Lugn och harmonisk oas hos designparet

”Rogivande att sakerna inte tar för mycket uppmärksamhet”
17 oktober, 2014

Hemma hos Nirvan Richter och Arpita Swich råder lugn och harmoni. Det är precis samma känsla som präglar de möbler Nirvan gör för sitt företag Norrgavel. Inspireras av vackra material – och en livsfilosofi som får vem som helst att må lite bättre!

Det stora långsmala vardagsrummet har två franska balkonger och en fantastisk utsikt över den gamla kyrkogården. Var fjortonde dag töms hela rummet för meditation med ett tjugotal deltagare. Samtliga möbler kommer från Norrgavel.

– För mig är det oerhört rogivande att sakerna inte tar för mycket uppmärksamhet. Många tror att om man jobbar med inredning så är man fullständigt upptagen av det hela tiden. Och på ett sätt ja, jag vill ha det bästa och jag vill att det ska bli skitsnyggt. Men jag lägger ingen energi på det när det väl är färdigt. Herregud, det finns ju viktigare saker i livet. Jag kan bli så trött på att man ska lägga sin livsenergi på att skapa nya scenografier hela tiden, säger Nirvan.

Kuddfodralen i linne finns hos Norrgavel.

– Varför är det så viktigt för många människor att vara uppdaterade och ”rätt”? Jo, för att det finns en rädsla under det behovet som de inte vill se. Då tycker jag att det känns mer främjande för vår kultur att titta på de rädslorna och släppa fram dem och leka med dem. Få distans till dem, säger Nirvan.

Hemma-hos-nirvan-richter-norrvgavel-kok-koksbord-matplats-vaxter-dukning-inspiration

Nirvan och Arpita bjuder på italiensk lunch vid det stora matbordet. Köket flyttades från lägenhetens bortre vrå till det ljusa hörnrummet. Pinnstolar från Norrgavel och taklampa från Zlamp/Norrgavel.

– Saker som är uppdaterade kan man vara ganska säker på att de efter tio eller tjugo år mest känns löjliga. Av de fjorton möbler vi satte i produktion för tjugo år sedan är elva fortfarande i produktion. Och det är helt unikt, möbler har normalt inte den livslängden, säger Nirvan.

Hemma-hos-nirvan-richter-norrvgavel-kok-koksinredning-lador-skap-stilrent-inspiration

Köksinredningen är gjord helt i ek, ritad av Nirvan och byggd av sonen David Richter. Lådfronterna är samma som på Norrgavels förvaringmöbler. Överskåpen är medvetet grundare än standard och sitter högre upp för att göra köket mer lättarbetat. Rostfri bänkskiva och blandare från Vola.

– I vår kultur är vi som besatta av ständig förändring. Det finns en omedvetenhet i vad det är vi gör med våra liv utifrån ett materiellt synsätt. Man har en idé om att livet ska bli annorlunda om man ändrar färgen på väggarna. Jag är en del av det spelet också. Men det finns en frihet i att inte längre tro att jag ska förändra världen. Jag gör bara det som känns bra. Och så länge andra tycker det också så är det ju fantastiskt, säger Nirvan.

Av Emma Persson Lagerberg
Foto Petra Bindel

Läs mer:

Urbana vibbar möter industriellt hemma hos designparet

Designritad lägenhet med röda detaljer i Milano