Hemma hos: När mode möter inredning

Så bor H&M Homes designchef Evelina Kravaev Söderström.

Klassiska designermöbler, en varm färgskala och moderiktiga detaljer. Så har H&M Homes designchef Evelina Kravaev Söderström skapat ett hem som utstrålar rå harmoni.
07 maj, 2015

På en bas av lugna färger och rejäla material har H&M Homes designchef Evelina Kravaev Söderström skapat ett hem som utstrålar rå harmoni.

Se bilderna nedan

En rymlig matsalsplats.

Arkitekten Thomas Eriksson ritade matsalsbordet åt Evelina och maken Stefan, innan bordet började produceras av Asplund, under namnet Bermuda. Stolar Grand Prix, design Arne Jacobsen, Vitra. Karaffer, design Carina Seth Andersson, Hope. Taklampa AJ Royal, design Arne Jacobsen, Louis Poulsen.

En rymlig matsalsplats.

Arkitekten Thomas Eriksson ritade matsalsbordet åt Evelina och maken Stefan, innan bordet började produceras av Asplund, under namnet Bermuda. Stolar Grand Prix, design Arne Jacobsen, Vitra. Karaffer, design Carina Seth Andersson, Hope. Taklampa AJ Royal, design Arne Jacobsen, Louis Poulsen.

I sitt jobb som designansvarig på H&M Home bombarderas Evelina dagligen med färger, former och kreativa uttryck. Därför är det extra viktigt att hemmet är en plats för vila, både själsligt och kroppsligt.

– Jag eftersträvar balans i allt jag gör. Det är viktigt – och väldigt svårt. Jag tycker att vårt hem är hyfsat välbalanserat, med en genomgående lugn färgskala. Lägenheten har en härlig feng shui-känsla, säger hon.

Trä och koppar ger vardagsrummet en varm känsla.

Trä och koppar ger vardagsrummet en varm känsla.

Trä och koppar ger vardagsrummet en varm känsla.

Trä och koppar ger vardagsrummet en varm känsla.

– Jag tycker verkligen om de varma metallerna som är populära nu”, säger Evelina.

Soffa Tufty-time, design Patricia Urquiola, B&B Italia. Lampor Orient P2, design Jo Hammerborg, Lightyears. Fåtöljer Swan Chair, design Arne Jacobsen, Fritz Hansen.

Evelina upptäckte den indiska konstnären Vuyakul under en utställning på Agnès B:s galleri i Paris.

Evelina upptäckte den indiska konstnären Vuyakul under en utställning på Agnès B:s galleri i Paris och blev helt tagen. Under en jobbresa till Indien sökte hon upp honom. ”Han har mycket andlig symbolik i sina tavlor”, säger hon. Draken är målad av sonen Ted och ansiktet av Evelinas faster Vesa Kravaeva. Den höga vasen från Orrefors är en 40-årspresent och flaskorna vintage.

Den låga bokhyllan är en favorit i hemmet.

Den låga, platsbyggda bokhyllan var något som Evelina länge drömt om. Hon och maken Stefan Söderberg började samla på klassiska designmöbler av formgivare som Ray och Charles Eames och Arne Jacobsen i början av 90-talet, långt innan den stora boomen på auktionshusen. Gungstol RAR, design Ray och Charles Eames.

Köket med vitt kakel.

Köket har renoverats med en bas av vitt kakel, vilket för tankarna till en fransk bistro. Handdukar med motiv av Jesper Waldersten, H&M Home.

Ett vitrinskåp i industristil.

Ett vitrinskåp i industristil bildar en rå kontrast mot vintagemöblerna i mörkt trä. Genom att hålla sig till en begränsad färgskala i hela hemmet skapas ett harmoniskt lugn.

Sovrummet är ett favoritrum.

– Jag älskar vårt sovrum, det är nog mitt favoritrum. Jag skulle kunna göra allt i sängen. Det är så rent och skönt, jag både slappnar av och får energi, säger Evelina.

Linnelakan och kudde med tryck av Jesper Waldersten, H&M Home. Lampa Funghi, design Jaime Hayon, Metalarte.

Badrummets renovering tog en del av sovrummets plats.

När badrummet byggdes om försvann en del av sovrummet. En av favoritmöblerna är byrån på hjul från Jasper Morrisons serie Universal System. Ovanför syns ett porträtt av 90-talets modellstjärna Kirsten Owen, förevigad av Juergen Teller.

Detta är favoritskorna.

Favoritskorna från Margiela, Commes des Garçons i samarbete med Dr Martens och Céline.

Platsen vid den öppna spisen är en plats för vila.

Framför den öppna spisen i inre hallen finns plats för vila. Fårskinn från Paris, vintagekudde i kelimväv. Mot väggen anas ett stort konstverk av Sophie Tottie.

Vintagefåtölj från Amsterdam.

Vintagefåtölj från Amsterdam och vintagespegel från Antwerpen, en stad där familjen gjort många fynd över åren.

Förnyar små saker i hemmet.

– Jag säsongsbyter och förnyar de små sakerna i hemmet. Inte möbler och lampor, men filtar och kuddar. Jag tror att vi idag ser hemmet på ett nytt sätt, som en förlängning av oss själva och en plats där man får vara egoistisk och skapa något för sig själv, säger hon. Vaser från H&M Home och vännen Carina Seth Andersson.

Foto: Martin Löf  Text: Katarina Matsson

Läs mer:

Kika in i inredningsfotografens trendsäkra villa 

Många designklassiker hos den stilsäkra fotografen

Så jobbar designteamet bakom H&M Homes populära produkter