Hemma hos: Industri möter 1920-tal

30 jul, 2015 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Drömmer du om en 1920-talslägenhet? Det här blev resultatet när en nära nog orörd 20-talslägenhet i Stockholm renoverades från grunden.

Av: Gill Renlund  Fotograf: Martin Löf

tjugitalstrivsel-kok

När hantverkarna slipade taket lossnade plötsligt det gamla färgen i ett sjok – det fick vara kvar. Affischen bredvid balkongdörren är ett arvegods. Taklampa inköpt i Indien och vägglampor köpta på Dusty Deco. Ikeaköket har livats upp med olika begagnade beslag och bänkskivor i Carraramarmor. Spis från Smeg.

tjugitalstrivsel-kok-3

Ett roligt inredningstips är att ta med sig menyer från sina favoritkrogar – det blir både vackert och inspirerande på en köksvägg. Arbetsbänken, köpt på Dusty Deco, fick bli utgångspunkt för hela köket. Industrilampor från Dusty Deco. Bredvid köksbänken står en snurrstol från ett postkontor i Norrtälje.

Annons
tjugitalstrivsel-kok-4
tjugitalstrivsel-kok-2

Ett kaklat kök ger härligt fransk bistrokänsla. Golvet är det ursprungliga trägolvet som slipats och lackats. Ovanför diskbänken hänger en tavla av Louis Bastin.

Annons
tjugitalstrivsel-matsal

”Vi har hur mycket förvaring som helst”

Runt matbordet Superellips står en blandning av stolar från Thonet, Myran och Sjuan från Fritz Hansen och gamla skolstolar. På väggen bakom hänger ett fotografi av Jacob Felländer. Den Bærtlinginspirerade tavlan, målad av John Virke, hörde till Maximteaterns dekor.

tjugitalstrivsel-sovrum-3

Soffan är arvegods. Ovanför hänger fotografiet Cityscapes 5 av Jacob Felländer. Soffbord från Myrorna och fotpall klädd med Josef Franks tyg Manhattan.

Annons
tjugitalstrivsel-sovrum

 

Kläderna på klädstången blir en del av inredningen.

tjugitalstrivsel-sovrum-2

Rutigt överkast, vintage, inköpt i Brooklyn. Sänggaveln är hemmabygd och klädd med en stickat pläd i lammull från Gant Home. Kinesisk tuschteckning, inköpt i Shanghai. Jaktstolar i trä och läder, 1950-tal, Uno & Östen Kristiansson för Luxus.

Annons
tjugitalstrivsel-badrum

Badrummet är klätt med italienskt handlaserat kakel. Spegel i bakelit och krom, 1930-tal, inköpt på Blocket. Måttillverkad badkarskant i Carraramarmor.

Hem från nummer 1 2012

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons