Hem: Stilenlig förvandling

24 mars, 2013


Vi har gjort en djupdykning i vår skattkista av favorithem och hittat familjen Aronsson Jensens retroinspirerade Malmölägenhet. Högt uppe vid takåsarna med mycket himmel utanför fönstret har de skapat ett ljust, färgrikt och välplanerat funkishem åt sig och barnen. Att Dan är en av grundarna till byggnadsvårdsbutiken Byggfabriken och Li är textildesigner har satt sina tydliga spår. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

När lägenheten ändå totalrenoverades passade man på att flytta köket till det gamla matrummet för att få mer plats. Köksinredningen är platsbyggd av Byggfabriken. En lång fristående köksbänk med bänkskiva i betong ger massor med arbetsyta. Parketten målades rutig i brunt och cremevitt med linoljefärg. Köksbord och stolar har Dan bytt till sig av en kompis, brickorna på bänken är Lis egen design och finns i hennes butik Liebling. Därifrån kommer även de gula tekopparna, designade av Anna Kraitz.


”Efter hand drog våra val åt ett annat håll, med mycket mönster och färg. Vi har format lägenheten efter våra behov, så vi saknar ingenting”


Bokhyllan ovanför arbetshörnan är tillverkad av Byggfabriken. Skrivbordet är fyndat på Blocket och den gröna stolen på loppis. Skrivbordslampan kommer från secondhandbutiken Precis en sån. Tapeten är klassiska Golden Lilly WM8556/3 som William Morris’ assistent JH Dearle ritade 1899, från Morris & Co/Sanderson.


Från vardagsrummets ljusa burspråk har man fri utsikt över taken. Soffa och soffbord är köpta på loppis, svarta puffen är ett containerfynd. Den trearmade lampan kommer från Möbeldepån. Kuddar i soffan från Norrgavel, Form Design Center och av Lis egen design.


Trearmade lampan kommer från Möbeldepån, kuddarna från Norrgavel och lavastensplattorna på bordet från butiken Lilla Svarta. Den blommiga fåtöljen kommer från Lis gammelfaster, sideboard i teak från Sopstationen.


Klänningsskulpturerna har illustratören Sara Blohmé gjort och konsten ovanför kommer från Lis mamma och farmor.


I Viras och Minnas rum har tjejerna var sin egen vrå i de två kombinerade säng/garderob/arbetshörnorna, ritade av Dan och Li och platsbyggda av Byggfabriken. Den lilla gröna soffan kommer från Lis morfar och bordet är ett containerfynd.


Dans och Lis sovrum är beläget i det gamla köket. Väggarna fick en lugn grön nyans, kulören heter Mossa 4 och kommer från Lim & Handtryck. Hyllan ovanför sängen målades i samma färg som väggen och sänglamporna fyndades för femton kronor styck på scouternas loppmarknad. Överkastet har Lis gammelfarmors syster sytt. Tavlan Kyss mig kvickt är målad av Sara Blohmé.


Gungstolen i sovrummet är Lis mammas första möbel, inköpt 1962 på Tempo. Tyget i gardinen är Lis eget mönster och finns hos Liebling. Den stora runda spegeln köpte Li av en granne. På en vägg i arbetsrummet sitter gamla porträtt av Lis familj. På motsatt vägg sitter Dans släktingar.


Innan familjen flyttade in totalrenoverades badrummet och utrustades med ett stort och inkaklat gjutjärnsbadkar. På golvet valde man att lägga Victorian Floor Tiles från Original Style, finns på Byggfabriken. Därifrån kommer också den övriga badrumsinredningen.

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel

Hemmet publicerades i februarinumret av ELLE Interiör från 2010.