Idylliskt bed and breakfast i Frankrike – kika in

Idylliskt bed and breakfast i Frankrike – kika in

Med en vidunderlig utsikt över den sydfranska landsbygden ligger La Belle Vue, ett B&B charmant som drivs av det svenska paret Yvonne och Micke.
04 april, 2018
5 växter att odla på balkongen
0:51

Efter reklamen: 5 växter att odla på balkongen

(0:51)

Slå på ljud
Vackra blommor, frodig grönska och något man kan äta. Här är en bra kombination av växter till din balkong.

I den pittoreska byn Neffiès på den franska landsbygden bor det svenska paret Yvonne Tenninge och Micke Sköldmark. De driver La Belle Vue, ett så kallat B&B charmant. Här har Yvonne äntligen förverkligat sin dröm om att få bo i Frankrike, en dröm som hon närt sedan hon var 12 år gammal.

Yvonne och Micke har känt varandra i över 20 år, men blev ett par först för ungefär sju år sedan.

Se bilderna från hotellet nedan

– Jag introducerade Micke för Frankrike och Languedoc och han föll pladask för livet och omgivningarna här nere. Vi hade väl egentligen ingen dröm om att starta ett B&B, i alla fall inte initialt, utan vi ville nog bara köpa ett hus och kanske flytta ner så småningom. Sedan öppnade det sig en möjlighet i livet och vi bestämde oss för att flytta ner, berättar Yvonne och fortsätter:

– Vi hade rest runt mycket i området och alltid hamnat i Neffiès, som är en mycket trevlig, öppen och vänlig liten by. Vi bodde i Neffiès under en månad och gick förbi ”vårt” hus varje dag. Till slut tog vi mod till oss och knackade på dörren och frågade om huset möjligtvis var till salu. Och resten är, som man säger, historia.

Mönstrat golv, kvinna med hund, blå dörr

Här bor: Yvonne Tenninge och Micke Sköldmark samt hunden Sixten. Gör: Driver La Belle Vue, ett B&B charmant. Läs mer på: www.labellevue.se Bostad: Ett vackert stenhus från 1854 i den pittoreska byn Neffiès i Languedoc.

Huset, som är byggt år 1854, rymde ursprungligen byns största vintillverkare. Det ägdes länge av ett syskonpar, Beaulac, som dog för cirka 15 år sedan, då 95 och 97 år gamla. Därefter tog en engelsk kvinna över huset och hade det som privatbostad. När Yvonne och Micke köpte huset var det i ett förskräckligt skick och terrassen lutade så mycket att det knappt gick att sitta på den. Lyckligtvis hade den föregående ägaren inte rivit ut alla golv, dörrar, fönster och andra originaldetaljer.

Det fanns till och med några originaltapeter kvar som de nu låtit restaurera. Yvonne och Micke har gjort nästan allt jobb själva och de har arbetat med ekologiska färger och material. Yvonne har själv brutit alla kulörer på väggar och snickerier och har varit noga med att de vackra gamla klinkergolven ska få framträda och harmoniera med väggarna. De har även byggt badrum och dragit om all el och allt vatten.

Fransmännen har förmågan att leva i nuet. Här låter man middagar ta tid och man hälsar på varandra när man ses i byn – det gäller alla, från barnen på väg till skolan till den gamla madamen på väg till bagaren. Det Yvonne däremot kan sakna ibland med Sverige är myndigheternas smidighet och hjälpsamhet. I Frankrike är byråkratin ibland övermäktig och allt ska stämplas och kopieras. Det finns inget folkbokföringssystem, utan alla har en så kallad familjeakt som ska visas upp och kopieras och vidimeras vad man än ska göra. Och att starta ett B&B är nog en dröm för många, men man ska inte romantisera det alltför mycket och tro att det bara är att servera lite frukost.

– Man behöver vara förberedd på att det är mer en livsstil än ett lönsamt arbete, för det är jobb dygnet runt. Men är man beredd på det så är det fantastiskt kul. Det absolut roligaste är mötet med alla våra underbara gäster. Vi har fått nya vänner för livet!

Av Mari Strenghielm 
Foto Anna Malmberg

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Alla väggar är målade med en fransk kaseinfärg som Yvonne och Micke blandat och brutit själva.

På den spatiösa 
terrassen med panorama-utsikt över den franska landsbygden har Yvonne och Micke platsbyggt ett kök längs med en kortvägg. Här avnjuter de så gott som alla måltider tillsammans med sina gäster, och här finns även en dagbädd där man 
är välkommen att ta sig en liten siesta när 
andan faller på. Från terrassen finns en spiraltrappa ner
till poolområdet.

 I köket finns den vackra originalinredningen bevarad med dess låga arbetsbänk med bänkskivor
av trä samt
dubbel porslinsho. 
Inte helt praktiskt, men ack så vackert. Yvonne och Micke funderar på hur de ska kunna modernisera utan att förlora charmen. På höger sida av köket finns en hel skåpvägg som sväljer mycket förvaring, och 
i mitten av köket har Yvonne ställt in ett rustikt bord som används både för servering och tillredning.

Det man slås av i huset är den vackra färgsättningen: väggar, snickerier och golv harmonierar med varandra 
och det är både vilsamt för ögat och trivsamt för själen. I vardagsrummet har Yvonne valt att plocka upp den brungrå färgen på klinkergolvet
genom att måla väggar, lister och foder med en liknande kulör. De pampiga dubbeldörrarna ut till entrén har en vackert petroleumblå färg. 
Här i rummet mellan matsal och terrass finns plats för umgänge. De vita fåtöljerna har Yvonne själv klätt om med antikt, franskt linne.

Här i Yvonnes och Mickes sovrum fanns originaltapeterna bevarade, och de har fått sätta tonen för både färg och inredning 
i rummet. Ett romantiskt drömrum som har allt, inklusive eldstad, badkar och utgång till terrassen.

Poolen är favoritplatsen 
för många av husets 
gäster, en privat liten 
oas med plats för 
både sol och skugga. 
Poolen är omgiven 
av stora olivträd och 
även här har man 
en enastående utsikt 
över omgivningarna. 
Härifrån kommer man 
in i den gamla 
vinkällaren, som paret 
nu håller på att bygga 
om till en lägenhet på 
125 kvadratmeter. 

Läs mer:

Urbana vibbar möter industriellt hemma hos designparet

Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

Stilfull elegans och en harmonisk färgskala – på 40 kvadratmeter