Hemma hos: Färgstarkt och mönstermaxat i Vasastan

28 mar, 2014 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mönstrade soffor och färgglada fåtöljer, kristallkronor och loppisfyndade lampor, blandade stolar och blommiga tapeter. Konstnären och formgivaren Katarina Wiklund älskar förändring och tvingar sig ibland att ändra smak. Lägenheten på Upplandsgatan i Stockholm var hennes i ett år och det passade henne perfekt.

Av: Claudia Lindén  Foto: Magdalena Björnsdotter

21

Vardagsrummet är lägenhetens hjärta. Alla dörrar leder dit. Kristallkronan arvegods. Kudden i soffan är svept i en vintagesjal från Odd Touch, som sedan inspirerat till ett nytt mönster för Bemz. Konst av Andreas Gedin och Katrine Helmersson.

Annons
19

I vissa delar av lägenheten prövar Katarina ut nya färg- och formkombinationer. Kakelugnen i nyrenässans möter ett smäckert 1700-talsbord och fåtöljen Stockholm från Ikea med överdrag från Bemz. Bakom dem står en inramad Tintin-affisch tillsammans med en målning av Håkan Rehnberg. Spelkulan från balkongen har hamnat ovanpå vasen Ps Jonsberg av Hella Jongerius, Ikea.

20

Att Iscensätta möten mellan olika stilar och funktioner är Katarinas specialitet. Här samsas 1800-talsmöbler med möbler från varje årtionde av 1900-talet. Mattan var inropad på Auktionsverket. Soffa Karlanda med överdrag från Bemz.

Annons
11

Köket flyttades till ett före detta sovrum för att kunna få tillgång till balkongen. Köksbänken på sex meter löper utmed hela ena långväggen. Kökslampan är hemgjord med skärmar från en gammal Ikealampa.

10

Ekollonvaser från Svenskt Tenn. Köksblandare från Mariani.

Annons
16

Gammal symaskin från Husqvarna. Block från Svenskt Tenn, koppen är ett loppisfynd och soffan i bakgrunden är köpt på blocket.

2

”Det är viktigt att det estetiska inte stelnar i en given form”, säger Katarina Wiklund.

Annons

Gamla Ikea-hyllor har byggts ihop till en platsbyggd bokhylla och målats vit, liksom bordet Norden, Ikea, Stol Skruvsta med överdrag fårn Bantie/Bemz. En mix av billiga planscher, ett porträtt av Fredrika Bremer och olika minnessaker. Tygklädda lådor i fönstret, från Utopia.

14

Spegel, rekvisita från en föreställning Katarina jobbade med.

15

Två slags stolar från 50-talet samsas runt bordet med en blommig duk som Katarina köpt under en resa i San Francisco. Tyger över stolen från Bantie/Bemz. På bokhyllan hänger en vacker klänning från 70-talet som dekoration.

Annons
17

Matsalen fungerar även som arbetsrum. En klase olikfärgade lampor lyser upp rummet, Lampverkstan.

7

Sängen tronar i ensamt majestät i salongen. En helt annan användning än 1800-talets. En bondsk trasmatta har också smugit sig in. Som nattygsbord tjänstgör en Ikeahurts och ovanpå den en liten byrå från bardomens sommarhus. Påslakan kommer från Hay.

Annons
5

Kuddar i olika mönster och färger ligger i linje med den stilblandade estetiken.

4

Istället för att ha krukväxter utspridda i varje fönster har Katarina samlat alla växter i badrummet.

Annons
3

Gammal kontorspall som Katarina har hyrt till en scenografi, vattenkanna från Wribulls, handduk och badskum från franska L’Occitane, Room.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons