Hemma hos: Designklassiker i en personlig kombination

18 apr, 2014 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jonas Ingerstedt har samlat på designklassiker länge och älskar i synnerhet dansk 1900-talsdesign. Intresset syns tydligt i hans lägenhet i en skola från mitten av 1800-talet.

Text: Matilde Sköld  Foto: Jonas Ingerstedt

Pa-klassisk-mark-matsal-3

Många klassiker på en liten yta. Under Poul Hansens PH-lampa, från Louis Poulsen, i glas står Professor og elevbord av Poul Kjærholm för Rud Rasmussen, där Jonas har bytt ut den ursprungliga träskivan mot en stenskiva. Stolarna är Hans Wegners CH 24, Carl Hansen & Søn. Bänken i gotländsk sandsten brukade Jonas ha tidningar på, men med några fårskinnsfällar och en kudde från Svenskt Tenn omvandlades den till en sittbänk. Mattan från Finsk Form i Malmö har fet och tjock ull vilket gör att den stöter ifrån sig eventuellt spill. Väggskåpen från Ikea har Jonas lackat ljusblå, borrat hål i och satt läderstroppar i. Till höger om dem står lampan Parentesi från Flos.

Annons
Pa-klassisk-mark-fovaring-

Hyllan är Jonas trotjänare av Dieter Rams för Vitsœ. För den här lägenheten köpte Jonas de längsta skenorna. Stegen från Kartell är bra att ha när man ska åt något från de övre hyllorna.

Pa-klassisk-mark-kok

Köket är ett platsbyggt kök med vitlackade luckor, en bänkskiva i corian och en vitlackad glasskiva på väggen.

Annons
Pa-klassisk-mark-kok,-loft

Bredvid en Parentesi från Flos står två av Poul Kjærholms hopfällbara pallar, PK 91, Fritz Hansen.

Pa-klassisk-mark-Matsal-2

Under ett fotografi av Blaise Reuterswärd står en dagbädd från Bruno Mathsson ”Alla borde ha en dagbädd, man tänker så bra på dem.” På Kjærholms låga bord, PK 62, Kjærholm Production, står lampan Taccia, Flos och en glasskulptur av Monica Larsen Dennis. Den svarta lampan är dansk design köpt från Lauritz. På väggen hänger fler Dieter Rams-skåp, Vitsœ.

Annons
Pa-klassisk-mark-arbetsrum

Den ljusa arbetsplatsen är möblerad med karmstolen PK 11, E Kold Christensen, och lampan Toio från Flos. Blomkrukan är en fruktskål från Asplund och paraplystället från Kartell använder Jonas som papperskorg. ”Skräpet blir så snyggt när det är rödfärgat.” Ullmattan är signerad Astrid Sampe för Kasthall, köpt på Jacksons

Pa-klassisk-mark-vardagsrum,-bokhylla-2

Ett vardagsrum som kräver sifferminne. Ovanför Børge Mogensens svarta skinnsoffa, modell 2213, Fredericia Furniture, sträcker sig Floslampan 265. Till vänster om soffbordet, ett PK 61, från Fritz Hansen, står en liten taburett, PK 33, Fritz Hansen. Inunder ligger en ”vit kossa från Gotland, den stackaren hamnade på mitt golv”. Närmast i bild står Jonas favoritfåtölj, Hans Wegners Flaglinestol/225, PP Møbler. Filt från Gant Home och kuddar från Svenskt Tenn. Lampa Toio, Flos.

Annons
Pa-klassisk-mark-Badrum

Det svartvita badrummet matchas av svartvita handdukar från Missoni. Ett inslag av varm träfärg ger ”ormtjusarkorgen” från Svenskt Tenn.

Pa-klassisk-mark--sovrum

Sovrummet går i mörka färger med en lila matta från Kasthall och sängkläder från Parisbutiken Mercis egen linje. ”De finns i massor av färger.” Sänglampan är Paolo Rizzattos Costanza. Ett japanskt tebord fungerar som nattduksbord. Och inte ett rum utan Kjærholm om Jonas får bestämma: här PK 25, ett av hans examensarbeten, Fritz Hansen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons