Kreativt och ombonat i danska Holbæk

25 apr, 2018 
AvELLE Decoration
Några effektfullt målade väggar, en del egen design, några älskade klassiker och nostalgiska släktklenoder. Svårare än så är inte inredningsmagi à la Lene Ostenfeldt.
Annons

Trägolvet knarrar, väggarna är lite skeva och under nyligen målad väggfärg anas gamla tapetmönster. Kanske kunde en tro att en professionell art director och stylist skulle ha ett hem fyllt med det senaste från designvärlden. Så är dock inte fallet med Lene Ostenfeldt vars kombinerade hem och arbetsplats ligger i Holbæk, en knapp timmes bilfärd från Köpenhamn.

”En jordad blandning mellan okomplicerad design och enkla material”

– Mitt hem är min bas, en jordad blandning mellan okomplicerad design och enkla material. Under de år jag levt här har det förändrats från att vara en stylad miljö till en fond mot vilken jag kan ge uttryck för min kreativitet. Det är här jag lever, leker, arbetar, tänker och hänger, säger Lene Ostenfeldt.

Mörkgrön vägg i hemmet

Hennes lekfullhet och experimentlusta märks tydligt dels genom hennes blandning av högt och lågt – designklassiker och loppisfynd – dels genom orädd användning av färg. Hon har funderat kring hur ljuset faller på olika ytor i rummen och sedan målat för att dölja eller framhäva. Det känns att det här är ett hem som är föränderligt.

Annons

– Genom att blanda och kombinera saker på olika sätt, eller genom att byta färg på en vägg, en stol eller en lampa, får du ett helt annat resultat. Vi måste våga leka och experimentera lite mer, säger Lene, som speciellt gillar effekten mörka färger skapar när de kontrasterar mot något ljust och krispigt.

Mörka färger ger ett sofistikerat intryck

Mörka färger kan också ge ett väldigt sofistikerat intryck, menar hon, och det är bra att ta hjälp av färg när olika saker och stilar ska sättas samman till en enhet.

Matplatsen går i trä, svart och vitt

– Möbler och accessoarer måste inte passa ihop, det viktiga är att färgerna harmonierar.

Du kan blanda de som leker bra ihop, komma undan med mycket och ändå skapa en läcker look, tipsar Lene, som ofta får frågan om hon ”lever ihop med sig drömdesign?”

Annons

”Ett hem är en plats där jag vill kunna samla energi”

– Det gör jag inte! Ett hem är en plats där jag vill kunna samla energi och dra mig undan, en plats som håller kära berättelser. I mina ögon är det livet du lever som skapar hemmet – inte dyra möbler, trendig design eller häftiga apparater, säger Lene vars hem är en eklektisk blandning med inslag av modern design. Det blandas med släktklenoder och loppmarknadsfynd som ofta renoverats lite eller bara fått ett nytt lager färg.

Vitt, svart och trä är tre genomgående toner i hemmet

– Jag tycker om det lite skeva och oförutsägbara. Och jag tycker särskilt mycket om naturmaterial eftersom de får patina.

Annons

Ett personligt hem, menar Lene, är inget du kan köpa, det uppstår när du väljer det som du gillar och inte låter trender styra.

– Ifall du söker kreativ och opretentiös inspiration till ditt hem är det en bra idé att boka ett bord på en restaurang eller bar med speciell inredning eller att titta in på ett av alla nya små boutiquehotell som finns världen över.

Griffeltavla utgör en av väggarna i köket

Det massproducerade, säger Lene, är definitivt på väg ut och under de senaste tio åren har hotellen plockat in det som är noga utvalt och unikt, som vintageföremål, mjuka tyger och massor av färg. Med det sagt, är hennes bästa inredningstips att ta med sig idéerna hem och sedan försöka acceptera och använda de saker du redan har för att skapa något liknande.

Sovrummet går i ljusa, jordnära toner

– Slit-och-släng-kulturen är passé sedan länge. Nu ser vi till att trivas där vi befinner oss i livet och gör det bästa av det!

Annons

Av Lene Ostenfeldt
Text Hannah Booth
Foto Anders Schønnemann/Living Inside

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Annons
Innehåller annonslänkar