Skapade 60-talets Los Angeles – i Malmö

Inspirerade av 60-talets Los Angeles förvandlade Nina och Palle en nedgången enplansvilla i Malmö till ett svenskt Santa Monica.
24 november, 2015

Santa Monica, 1968. Framtidstron genomsyrar alltifrån ekonomi till design. Moderna enplansvillor blandas med palmer och öppna Corvetter. Livet är ett poolparty som aldrig tar slut och klockan alltid ”cocktail-a-clock”!

Där, på den amerikanska västkusten, hittade Nina Israelsson och Palle inspirationen till sitt hem i Kroksbäck i Malmö. Atriumvillan från 1966 var närmast fallfärdig när familjen slog till för två och ett halvt år sedan.

– Huset var i riktigt uselt skick. Det hade allt det sämsta från 60-talet: inga gedigna material och snabba lösningar. I vardagsrummet satt en gummimatta i taket, helt livsfarligt ur brandsäkerhetssynpunkt. Det fanns 13 dörrar och rum på rum på rum – det var ta mig tusan rum överallt! Men vi såg potentialen, säger Nina.

Som om inte det vore nog hade varje rum dessutom olika golv, så alla golvytor flytspacklades för att skapa ett sammanhängande uttryck utan trösklar. Hela innanmätet revs och enplansvillan fick nya väggar utformade efter familjens behov.

– Det finns inte en kvadratcentimeter som är kvar från det gamla. Vi tänkte Santa Monica typ 1968. Lite loungigt med fokus på sällskap. Har vi inte alla ungarna här, så har vi vänner på besök, säger Nina.

Parets gemensamma dotter Mila, 11 år, bor fortfarande hemma och de tre utflugna barnen från tidigare relationer är ofta på besök. I samarbete med en arkitekt öppnades köket upp mot matplats och vardagsrum. Den öppna ytan mäter idag totalt 75 kvadratmeter och räcker mer än väl för alla gäster. Kontrasten mot familjens förra bostad är slående.

– Det här är vårt fjärde hus och det förra var lite ”townhouse”-aktigt med tre våningar. När de stora barnen flyttade ut insåg vi hur svårstädat och stort det var. De hade bott i källaren och när de var borta slutade det bara med att vi samlade på oss en massa skräp, säger Nina.

Det visade sig även att möblerna som passat så bra i det London-inspirerade hemmet inte alls gick ihop med Santa Monica-estetiken.

– Vi gjorde oss av med nästan allt utan affektionsvärde, så det mesta har vi faktiskt införskaffat nytt – fast gammalt. Mycket kommer från Lauritz och loppis. Eftersom jag inte bryr mig om design hittar jag ofta roliga saker. Vi lever ett väldigt enkelt liv i det här huset. Vi har nästan inget förråd, så det är i princip ”en sak in, två saker ut” som gäller, säger Nina.

Nästa projekt är den tillslutna trädgården. Än finns varken pool eller palmer, men väl fikon, persikor och olivträd.

– Det är fantastiskt att kunna gå direkt ut i trädgården. Den blir som en liten stekhet oas, säger Nina.

För henne blev enplansvillan även lite som att komma hem. Ninas pappa var arkitekt och ritade själv huset som hon växte upp i på 60-talet. Många av faderns lösningar har plockats upp i renoveringen.

– ”Det här ser precis ut som ditt tonårsrum”, sa en gammal vän på besök, säger Nina.

Stylist: Tina Hellberg

Text: Katarina Matsson

Foto: Petra Bindel