Hemma hos: Konstnärens kreativa sommardröm

22 aug, 2014 
AvKatarina Matsson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-byra-korg-hattar

Med fler undantag än regler har konstnären, textilformgivaren och ELLE Decoration-medarbetaren Cilla Ramnek skapat ett sommarhem med plats för både gäster och kreativa infall. Resultatet är en fristad i ständig förändring i östgötska Furåsa.

Av Cilla Ramnek  Text Hanna Marklund  Foto Pia Ulin

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-skap-stilleben-vitt-golv-snygg-matta

På husets tyngsta möbel, ett gammalt arkivskåp från Norrköping, står en samling blandade loppisfynd som Cilla arrangerar om efter smak och säsong.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-galgar-garderob-skjortor

Den stora hallen är viktig för Cilla, ”entréer är de viktigaste utrymmena att lägga kraft på”, och välkomnar med en stor loppisfyndad matta och en dörrvaktande pinnstol.

Annons
Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-kitchen-old-school-retro-kok
Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-kok-skap-kitchen-cabinets

Annons

Precis i mitten av huset ligger det lilla köket med en charmig blandning av originalinredning och moderna tillägg.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-koksskap-termos-retro

En hel klan med rutiga termosar står samlade i skåpet tillsammans med allehanda bruksföremål.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-lapptacke-blommig-tapet-kakelugn-stuga-vardagsrum

Josef Frank-tapeten Krysantemer Grå från Svenskt Tenn ramar in hela allrummet. Grå är för övrigt den genomgående färgen på husets väggar, golv och tak, om än i många olika nyanser. ”Det är den perfekta basfärgen, så gammaldags och modern på samma gång.” På gästsängen som dagtid fungerar som soffa ligger överkast sytt med lapptäcksteknik.

Annons

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-diy-fonster-gor-om-blommig-tapet

De flesta av husets möbler är fyndade på loppisar och antikaffärer kring Vadstena, så även de två rottingfåtöljerna och den lilla byrån. En lampfot utan skärm blev en skulptur och fönstret har fått en lekfull ram av vit väggfärg.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-mala-golvet-inspiration-diy-matplats-koksgolv

Cilla har själv målat matsalens gamla trägolv i ett gammaldags mönster med grå rutor och vita stjärnor men lämnat vissa brädor helt orörda.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-Glasbord

Matbordet är egendesignat och består av benbockar av trä och en glasskiva som hålls på plats av en specialbeställd stålram. Varje vår lägger Cilla ett nytt tyg under glaset och får på så vis en duk som håller sig fräsch hela sommaren.

Annons
Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-rod-stuga-sommarstuga-inspiration

Gårdens huvudbyggnad är byggd under slutet av 1800-talet och har två våningar. Nedre våningen är den socialare med kök, matsal och allrum, på övre plan finns Cillas sovrum, ateljé och arbetsrum.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-sovrum-overkast-sanghimmel

   

Annons

Ett loppisfyndat tyg hänger som en snedlugg framför fönstret, enkelt att fälla ner när nätterna är ljusa. Sängen är bäddad med överkast sydda av linnetygerna Aristidia Blå och Celotocaulis, båda Josef Frank för Svenskt Tenn. Lägg märke till de söta miniatyrmöblerna på den bortersta takbjälken – hemma hos Cilla finns det alltid plats för ännu ett stilleben.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-stol-kudde-rott

Överallt syns spår av Cillas kärlek till textilier och slöjd.

Foto-Pia-Ulin-Cilla-Ramnek-vikrade-lampskarmar

På övervåningen är taket öppet ända upp i nock, och de tidigare mörkgula träytorna har målats ljust grå. På bjälkarna ligger virkade och avklädda lampskärmar.

Hemmet publicerades i sin helhet i ELLE Decoration nr 6 2012.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons