Modernt drömboende – Hemma hos Edita Renlund Foodjunkie

03 apr, 2018 
AvELLE Decoration
Hemtrevnad och sekelskifte möter öppen planlösning och rikligt med rymd. I hjärtat av Östermalm har Edita Renlund, kvinnan bakom matbloggen Foodjunkie, skapat sitt drömboende.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För Edita och sambon Besim var målet med det nya hemmet enkelt: att känna sig som hemma. Tidigare bodde de i ett modernt, stilrent tre- våningshus på Lidingö. Förutom att komma närmare stan var det en sekelskifteslägenhet med karaktär som lockade.

– Vi letade efter ett objekt att kunna göra om, antigen ett fullständigt renoveringsobjekt eller bara en lägenhet med potential att tillföra en personlig touch, säger Edita.

Sovrum med badkarl

2014 flyttade familjen till Östermalm. Lägenheten från 1881 var helt nyrenoverad, men hade en speciell planlösning. Hemmet bestod i huvudsak av två stora rum och krävde en omfattande renovering för att rymma hela familjen. Utöver den gemensamma dottern Alba, 2,5, har Besim sedan tidigare barnen Alicia, 15, och Elias, 11, som också behöver sin plats.

Annons

I huset på Lidingö var det fönster från golv till tak, vilket begränsade inredningsmöjligheterna. Med mer väggyta kände Edita att det var dags att låta den nya lägenheten blomstra på riktigt.

 Edita Renlund - Kök med kopparkastruller
Köksö i ren marmor

– Vi tog bort en vägg i vardagsrummet och hittade tacksamt fler kvadratmeter att jobba med. Både kök och badrum har flyttats. Att köket blev ett sovrum är den allra största förändringen, konstaterar Edita.

Annons

Edita har länge haft ett intresse för inredning. Med en fotograf till pappa och stylist till mamma har det kreativa sinnet ständigt funnits runt henne. Hon ser sig inte som en person som dedikerat nördar in sig på inredning, men gillar att ha det snyggt. Förändringar sker ofta och spontant, som när hallen antog ny skepnad och taket skulle målas.

Heltäckande marmorväggar

– Det är som ett sug som bara slår till. Besim var i Barcelona och jag kände att en överraskning vore kul. Det slutade med att jag stod och målade taket klockan fyra på morgonen, och självklart var bara halva målat när han kom hem. Jag får spontana ryck och tänker inte på hur det känns nästa månad, säger hon med ett skratt.

Annons

Utöver inredningsintresset har intresset för mat en stor plats i Editas liv. Hon driver bloggen Foodjunkie på heltid, en plattform där mat och livsstil står i fokus. Idén till bloggen tog form över en fika med en vän. Nu har den funnits i fem år.

Fåtölj i rosa marmor. Ljusblått vardagsrum
Vita blommor i ljusblå liten vas

– Familjen gillar att äta maten, så på så sätt blir det ett familjeengagemang. Då är det ju bra att den är nyttig! Men intresset för mat är helt klart mitt.

Annons

Därför är köket inte helt oväntat en viktig del i hemmet. Målet var att skapa ett kök som öppnar för umgänge i stället för att vara i ett separat rum. Nu är köket en del av vardagsrummet – optimalt vid middagsbjudningar, tycker hela familjen.

En annan favorit är sovrummet, ett rum som är en oas i sig.

– Det är ett perfekt rum att landa i, säger Edita.

Rund spegel från house doctor

Familjen reser mycket och ville bevara den känslan genom att skapa hotellkänsla i sovrummet.

Marmor är en annan framstående detalj, som oavsiktligt blev ett tema i hemmets inredning. Besim önskade ett marmorbadrum medan Edita kände för ett marmorkök. Det blev en enkel kompromiss – både badrum och kök i marmor.

Annons
Sovrum med vit sittpuff
Ljusrosa barnrum

– Besim var lite skeptisk till en början, men han litade på mitt omdöme. För mig var det viktigt att få marmorn fräsch och snygg snarare än vräkig och dominerande.

Annons

Hela renoveringen av lägenheten tog fyra månader, vilket var lite längre än vad paret hade beräknat. Renoveringen ägde rum i samband med att dottern Alba föddes och familjen fick därmed bo hemma hos Editas mamma under tiden.

– Ett tips jag vill ge är att se till att renoveringen blir klar innan barnet är beräknat att födas. Det är så typiskt att göra om precis innan barnet kommer, säger hon med ett skratt.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Av: Gill Renlund

Text: Linnéa Ruiz Mutikainen

Foto: Johan Sellén

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons