir känslan alltid ljuvlig, säger hon.

Elsa Billgren med familj på grusväg nära deras sommarhus på Gotland
Elsa Billgren sommarhus Gotland punschveranda

Sedan är det snabbt ut ur bilen, ut med allt pick och pack och så bär det av uppför den branta trappan som leder till husets entré.

Annons

– Det är ingen harmoni då inte, utan bara fullt ös med att börja stuva in och packa upp. Men så fort underkläderna hittat ner i lådorna, då tar vi promenaden.

Och allt eftersom hon, maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn, fyra år går, längs grusvägen bakom huset och vidare genom skogen rinner storstaden av dem.

Elsa Billgren sommarhus Gotland glasveranda

Hela åtta veckors Gotlandssommar brukar de sedan unna sig (i år blir det tio!) och på Instagram kan världen följa Elsas ohämmade “livsnjuteri” i Gotlandshuset med rödvin framför kakelugnen, brädspel, bullbak och ljuvliga anrättningar på ett perfekt slitet köksbord och skira gardiner som fladdrar i mjuk kvällsbris.

Annons

Elsas hus på Gotland är fyllt med loppisfynd

Tanken på koskit känns långt borta, men det är nästan så att bilderna doftar av dikesblommor, nytvättade lakan och solvarma rosiga kinder. Kort sagt, det är en riktig dröm!

Elsa Billgren sommarhus Gotland vardagsrum
Elsa Billgren sommarhus Gotland sovrum

Genom SVT:s Äkta Billgrens fick vi också väl valda inblickar i familjens Gotlandsliv, men där visades även en annan sida av verkligheten. Som när en oändlig ström av döda flugor mötte Pontus och Elsa när de öppnade upp huset efter vintern eller de komiska scenerna när Stockholmsparet varken fick igång vatten eller el och förvirrat letade efter proppskåp och vattenpumpar. Och sedan lättnaden när Elsa av en händelse hittar en huvudsäkring och en tillkallad “äkta gotlänning” kommer och försäkrar dem om att gårdens brunn inte sinat.

Annons

Elsas karriär som inredare

Elsa är rätt praktiskt lagd, vilket hon visade prov på tidigt i karriären som inredare i tv-programmet Äntligen hemma och Pontus har ett genuint intresse för att laga och fixa saker i huset som inte kräver specialkunskaper.

Elsa Billgren sommarhus Gotland ladan middag

När de började leta hus var det för att de sökte “något gammalt att ta hand om” och en plats där de kunde tillbringa hela sommaren. De är båda “supersociala” så ett hus med gott om plats för gäster var ett krav. Geografiskt sökte de sig till Gotland eftersom de har många gemensamma vänner där.

Annons

– Det är också bra att det är en ö. När man är här är man här, det går inte att bara dra hem och hämta något eller för att man känner för det. Vi är rastlösa själar och på den här magiska ön finns något nytt att upptäcka varje dag.

Punschverandan avgjorde

Huset var ett av de första som Elsa och Pontus intresserade sig för. Läget nära den vackra kusten vid Ljugarn på öns östsida var perfekt och huset hade flera sovrum och en stor lada intill. Och så var det ju punschverandan, den vackra inglasade verandan som också är husets entré och till vilken en hög trappa leder.

– Det är husets ansikte och det är precis där så mycket av husets personlighet sitter.

Elsa Billgren sommarhus Gotland köket
Elsa Billgren sommarhus Gotland barnrum
Annons

Punschverandan avgjorde och Pontus vågade till och med slå till och köpa huset utan att Elsa ens hade besökt det. Ironiskt nog var den intagande verandan den enda punkten i besiktningsprotokollet där omedelbart underhåll krävdes.

– Jag hade inte kunnat leva med mig själv om den verandan hade ruttnat bort! När man köper ett gammalt hus är det ju inte bara insatsen i själva köpet man gör, utan även förtroendet att ta hand om det över tid och investera i att det fortsätter att finnas och håller för framtida generationer, säger Elsa.

Annons

Bytte till äldre glas

Elsa och Pontus såg till att alla fönsterbågar kom till en fönsterexpert som kittade om, målade och bytte ut trasiga rutor mot helt, men äldre, munblåst glas. Ruttet trä byttes mot friskt i nederkanten på verandans dörrar och paneler avlägsnades så att dekorativa speglar kom i dagen innan allt målades med linoljefärg.

Elsa Billgren sommarhus Gotland hallen trappa

– Det är ett stort ansvar att ta hand om ett hus som funnits längre än du själv. Det gäller att låta huset leda dig till hur du ska leva med det hellre än att du ska storma in och sätta din egen prägel på det.

Annons

I den andan har flera försiktiga förändringar gjorts i huset. Kökets överskåp har plockats ner och badrummet har renoverats, hela tiden med känselspröten ute för att känna av huset.

– Hemmet är så viktigt, det är som en familjemedlem som präglar ens liv under en period. Många minnen och känslor knyts till hemmet, säger Elsa som spenderade sina barndomssomrar i en liten, sliten sommarstuga i Gladö kvarn.

– Jag är mellanbarn och älskar att kunna samla mina syskon och föräldrar här så att de kan mysa tillsammans, då är jag som lyckligast!

Och hon hyr gärna ut Gotlandshuset till vänner och bekantas bekanta.

Elsa Billgren sommarhus Gotland familjen säng

– Mamma och pappa har lärt mig att inte vara snål, så det känns självklart att öppna upp och dela med mig. Det är som med vintage. Det är mitt hus, men inte för alltid. När det är fint och inrett med gamla saker med själ tror jag att andra respekterar och vill ta ansvar för huset de lånar, säger Elsa som också har en affärsverksamhet baserad på uthyrning, men då handlar det om vintagebröllopsklänningar.

Annons
xElsa Billgren sommarhus Gotland badrum

Vid sidan av att hon jobbar med vintagekläder, och sedan mer än tio år tillbaka är en av Sveriges mest etablerade livsstilsbloggare, har Elsa också en contentbyrå ihop med Sofia Wood, också framgångsrik influencer. Tillsammans, och alltid i rasande tempo, skapar de sociala medier-material till företag och spelar in avsnitt till den gemensamma podden Billgren/Wood. Inte konstigt att Elsa behöver Gotland som andningshål.

Hem till lägenheten vid Mosebacke

– Jag och Pontus är ofta helt utarbetade när vi kommer hit. Jag brukar krascha och gråta ut innan jag kan börja njuta och när augusti kommer är jag liksom “en deg av njut” och klar att åka till stan. Då vet jag också att vi kommer tillbaka en sväng redan i september när Gotland är lite “off season” och som allra bäst.

Annons

När Elsa är en liten “deg av njut” i augusti packar hon lugnt pick och pack och alla loppisfynd som ska hem till lägenheten vid Mosebacke.

Elsa Billgren sommarhus Gotland badrum handfat
Elsa Billgren sommarhus Gotland ladan

– En stund senare sitter jag på färjan hemåt. Lite rufsig och jag luktar kanske lite konstigt efter alla salta bad och sommarliv. Men jag är alltid glad och lycklig på färjan. Antingen är jag pirrig inför att komma till Gotlandshuset, eller så är jag lugn och fin efter att ha varit där en tid.

Annons

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

Text: Sophia Genitz
Foto: Stellan Herner

Stylist: Lotta Noremark

LÄS MER:

Annons