Hemma hos: Köksproffset på Kungsholmen

12 sep, 2014 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
koksbord-massingskran-vitt-kakel-marmorskiva-inspiration-

Hemma hos Ylva Bergqvist – kock, matstylist och receptmakare – och hennes familj är köket det allra viktigaste rummet. Här lever och umgås de och här skapar Ylva ständigt nya recept. Låt dig inspireras av ett riktigt köksproffs!

Av: Marit G Engstedt  Foto: Ester Sorri

Koksproffset-pa-Kungsholmen-kok-2

Bänken av carraramarmor, från Diapol, har en underlimmad ho. Spisen, från Bertazzoni, är en kocks dröm med fem plattor och ugn som både går på gas och el. Fläkt från Gorenje och hänglist från Ikea. Kran i mässing från Vola.

Annons
Koksproffset-pa-Kungsholmen-kok-forvaring

Hyllplanen har täckts med kakel för att smälta in. Kaklet kommer från Höganäs och är standard 15×15 cm och högblankt.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-kok

Köket är nyrenoverat men har fått behålla delar från det gamla. Bänkskivan i carraramarmor är inköpt från Diapol. Nya köksstommar kommer från Ikea och de två kylskåpen är klädda med mdf-skivor. Beslagen i äldre stil finns på Byggfabriken. Jonas Bohlin har designat ljusskenan Star för Örsjö. Kopparfärgen matchas med Volakranen i mässing. Golvet är lagt med Mats Theselius mönstrade plattor för Marrakech Design. Golvet är skarvat mot övriga lägenhetens mörkbetsade och mattlackade parkettgolv.

Annons
Koksproffset-pa-Kungsholmen-matsal

Matbord och stolar från Arkana ropades in på en nätauktion. Reseminnen i form av fotografier och emaljskylt från Sri Lanka.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-vardagsrum-2

Det gigantiska allrummet ligger centralt i lägenheten med en härlig bokhyllevägg på ena sidan. Ylva och Matti tejpade upp hur hyllplanen skulle sitta direkt på väggen och sedan fick snickare platsbygga den. Fönstren har djupa nischer vilket möjliggör förvaring mellan fönstren, i vissa fall dold bakom luckor. Liggfåtöljen är en ärvd Hammock Chair av Hans Wegner, äkta mattan under kommer från Afghanistan. 50-talsstol till vänster av Ib Kofoed Larsen, puff från Uganda och soffa från BQ.

Annons

Koksproffset-pa-kungsholmen--vardagsrum

I soffhörnet går stilen i klart 50-tal med kuddar av Josef Frank och Mairo. Gardinen är ärvd och arbetarlampan Kaiser, i form av Christian Dell, är inköpt på Lauritz auktioner.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-tavelram

Innanför en utskjutande nisch i allrummet finns en minimal toalett. Ett fönster är urtaget högt upp och där har Ylvas ringhållare, alster från en konstskola, tagit plats. Tavlorna under kommer från samma tid.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-vardagsrum-hall

Hallens bänk är förlängd till en förvaringsmöbel in i allrummet. Mattan nedanför är en av två stycken som blev resultatet när paret skulle ut och köpa förlovningsringar. Tavla av Sven Erik Johansson och i hallen syns fotografi av vännen Xavier.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-sovrum-2

Föräldrasovrummet är varmt ombonat med mönstrad tapet från Manuel Canovas och överkast från Rajasthan i Indien. Skolplansch från en antikaffär.

Koksproffset-pa-Kungsholmen-sovrum

Ylvas mamma har broderat festväskorna som hänger som stilleben på sovrummets tapet från Manuel Canovas.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons