Två vackra våningar inredda i vitaste vitt

Laura Dragotti säljer anspråkslös och vacker inredning i sin butik Riad i Milano. Samma lugna atmosfär råder i gårdshuset där hon bor med man, barn, hund och katter.
21 april, 2016

I ett gårdshus i stadsdelen Porta Venezia i Milano har Laura Dragotti inrett två våningar helt i vitt – vita golv, vita tak och vita väggar. Att kliva innanför dörren är att gå in i en värld av ljus.

Av Lykke Foged
Foto Morten Holtum

table_white_dining_room_bord_vitt

– Jag tycker mycket om det här ljusa, lätta känslan. Det finns så mycket färg i alla saker vi omger oss med, konst, böcker och tidningar, och det vita ramar in det på ett fint sätt. Dessutom är Milano en väldigt mörk stad, så det känns alltid som en härlig kontrast att komma hem, säger Laura.

livingroom_vardagsrum_dining_room_matplats

Familjen, som består av maken Roberto Pistolesi som är advokat, två barn, hunden Nana och två katter, flyttade hit 2010. Det var lugnet på innergården, boendeytan på hela 260 kvadratmeter och inte minst de två terrasserna som lockade. Från det kombinerade vardagsrummet och köket på bottenvåningen leder flera altandörrar ut till en stor terrass med pergola, översållad med grönska.

pergola_utemobler_outdoor_furniture_plant

Här står ett bord att äta och umgås vid och läsfåtöljer under glaslampor som hänger ner bland blad och grenar. Utanför de vuxnas sovrum och dottern Violas rum en trappa upp finns en mindre terrass, också den full med gröna växter. På sommarhalvåret står dörrarna öppna och familjelivet flyter fritt mellan uteplatserna och rummen innanför.

soffa_sofa_vit_white

För att mjuka upp den vita inredningen inomhus har Laura använt sig av kontraster. Detaljer som järnpelaren mitt i vardagsrummet, järnbalkar under taket och insidan av den öppna spisen har målats svarta. Marockanska mattor och gröna växter ger värme, liksom dekorativ design som grönskan som Patricia Urquiolas vackra rottingstol Crinoline för B&B Italia.

vardagsrum_soffa_livingroom_sofa

Många inslag vittnar också om Lauras egen skaparlust. Soffan i tv-rummet har hon själv satt ihop av klädda madrasser och kuddar staplade på varandra. Arbetsbordet är en gammal hyvelbänk som målats vit och vardagsrummet lyses upp av ett gytter av glödlampor som hon har hängt upp ovanför soffan.

chair_fatolj

Efter 20 år som vd på en firma som arbetade med patent startade Laura i somras butiken Riad tillsammans med partnern Mina Bonomo. Här råder samma lugnande och välgörande atmosfär som hemma hos Laura. Butiken säljer design för hem och trädgård, men också kaffe och delikatesser från länderna kring Medelhavet.

bord_table_dining_room

– Det jag tycker allra mest om är att skapa anspråkslösa och bekväma rum och inredningar och det ville jag ägna mig åt i jobbet också, säger hon.

Artikeln publicerades ursprungligen i ELLE Decoration nr 1 2015

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!