Inredningsarkitektens ljusa compact living-dröm i Paris

Hemma hos inredningarkitekten i Paris

Kalksten, terrakottatoner, lätta tyger 
och mysiga mattor… Är det en finca på Ibiza 
eller en marockansk riad? Nej, vi är i 
Paris 18:e arrondissement, i en lägenhet där semesterkänslan lever varje dag, året om.
05 mars, 2020

VIDEO: KIKA IN HEMMA HOS CAROLINE WINBERG

 

En frisk och lätt känsla av sommarhus och varma dagar på Rivieran svävar genom inredningsarkitekten Rebecca Benichous charmerande tvårummare mitt i storstaden.

– Jag ville skapa en plats som känns som semester året om, berättar Rebecca som har gett sin lya på 35 kvadratmetrar en rejäl ansiktslyftning.

Vardagsrum i Paris hos inredningsarkitekten Rebecca Benichous
Detaljbild på hylla hemma hos inredningsarkitekten Rebecca Benichous i Paris
Badrum i paris hos inredningsarkitekten Rebecca Benichous

Hon började med att öppna upp utrymmet för att bjuda in så mycket ljus och sol som möjligt. Endast det lilla badrummet och ingången med sin långa korridor behölls från den ursprungliga planlösningen. I övrigt revs alla innerväggar, de som tidigare delade upp rum och stoppade flödet mellan lägenhetens tre stora fönster. Utan väggarna skapades en stor öppen yta med en lång fönstervägg och flöde mellan kök, vardagsrum och sovrum.

– Jag drömde om en låda som öppnar upp sig mot vardagsrummet. En ren, ljus kokong, inramad av en mjuk, vid båge med textilier som ger en ombonad känsla och kan stänga världen ute utan att för den sakens skull stoppa ljuset, berättar Rebecca.

Inspirerats av Medelhavets villor

Sovrum i Paris hos inredningsarkitekten Rebecca Benichous

”Kokongen” blev hennes sovrum som byggdes som ett rum i rummet där hörnan mot köket rundats av och byggts som en mjuk kurva vilken understryker känslan av kokong. Sovrummet får ljus dels genom valvet mot vardagsrummet och dels från ett fönster mot köket som i sin tur får ljus från ett av lägenhetens tre stora fönster.

Inspirationen till det generösa valvet kommer från Medelhavets villor och terrasser. Och semesterkänslan fortsätter genom rummen där en krämig, bruten vit nyans lyfter väggar och tak och golvet har fått värme tack vare en rosafärgad betong som för tankarna till medelhavets terrakottagolv.

Kök hos inredningsarkitekten Rebecca Benichous i Paris
Matplats hos inredningsarkitekten Rebecca Benichous i Paris

Bland tidigare projekt som Rebecca Benichou arbetat med finns bland annat galleriet Amélie Maison d’Art. Möjligen inspirerad av konstvärldens objekt, har Rebecca format en del av sitt kök likt en stenskulptur. En stor, synligen solid bit kalksten har nämligen skurits ut för att agera såväl stomme som diskbänk.

Efter att ha vänt ut och in på lägenhetens 35 kvadratmetrar och skakat om utrymmet har Rebecca Benichou frigjort mycket mer luft och rymd än väntat av en så liten yta. Genom att djärvt skulptera fram valvet som öppnar upp mellan sovrum och sociala ytor, ställa in ett bord som inte ber om ursäkt för sig och välja ett stenblock som köksmodul, har hon skapat en miljö som är självklar och solid. Mycket mer bestående än en diffus drömbild av en solig semester vid havet.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet!

Badrummets väggar är behandlade med tadelakt med duschutrymmet och handfatet täckta av vaxad betong. De hårda ytorna ackompanjeras av mjuk, ljus ek. Svarta blandare och kranar från Vola blir distinkta och samtida inslag. Kermikvas från 101 Copenhagen.

För att utnyttja varje kvadratmeter till max i den lilla hallen har ventilationsrör byggts in och täckts med hyllplan. På varje sida av hyllan hänger bouclétyg som döljer krokar och klädupphängning. 
I hyllan blandas personliga favoritsaker med souvenirer, porslinsföremål och konstverk.

Köket har ett fönster som bär ljus till det innanförliggande sovrummet. Köket är delvis uppbyggt genom ett skulpterat kalkstensblock. Torkade blommor och en storbladig filodendron mjukar upp det kantiga utrymmet. Keramik från Marocko och Sicilien. Den gamla rökgången har förvandlats till ett miniskafferi.

Det ovala bordet har Rebecca Benichou ritat. Underredets mörka terrakottafärg svarar fint mot golvets solkyssta blushton. Kring bordet kolliderar decennierna genom de skandinaviska 50-talsstolarna och taklampan från 70-talet. Skålen i mässing är vintage och vas/skulpturerna i terrakotta har keramikern Emanuelle Roule gjort.

Medelhavets villor har inspirerat till sovrummets mjuka valv. Gardinerna bäddar in och isolerar från ljud och ljus utan att ta för mycket plats och stoppa flödet av ljus. Vägglampa i glas och mässing från Rotordc.com. Foto, Jean-Baptiste Thiriet. Skulptur Soft Corner av plast och sand, Bertrand Fompeyrine. Kuddar och överkast från H&M Home, Formentera och Maison de Vacances. Bordslampa med lampskärm i ull, Maison de Vacances.

Lek med färg och textur i vardagsrumshörnan där Ikeasoffan fått nytt tyg från Designers Guild. Kuddarna från Maison de Vacances plockar upp golvets solkyssta rodnad. På golvet ligger ett fårskinn och en ullmatta från Marocko. Sidobord Distinct, Ferm Living. Soffbord, Bell, Sebastian Herkner för Classicon. Konstverk på papper, Kim Bartelt.

Foto: Romain Ricard
Stylist: Lisa Sicignano
Översättning: Sophia Genitz

LÄS MER:

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn