Industriell minimalism i gamla chokladfabriken

30 okt, 2019 
AvELLE Decoration
Industriell känsla i gamla Tulohuset på Kungsholmen
Vilken typ av boende längtar ett par efter allra mest när barnen börjar flyga ur boet? Johan Ferner Ström och Mia Bolin togs sig an ett riktigt mastodontprojekt i en gammal industrifastighet.
Annons

I takt med att barnen började flytta hemifrån och kraven på praktikaliteter och antalet sovrum inte längre kändes viktiga, började Mia Bolin och Johan Ferner Ström drömma sig bort från Gärdet och den perfekta familjelägenheten.

Samtidigt som yngsta dottern Saga började på gymnasiet växte deras längtan efter en nystart. Ett mer urbant läge och ett intressant utrymme med utvecklingsmöjligheter var det som stod på önskelistan.

Vardagsrum med bita stolar, grafisk konst och ljusgrå soffa i Tulohuset
Johan Ferner Ström och Mia Bolin i Tulohuset

– Vi ville inte ha ett förutsägbart och praktiskt hem längre där sovrummen ligger till höger och badrummet till vänster enligt en färdig mall, förklarar Mia.

Annons

Allt från gamla teatrar till etage i Gamla Stan kändes lockande. Johan är skulptör och Mia driver pressagentur med showroom. De trivs båda som allra bäst ihop när de har stora kreativa projekt på gång, när idéer och fantasi kan flyga högt och ta fart. För Johans del landar det ofta i en ny utställning men det kan också bli utveckling av en helt ny sport – som hans projekt Puckelboll.

”När vi klev in här första gången… hjälp”

För Mia kan det bli konceptutveckling för en kund eller en helt ny affärsidé. När de båda kreerar och planerar ihop slår det gnistor och allt blir dubbelt så bra – och dubbelt så stort. Idén att skapa ett helt nytt hem var något som tände dem båda på alla cylindrar och gav dem ork att ränna på lägenhetsvisningar.

– När vi klev in här första gången… hjälp. Lägenheten som var som konserverad från 1970-talet. Sammetstapeter, sänkta tak, plastlister, plastdörrar, plasthandtag … Men, fönstren var stora och hade munblåsta rutor och så var det ju utsikten över Karlbergssjön, Klarastrand och Vasastan, berättar Mia.

Annons
Gråmålad matplats i Tulohuset
Bokhyllor och förvaring i trä i Tulohuset

Visionen – att skapa rymd

Här, i den gamla chokladfabriken vid Kungsholms strand fanns en sällan skådad möjlighet att skapa något alldeles eget och unikt. Men nu började en slitsam resa. Bostadsmarknaden blev svajig och det tog lång tid att få det gamla hemmet sålt.

Annons

Så snart det var avklarat drog renoveringsarbetet igång. Visionen var att riva så många väggar som möjligt, höja takhöjden och skapa så mycket rymd som möjligt. De tog hjälp av god vän som är arkitekt och som ritade upp en planlösning.

Dörröppningarna till sovrummen gjordes extra vida, 2,80 x 1,50 meter, för att maximera utsikten och den öppna känslan. Golvens originalbetong grävdes fram under lager av innergolv och gammalt klister. Mia, Johan och Saga spenderade otaliga kvällar i det dammiga skalet som skulle bli deras nya hem och duktiga hantverkare jobbade minutiöst. En lagade till exempel varenda spricka i golvet med liten spatel.

– Det värsta var det kluster av kablar som mötte oss när innertaket togs bort. Det blev till att rensa, byta ut gamla kablar och bila upp spår för att stoppa in allt i väggarna.

Matplats med platsbyggt kök i svart i Tulohuset
Barvagn i brunt trä
Annons

Kablarna går till neonskyltarna som pryder fasaden. Bland annat sitter den ikoniska “Tag alltid Tulo” utanför sovrummen. Det är ett minne från åren när huset rymde en chokladfabrik. Fastigheten uppfördes på 1920-talet då AB Förenade chokladfabriker /Choklad-Thule expanderade och flyttade hela sin produktion till Kungsholmen.

Härifrån spreds en doft av choklad över kvarteren när Mums mums, Plopp och Romerska bågar tillverkades. På 60-talet köpte Cloetta upp chokladfabriken och flyttade all tillverkning, inklusive halstabletten Tulo, till Ljungsbro. 1972 stod i stället 28 hyreslägenheter färdiga.

Annons

På 2000-talet bildades bostadsrätter och i fastigheten intill har Oscar Properties renoverat upp och byggt lägenheter i en annan del av “Chokladfabriken”. Den föreningen delar numera en fin innergård med huset där Johan och Mia bor. Genom renoveringen av lägenheten har definitivt en del av dess industriella arv tagits åter.

Vardagsrum i svart och vitt i Tulohuset
Sovrum med vit matta och stora fönster i Tulohuset

”Vi ville inte ha vitt och fräscht”

Det nakna betonggolvet, det minimalistiska köket i bränd ek och de svarta fönsterfodren som framhäver de munblåsta glasrutorna känns självklara liksom möblerna formgivna av stora 1900-talsnamn som Eames, Saarinen och Mogens Koch. När det kom till färgsättningen tog Mia hjälp av stylingproffsen, tillika vännerna, Peter Ødegaard och Terese Larsson, som tog fram en färgskala från Beckers.

Annons

– Vi ville inte ha vitt och fräscht. Rymden finns här redan och den förstärks tack vare de stora dörröppningarna till sovrummen, säger Mia.

Sovrum med gråa väggar och gråa textilier i Tulohuset

Det enda riktigt praktiska som de tillfört lägenheten är ett nytt badrum med separat toalett.

– Det är ett måste med en tonåring hemma, skrattar Mia som i och med flytten till Kungsholmen har fått gångavstånd till jobbet och så mycket mer.

– Vi längtade verkligen efter något mer urbant men också öppna ytor, utsikt och ett läge nära vatten. Vi sökte efter något udda som inte kändes så förväntat, en kreativ och tillåtande miljö som kunde ta emot nya idéer. Här fick vi allt!

Av: Filippa Egnell

Text: Sophia Genitz

Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

LÄS MER:

Annons