"Jag valde bredspacklade väggar överallt"

17 oktober, 2015

I den slitna lägenheten på Södermalm i Stockholm såg arkitekten Maria Sahlstrand möjligheten att skapa ett boende för två hushåll. Nu bor hon och tonårsdottern Nelly där – tillsammans men var för sig.

Av Maria Löw
Foto Patric Johansson

dubbelliv3

Ljuset från de stora fönstren reflekteras vackert av de bredspacklade väggarna. Soffa från Materia, draperad med tyg från Afroart. Soffbord/bänk Air, design Thomas Sandell, Asplund. Ljussstake av Pia Törnell, Konsthantverkarna. I fönstret står ljusstakar Holy av Anki Gneib. Golvlampa Bestlite, Gubi. Bordslampa/objekt av konstnären Martin Wickström. Gökuret är köpt i Berlin. Matta från House Doctor.

Efter några år i Vasastan ville Maria Sahlstrand tillbaka till Södermalm i Stockholm. Hon letade aktivt i sex månader innan hon hittade den perfekta lägenheten med möjlighet att skapa ett självständigt boende till sig och tonårsdottern Nelly.

Lägenheten på cirka 90 kvadratmeter hade de rätta förutsättningarna, som till exempel två entréer. Bostaden som ligger i ett charmigt gårdshus från början av 1900-talet uppfyllde även de övriga krav Maria hade, som fönster i två väderstreck och fungerande eldstäder. Att det var en hörnlägenhet var heller ingen nackdel. Den stora potential som lägenheten hade gjorde att Maria bestämde sig direkt.

dubbelliv4

Soffan är från 1700-talet. De gamla porträtten ovanför är arvegods. Bänk Air, design Tomas Sandell, Asplund. Ljusstake av Pia Törnell, Konsthantverkarna. Fårskinn från Gotland. Matta från House Doctor. Konstverk av Izabela Knochenhauer.

Eftersom Maria Sahlstrand är arkitekt med många års erfarenhet av olika renoveringar var de ändringar som krävdes inget omöjligt uppdrag att lösa. Hon började med att rita den nya planlösningen. Inte mycket ändrades, förutom att en vägg som de tidigare ägarna hade satt in i det som är Marias sovrum togs bort. I dottern Nellys del av lägenheten, som är på cirka 20 kvadratmeter, planerade Maria in ett litet kökspentry och ett minibadrum.

Marias del av bostaden är ungefär 70 kvadratmeter. Här lät hon sätta in ett fönster i väggen mellan sovrummet och köket för att få in mer ljus i bägge rummen. Hon ritade även in nya garderober i sovrummet, eftersom det inte fanns några där tidigare.

Det blev tre månader av intensiv renovering, slit och förstående grannar. En del av renoveringen gjorde Maria själv med hjälp av vänner. En del gjordes av duktiga hantverkare.

– När jag valde material och färgskala ville jag ha en bra bas för alla personliga saker. Något med lite mer tyngd än bara vitt som jag har använt mig av förut. Jag valde bredspacklade väggar överallt – lite tufft när allt annat är ”gulligt”, säger Maria.

dubbelliv6

En dörr i vardagsrummet leder in till dottern Nellys lägenhet. Hyllan av Elfasystem och hyllplan beställda på ett snickeri rymmer alla Marias böcker. Tidskriftssamlare från Designtorget. Danska 50-talspallar, loppisfynd. Den gamla stegen har följt med i olika flyttar. Gotlandsbåten med inbyggd belysning har Maria köpt hos Antikt & Slikt i Klintehamn. 

Golven slipades och vitoljades. Köket fick svarta köksluckor och kakel i murarförband, också en skön kontrast till det ”söta”. Dottern Nelly hade särskilda önskemål om hur hon ville ha det, berättar Maria vidare.

– Nelly valde material och färgsättning själv, inklusive golvbehandling. Hon föredrog oljade furugolv utan vitt pigment och vita väggar.

Maria har byggt upp många boenden under åren – både på Gotland, där hon har ett vackert kapell dit familjen åker på somrarna, och i Stockholm.

– Jag vill att mina platser ska vara personliga och vilsamma. Jag inreder för att skapa ljus och trivsel. Och jag försöker blanda färger som ger energi. De flesta möbler i bostaden har släpats runt i diverse flyttar och har fungerat i olika typer av boenden.

Några nyinvesteringar gjorde Maria dock när det var dags att flytta in, som byrån Snow och bänken Air, båda klassiker från Asplund. Och hon satsade på nya lampor av Jonas Bohlin till köket och hallen.

I vardagsrummet står en gungstol av Hans Wegner. Dansk pall från 50-talet. Foto av Åke E:son Lindman. På golvet ligger ett fårskinn från Gotland. Tavlan ovanför dörren är målad av konstnär från Västervik.

Maria lät öppna ett fönster i väggen mellan köket och sovrummet för att få in mer ljus i båda rummen. Fönstret som är köpt på Järva Byggnadsvård har fått mönstrat fönsterglas. I nischen finns en platsbyggd bänk att sitta på. Kuddar från Afroart.

Väggarna i köket har klätts med vitt standardkakel satt i murarförband. Maria har själv ritat den svarta köksinredningen som är platsbyggd. Bänkskiva av Carraramarmor från Stenfirma Bror Törner. Blandare från Vola. Vägglampor PJ från Örsjö. Konstverk av vännen och kollegan Izabela Knochenhaur.

Kökets fönster vetter mot en ljus innergård. Maria har låtit sätta kakel runt hela fönstret för att rama in det. Bordet är köpt i en antikaffär. Stolar Plastic Chair av Charles och Ray Eames, Vitra. Taklampa Kvist i koppar, design Jonas Bohlin, Örsjö. Betongljusstake, Tove Adman. Karaff/vas, design Carina Seth Andersson, Hope.

dubbelliv13

I sovrummet har Maria låtit bygga två garderober som ramar in fönstret och skapar en sovalkov. Garderobsdörrarna är köpta hos Nacka Byggnadsvård. Linnetyg från Marias favoritbutik, Merci i Paris. Överkast från Afroart. I fönstret står ett litet ginkgoträd, Ginkgo Blommor.

dubbelliv14

Alla väggar är bredspacklade – ett sätt att undvika en alltför romantisk stil i den gamla lägenheten. Det gamla golvet har slipats och vitoljats. Dansk kamin köpt på Bauhaus. Byrå Snow, design Jonas Bolin och Thomas Sandell, Asplund. Stol Sjuan i skrivbordsmodell, Fritz Hansen. Skrivbordslampa, design Beban Nord och Ann Morsing, Örsjö. Vedkorg från Afroart. Tavla av Lennart Rohde. Mobilen har Maria tillverkat själv.

Mellan sovrummet och köket har Maria satt in ett fönster köpt på Järva Byggnadsvård. Korgar från Mallorca.

Den gamla svenska industristolen i sovrummet är nästan som en skulptur. Inramad bild av okänd konstnär. Korg från Mallorca

På väggen hänger en gammal allmogehängare med smycken på rad. Väskor från Rimowa. Foto av Matilda Regell.

dubbelliv!

dubbelliv2

Hemma hos Nelly: I en avgränsad del av lägenheten bor Marias dotter Nelly. Här finns ett rum med säng och matplats, ett platsbyggt litet pentry och ett duschrum. Rostfria kökshyllor, Ikea. Kylskåp från Smeg. Bord med marmorskiva från Byarum. Myran-stolar från Fritz Hansen. Överkast från Afroart.