Inredningsmagi hos vår bloggare Krickelin

Inredningsmagi hos vår bloggare Krickelin

Välkommen hem till vår bloggare ”Krickelin”, Kristin Lagerqvist, och hennes familj. Den gamla villan i Varberg har en spännande historia och har renoverats med kärlek och mycket blått.
18 september, 2016

Varmt, ombonat och inrett i femtio nyanser av blått. Så skulle en snabb beskrivning av ELLE Decoration-bloggaren, inredaren och fotografen Kristin Lagerqvists hem kunna se ut.

Sedan finns det såklart tusen saker till att berätta om huset, som utöver Kristin bebos av mannen Jonas och de tre sönerna Simon, Otto och Igor samt katten Siv, ej att förglömma. Deras hus ligger i ett av Varbergs äldsta områden och har en väl dokumenterad och spännande historia.

– På ena sidan låg kvarnen och på andra sidan gick förr begravningstågen, från torget och Varbergs kyrka på väg mot kyrkogården. På tomten stod tidigare en lagårdslänga tillhörande det intilliggande snickeriet där man tillverkade likkistor, berättar Kristin.

Tomten köptes 1926 av förman C A Freckman för 4 000 kronor. Han lät arkitekten Thorwald Söderberg, som även ritat stationshuset i Varberg, rita det hus som familjen Lagerqvist nu bor i.

– Vi har fortfarande blåritningarna och Freckmans bouppteckning kvar, tillsammans med det handskrivna entreprenadkontraktet där kostnaden för bygget framgår … 21 500 kronor!

Under åren har det bland annat varit bageri och butik i husets källare, och senare även antikhandel, klädaffär och reklambyrå. Men huset, som ligger i centrala Varberg nära både tågstationen och havet, hade också varit Jonas Lagerqvists drömhus under många år.

– Jonas hade nämnt att om det blir till salu så skulle han gärna vilja gå och kika. Jag var väldigt nöjd med vårt dåvarande hus och inte särskilt sugen på att flytta. Jag såg bara allt jobb framför mig och så ville jag inte lämna min trädgård. Men över en flaska vin på en veranda i Florens nämnde han åter igen huset. Eventuellt skulle det säljas, vi fick komma och titta eftersom det var bekanta till oss som bodde där och de ville gärna sälja till en familj som skulle njuta av huset på samma sätt som de hade gjort under småbarnsåren.

Tillbaka i Varberg blev paret inbjudet att komma och titta på huset.

– Jag var inte alls svårövertalad och när jag knöt på mig skorna i hallen så sa jag högt ”vi vill ha det!”. ”Schhhh … ”, sa min man och ägarna skrattade gott åt min iver.

Huset var varsamt omhändertaget av de tidigare ägarna, så det krävdes inga större insatser av Kristin och Jonas för att forma ett hem som passade dem. Det var bara de blå tonerna som skulle till.

– Vi målade om alla rum och tapetserade så att det blev våra färger. That’s it. Jag har alltid haft blå som min färg. Det är något lugnande och tröstande med de olika tonerna från himmel och hav.

Huset har såklart också fyllts med parets möbler och ägodelar, mycket av det vintagefyndat, massor av konst och små keramikstilleben. Och mängder av gröna växter.

– Prylar är bara prylar. Dock tycker jag att växter är viktiga i ett hem. Fast familjen och vardagen som bor däri är viktigast. Det ska finnas många umgängesytor att leka och hänga på, men även rum att kunna gå undan och vara i fred i. Jag tycker att vi har funnit en bra mix i det här hemma.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredningen i bildspelet nedan! Och missa inte Kristins underbart inspirerande blogg på krickelin.elledecoration.se!

Styling: Kristin Lagerqvist

Text: Emma Persson Lagerberg

Foto: Andrea Papini

Retusch: Jenny Söderström