Hem: Skärgårdsliv

03 juni, 2013


In i minsta detalj märks omtanken om husets själ i Mimmi Smarts väl renoverade skärgårdsvilla. Här spenderas alla lov och familj och vänner samlas för att bara vara – här kan man uppleva det bästa av det svenska. Här har hon återskapat sin egen sommardröm från barndomens somrar. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

– Första dagen på sommarlovet när man vaknar i sin säng och inte ens kan föreställa sig hur långt sommarlovet är. En oändlig räcka dagar då man gör precis vad man vill. Att bara vara på ett ställe hela sommarlovet och uppleva det bästa av det svenska. Det vill jag ge mina barn som växer upp i en storstad och inte kan gå på egen hand överallt.

Mimmi Smart har letat rätt på varenda strömbrytare, tygbit och ?trasmatta i Sverige och i England. Familjen bor i London men reser till Sverige så fort det blir lov, både jul, påsk och sommar. Då samlas släkt och vänner i skärgårdshuset och firar högtiderna vid långbord på verandan, i trädgården eller i båthuset.


När Mimmi fann huset som är byggt 1897 var det i väldigt dåligt skick.

– Jag kunde sticka in handen genom verandan så ruttet var det. De flesta dörrar och fönster var intakta men hela huset hade renoverats på 1970-talet med strukturtapeter och gulnade, fernissade furugolv. Det första Mimmi gjorde var en grundlig research i sin strävan att återskapa huset till dess ursprungliga skick.


 – Omsorgen om detaljerna gör att det känns äkta. Jag placerade till exempel mässingsströmbrytarna högt upp på väggen precis som man gjorde förr.

Skärgårdshuset är byggt 1897 och har precis blivit färdigrenoverat. Tre färger, milt gult, grönt och rött, går igen i hela huset såväl interiört som på fasaden. Kontakten mellan inne och ute är viktig, bara på bilden här ovan ser ni en sidan av huset med tre dörrar.


Mimmi på väg till fastlandet för att hämta morgontidningen. Sjöstugan inhyser vedeldad bastu och ett gästrum.


Glasverandan har nyinsatta färgade glasrutor, glaslyktorna i fönstren är av Mimmi Smarts egen design från Skogsberg & Smart. Porslin kommer bland annat från À la Carte Antik.


I trappan upp till övervåningen har Mimmi en föränderlig ”scen” av inramade fotografier på släkt och vänner, tavlor och minnessaker. Trappen målades först röd men sedan blev den grön. ”Grönt är en lugnande färg”, säger Mimmi.


Köket var ursprungligen tre rum. Den vedeldade ugnen kommer från Gysinge Byggnadsvård, gjutjärnsskivan är nytillverkad av en smed och väger 300 kilo. Det gröna kaklet kommer från England. Det är 100 år gammalt och har suttit i ett hotell i Yorkshire. Mimmi hittade det på Drummonds, www.drummonds-arch.co.uk Mattorna har vävts upp i de rätta färgerna för huset, rött och vitt.


Oavsett husets byggnadsår så tycker Mimmi att man ska behålla husets stil som den var tänkt från början. Följaktligen finns inga vattentoaletter och ingen tv. Rinnande vatten, disk- och tvättmaskiner behövs däremot eftersom de kan vara femton till tjugo personer samtidigt i huset. Kranarna i köket är köpta i London och är ”äkta gamla” som Mimmi uttrycker det. Flera rörmokare har svurit över att de inte passar till svenska standardrör. ”Varför kan du inte ta moderna kranar som ser gamla ut? frågar de.

Ovan: Jugendgruppen har klätts i ett Laura Ashley-tyg med öppna rosor, ”lite pionkänsla” enligt Mimmi. Väggarna är penselmålade för att de ska vara så släta som möjligt.


Ett av barnens sovrum i förgrunden med vitmålade järnsängar, i bakgrunden föräldrarnas sovrum med sängbord i koppar och marmor. Vitmålade golv genomgående i hela huset förutom i hallen och trappan. Strömbrytarna i koppar kommer från England.


Det lätta livet på landet har ändå vissa ritualer som att tvätta händerna innan man sätter sig till bords. Handdukar hänger i barnhöjd.


Lekstugan är en dröm i miniatyr lika minutiöst genomförd som stora huset. Den har bland annat en liten vedspis som det går att elda i. Där lagas det pannkakor och bjuds på kalas. Trädgårdsmöblerna är små versioner av gruppen i förgrunden. Den lilla barngungan är från 1800-talet och har ”släpats” hem från Frankrike. Sitsar i grön sammet och kuddar med rosmotiv gör den ännu mer romantisk.

Av Tina Hellberg Foto Stellan Herner

Hemmet publicerades i juni/julinumret av ELLE Interiör från 2009.