Hemma hos: Köksproffset på Kungsholmen

Hemma hos: Köksproffset på Kungsholmen

12 september, 2014

Hemma hos Ylva Bergqvist – kock, matstylist och receptmakare – och hennes familj är köket det allra viktigaste rummet. Här lever och umgås de och här skapar Ylva ständigt nya recept. Låt dig inspireras av ett riktigt köksproffs!

Av: Marit G Engstedt  Foto: Ester Sorri

Bänken av carraramarmor, från Diapol, har en underlimmad ho. Spisen, från Bertazzoni, är en kocks dröm med fem plattor och ugn som både går på gas och el. Fläkt från Gorenje och hänglist från Ikea. Kran i mässing från Vola.

Hyllplanen har täckts med kakel för att smälta in. Kaklet kommer från Höganäs och är standard 15×15 cm och högblankt.

Köket är nyrenoverat men har fått behålla delar från det gamla. Bänkskivan i carraramarmor är inköpt från Diapol. Nya köksstommar kommer från Ikea och de två kylskåpen är klädda med mdf-skivor. Beslagen i äldre stil finns på Byggfabriken. Jonas Bohlin har designat ljusskenan Star för Örsjö. Kopparfärgen matchas med Volakranen i mässing. Golvet är lagt med Mats Theselius mönstrade plattor för Marrakech Design. Golvet är skarvat mot övriga lägenhetens mörkbetsade och mattlackade parkettgolv.

Matbord och stolar från Arkana ropades in på en nätauktion. Reseminnen i form av fotografier och emaljskylt från Sri Lanka.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-vardagsrum-2

Det gigantiska allrummet ligger centralt i lägenheten med en härlig bokhyllevägg på ena sidan. Ylva och Matti tejpade upp hur hyllplanen skulle sitta direkt på väggen och sedan fick snickare platsbygga den. Fönstren har djupa nischer vilket möjliggör förvaring mellan fönstren, i vissa fall dold bakom luckor. Liggfåtöljen är en ärvd Hammock Chair av Hans Wegner, äkta mattan under kommer från Afghanistan. 50-talsstol till vänster av Ib Kofoed Larsen, puff från Uganda och soffa från BQ.

Koksproffset-pa-kungsholmen--vardagsrum

I soffhörnet går stilen i klart 50-tal med kuddar av Josef Frank och Mairo. Gardinen är ärvd och arbetarlampan Kaiser, i form av Christian Dell, är inköpt på Lauritz auktioner.

Innanför en utskjutande nisch i allrummet finns en minimal toalett. Ett fönster är urtaget högt upp och där har Ylvas ringhållare, alster från en konstskola, tagit plats. Tavlorna under kommer från samma tid.

Hallens bänk är förlängd till en förvaringsmöbel in i allrummet. Mattan nedanför är en av två stycken som blev resultatet när paret skulle ut och köpa förlovningsringar. Tavla av Sven Erik Johansson och i hallen syns fotografi av vännen Xavier.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-sovrum-2

Föräldrasovrummet är varmt ombonat med mönstrad tapet från Manuel Canovas och överkast från Rajasthan i Indien. Skolplansch från en antikaffär.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-sovrum

Ylvas mamma har broderat festväskorna som hänger som stilleben på sovrummets tapet från Manuel Canovas.