Hemma hos: Låt den röda tråden bli gul!

02 apr, 2015 
AvKatarina Matsson
Annons

Med modiga färgval och målarpensel har inredningsarkitekten och formgivaren Marie Dreiman skapat ett härligt hem med ordning och poesi som motto.

Av Anna Ranung Text Anders Bergmark Foto Patric Johansson

kök-inspiration-gult-vitrinskåp-barskap-foto-Patric-Johansson
Det gula skåpet är köpt på Stockholms Auktionsverk på 80-talet och sedan målat. Glasflaskorna på bordet är prototyper av Matti Klenell.

Marie Dreiman och hennes familj flyttade in i fyran i Hornstull i Stockholm 1987 och har i stort sett samma möbler kvar, fast saker har hunnit flyttas runt och målas om sedan dess. Flera har fått färgen gul. Man skulle kunna säga att den röda tråden i det här fallet är gul, eftersom gult och det som passar till gult var en gemensam utgångspunkt för Marie och hennes man.

Annons
kök-matplats-grönt-gult-inspiration-måla-om-köket-foto-Patric-Johansson
Bordsskivan kommer från Maries svärfars arkitektkontor och har försetts med String-ben. Stolar från loppis. Den ena av industrilamporna i taket hängde tidigare i en Konsumbutik.

– Vi har väntat med att köpa nytt tills vi hittat rätt. Sedan har vi i princip aldrig gjort oss av med något, annat än när saker har gått sönder. Det är dyrt att köpa det man inte tycker om, konstaterar hon.

kök-retro-måla-om-luckor-grönt-foto-Patric-Johansson
Marie har ritat köket för att vara så funktionellt som möjligt. Utgångspunkten är Ikeastommar. Luckorna har fått nya handtack och ny lack. Tolix-pallen och den loppisfyndade lampan framför fönstret hade den rätta färgen.
kök-inspiration-loppisfynd-foto-Patric-Johansson
På det lilla bordet i köket står loppisfynd samt två skålar och en temugg köpta i Japan.
vardagsrum-retro-inspiration-foto-patric-johansson
Den orangea soffan och mattan från Ikea var det enda de köpte nytt när de gjorde om efter att barnen flyttat ut. Spegeln ovanför leder in dagsljuset utifrån. På varsin sida står lampor från Ikea. Taklampan har Marie gjort av stommen till en gammal lampskärm.

Fåtölj Corona från Erik Jørgensen. Soffbord secondhand. På den fyrkantiga puffen Cross, klädd i Maries tyg Suit, ligger en mjuk kudde ur kollektionen Pets, klädd i tyget Cardigan för Bogesunds Väveri. I rottingstolen ligger en kudde ut kollektionen Guests, som Marie gjorde till inredningen av Folkbaren i Stockholm. I soffan ligger kuddar av Kerstin Åström Carlén och ett duntäcke av Margot Barolo.

vardagsrum-färg-sittpuff-foto-Patric-Johansson
Pelarbord i massiv ask av Peter Andersson. Sittpuffen Magic gjorde Marie för en utställning på möbelmässan. Kudde i tyg Spectra för Bogesunds Väveri samt kudde ur kollektionen Guests. Vägglampan bytte Marie mot en blandare på Bondens Marknad.
vardagsrum-arbetsplats-inbyggd-bokhylla-foto-Patric-Johansson
Glasbord och grå hurts från Ikea. Secondhandstol med sits klädd i tyget Spectra. Målningen på väggen är gjord av ena dottern, Tove Edlund Dreiman.
: I nischen i arbetsrummet, som tidigare rymde en garderob, har Marie satt upp hyllplan.
I nischen i arbetsrummet, som tidigare rymde en garderob, har Marie satt upp hyllplan.
barnrum-bokhylla-skrivbord-inspiration-foto-Patric-Johansson
Det kombinerade sy- och gästrummet var tidigare ett av barnens rum.
Bokylla-förvaring-foto-patric-johansson
På tygerna från Japan och Burkina Faso står Maries första träskor.
kläd-förvaring-medaljongtapeter-foto-patric-johansson
Strykbräda köpt på loppis. Det digitaltryckta tyget ovanpå heter Air Condition och är en egen design. Provdockan var Maries svärmors.
sovrum-blått-överkast-inspiration-foto-Patric-Johansson
I sovrumsfönstret minskar Johanna Lindgren Örns siktfilter Siluett insynen. Träljusstakarna på fönsterbrädan är köpta på Yasuragi Hasseludden. Taklampa från Le Klint. Sängbord secondhand. Överkast från Hay. Kuddar i Maries tyger Spectra, Splash, Paint och Sekvens för Bogesund.
Annons