Hemma hos: En kreativ skattgömma i Nyköping

04 april, 2014

Fantasifulla och egensinniga inredningsidéer med smarta förvaringslösningar – välkommen hem till inredaren och allkonstnären Irre Kraft Ågrens lägenhet i Nyköping. Det är bara att njuta och låta sig inspireras!

Av Katarina Grundströmer  Text Anders Bergmark  Foto Magnus Selander

I divansoffan samsas Irenes egendesignade kuddar med andra från Room. Soffbord med skiva i kolmårdsmarmor och specialbeställt benstativ. Trädroten är hemsläpad från Sörmland. Taklampor i kluster från Louis Poulsen. Tavlor av Irre Kraft Ågren.

Golv- och fönsterlampa med egentillverkade skärmar. Övermålad persisk matta. Till höger skymtar en antik rullstol. I det rundade hörnet till vänster har golvfärgen dragits ända upp i taket för att skapa en känsla av höjd. Matbord specialtillverkat av Starfelts Snickeri i Ystad och replikor av gustavianska stolar från Michael Björnskär i Nyköping.

Matsalsbordet i köket rymmer fjorton sittande och är specialtillverkat av Starfelts Snickeri i Ystad. Replikor av gustavianska stolar från Michael Björnskär i Nyköping. Golvlampa med egen frans. Gammal dockvagn som används som barskåp.

Vägginstallation Fåglar av Irre Kraft Ågren, blandade materia. Hög stol från Zetas.

Kök från Ikea. Istället för överskåp har Irre satt upp omaka lådor: en militärlåda i plåt, fruktlådor och tvättkorg i näver. Vitvaror från Bosch. Pall tillhörande farmors vävstol. Låt dig inspireras att bygga en hylla av lådor!

Sovrummet är målat i samma grå nyans på golv, väggar och tak, garderob, dörr, snickerier och fönsternischer. Säng från Lagans med överkast från Indiska. Egentillverkade kuddar och farmors gamla överkast. Ärvda speglar, också i grått, byrå ärvd från Jannes mamma.

Figuren Björne tillsammans med nyinköpta samlarobjekt: fotoaskar i skinn och olika trälådor. På väggen Irres krucifix med grekisk ballerina.

Platsbyggd garderob med sonens schackpjäser oregelbundet ditsatta som knoppar. I förgrunden kristallkrona köpt i antikaffär i Köpenhamn.