Industriell minimalism i gamla chokladfabriken

Industriell känsla i gamla Tulohuset på Kungsholmen

Vilken typ av boende längtar ett par efter allra mest när barnen börjar flyga ur boet? Johan Ferner Ström och Mia Bolin togs sig an ett riktigt mastodontprojekt i en gammal industrifastighet.
30 oktober, 2019

I takt med att barnen började flytta hemifrån och kraven på praktikaliteter och antalet sovrum inte längre kändes viktiga, började Mia Bolin och Johan Ferner Ström drömma sig bort från Gärdet och den perfekta familjelägenheten.

Samtidigt som yngsta dottern Saga började på gymnasiet växte deras längtan efter en nystart. Ett mer urbant läge och ett intressant utrymme med utvecklingsmöjligheter var det som stod på önskelistan.

– Vi ville inte ha ett förutsägbart och praktiskt hem längre där sovrummen ligger till höger och badrummet till vänster enligt en färdig mall, förklarar Mia.

Allt från gamla teatrar till etage i Gamla Stan kändes lockande. Johan är skulptör och Mia driver pressagentur med showroom. De trivs båda som allra bäst ihop när de har stora kreativa projekt på gång, när idéer och fantasi kan flyga högt och ta fart. För Johans del landar det ofta i en ny utställning men det kan också bli utveckling av en helt ny sport – som hans projekt Puckelboll.

”När vi klev in här första gången… hjälp”

För Mia kan det bli konceptutveckling för en kund eller en helt ny affärsidé. När de båda kreerar och planerar ihop slår det gnistor och allt blir dubbelt så bra – och dubbelt så stort. Idén att skapa ett helt nytt hem var något som tände dem båda på alla cylindrar och gav dem ork att ränna på lägenhetsvisningar.

– När vi klev in här första gången… hjälp. Lägenheten som var som konserverad från 1970-talet. Sammetstapeter, sänkta tak, plastlister, plastdörrar, plasthandtag … Men, fönstren var stora och hade munblåsta rutor och så var det ju utsikten över Karlbergssjön, Klarastrand och Vasastan, berättar Mia.

Visionen – att skapa rymd

Här, i den gamla chokladfabriken vid Kungsholms strand fanns en sällan skådad möjlighet att skapa något alldeles eget och unikt. Men nu började en slitsam resa. Bostadsmarknaden blev svajig och det tog lång tid att få det gamla hemmet sålt.

Så snart det var avklarat drog renoveringsarbetet igång. Visionen var att riva så många väggar som möjligt, höja takhöjden och skapa så mycket rymd som möjligt. De tog hjälp av god vän som är arkitekt och som ritade upp en planlösning.

Dörröppningarna till sovrummen gjordes extra vida, 2,80 x 1,50 meter, för att maximera utsikten och den öppna känslan. Golvens originalbetong grävdes fram under lager av innergolv och gammalt klister. Mia, Johan och Saga spenderade otaliga kvällar i det dammiga skalet som skulle bli deras nya hem och duktiga hantverkare jobbade minutiöst. En lagade till exempel varenda spricka i golvet med liten spatel.

– Det värsta var det kluster av kablar som mötte oss när innertaket togs bort. Det blev till att rensa, byta ut gamla kablar och bila upp spår för att stoppa in allt i väggarna.

Kablarna går till neonskyltarna som pryder fasaden. Bland annat sitter den ikoniska “Tag alltid Tulo” utanför sovrummen. Det är ett minne från åren när huset rymde en chokladfabrik. Fastigheten uppfördes på 1920-talet då AB Förenade chokladfabriker /Choklad-Thule expanderade och flyttade hela sin produktion till Kungsholmen.

Härifrån spreds en doft av choklad över kvarteren när Mums mums, Plopp och Romerska bågar tillverkades. På 60-talet köpte Cloetta upp chokladfabriken och flyttade all tillverkning, inklusive halstabletten Tulo, till Ljungsbro. 1972 stod i stället 28 hyreslägenheter färdiga.

På 2000-talet bildades bostadsrätter och i fastigheten intill har Oscar Properties renoverat upp och byggt lägenheter i en annan del av “Chokladfabriken”. Den föreningen delar numera en fin innergård med huset där Johan och Mia bor. Genom renoveringen av lägenheten har definitivt en del av dess industriella arv tagits åter.

”Vi ville inte ha vitt och fräscht”

Det nakna betonggolvet, det minimalistiska köket i bränd ek och de svarta fönsterfodren som framhäver de munblåsta glasrutorna känns självklara liksom möblerna formgivna av stora 1900-talsnamn som Eames, Saarinen och Mogens Koch. När det kom till färgsättningen tog Mia hjälp av stylingproffsen, tillika vännerna, Peter Ødegaard och Terese Larsson, som tog fram en färgskala från Beckers.

– Vi ville inte ha vitt och fräscht. Rymden finns här redan och den förstärks tack vare de stora dörröppningarna till sovrummen, säger Mia.

Det enda riktigt praktiska som de tillfört lägenheten är ett nytt badrum med separat toalett.

– Det är ett måste med en tonåring hemma, skrattar Mia som i och med flytten till Kungsholmen har fått gångavstånd till jobbet och så mycket mer.

– Vi längtade verkligen efter något mer urbant men också öppna ytor, utsikt och ett läge nära vatten. Vi sökte efter något udda som inte kändes så förväntat, en kreativ och tillåtande miljö som kunde ta emot nya idéer. Här fick vi allt!

Av: Filippa Egnell

Text: Sophia Genitz

Foto: Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Tyget på väggen är handtryckt sammet av Stig Lindberg, exklusivt för NK Textilkammare. Soffan Togo från Ligne Roset är vintage och köpt på Lauritz. Barcelonastolarna med pallar och Saarinens stolar är arvegods efter Johans mamma. Här syns de extra stora dörröppningarna som mäter 2,80 x 1,50 för att ge så mycket rymd och utsikt som möjligt. Skjutdörrarna är specialgjorda på ett snickeri.

Johan Ferner Ström är skulptör och Mia Bolin driver pr-byrån Tres PR. Tillsammans har de skapat ett helt nytt hem i “Tulohuset” på Kungsholmen i Stockholm.

I fönstret står ett par av Johans bananskulpturer. Några betydligt större frukter Johan gjort utgör sedan drygt 20 år Fruktparken vid Liljeholmen. Bonaden på väggen köpte han på NK textilkammare innan den la ner 1971. Bord och stolar, Tulip av Eero Saarinen är arvegods efter Johans mamma. På bordet står en liten samling keramik av Wilhelm Kåge.

Ritbordet är en gåva från kreatören och vännen Peter Ødegaard. Stolen kommer från Soop. Bokhyllan ritad av Mogens Koch är köpt på Lauritz. På väggen hänger en klocka som figurerat i en av Johans installationer.

Inspirerad av ett kök från tiden när hon bodde i Amsterdam har Mia hängt en plåt på små krokar ovanför spisen för att skydda mot stänk och os. Hon låt specialtillverka den hos en lokal smed. Serveringsvagnen är vintage.

Köket av rökt ek kommer från Reform CPH och är formgivet av Norm Architects. Lampan över diskbänken kommer från Frama och lampan över bordet är formgiven av Hans-Agne Jakobsson. Bord och stolar, Tulip av Eero Saarinen. Pall, Adico.

Utanför dottern Sagas rum hänger den berömda neonskylten “Tag alltid Tulo” som alla stockholmare är bekanta med. Från sina fönster kan Saga se Hötorgshusen och mycket mer av stan. I hörnan står en Eames-fåtölj och i fönstret en av Johans bananskulpturer: Boom Banan.

Bakom sängen gömmer sig ett dressing-room. Print, Blossfeldt, överkast Solosofie och lakan i ekobomull från Gripsholm.

LÄS MER:

Från gammal skolsal till drömhem – kika in hos Emilia Ilke

Personligt och kreativt hemma hos stylisten

Gammalt möter nytt hemma hos konsthandlaren i Köpenhamn