Hem: Grafiska kontraster

22 feb, 2013 
AvMarie Blomgren
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons


I ett gammalt kulturhus inreder Katarina aningen asketiskt och definitivt modernt. Resultatet är både harmoniskt och rikt på kontraster.

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Det är kontrasterna som skapar spänning och harmoni i detta fina gamla kulturhus från 1700-talet med vacker kullerstensgård uppe på Söders höjder. Här bor Katarina Ek med sin yngsta dotter Moa i en relativt liten men mycket välplanerad lägenhet på fyra rum. Det är den lågmälda och grafiskt rena färgskalan som ger den harmoniska helheten: vitmålade väggar, vitmålade brädgolv, grå stengolv. Men hennes skarpa öga för nyanser gör också detta hem mycket välkomnande. Överallt, på måttbeställda hyllor i små smattar, mellan väggar och över dörrar, syns små arrangemang och stilleben där böcker och fotokonst dominerar. Minnen såsom stenar, drivved, kottar eller exempelvis en gammal tegelsten blir konstnärliga collage och inredningsdetaljer.

Annons


Soffa med grå filtklädsel, från Bo Concept. De mönstrade kuddarna kommer från Afroart. Bordet är i betong med galvat underrede. Designat av Mats Jönsson, finns på Adesso. Katarina har vänt skivan med avigsidan upp för att få en råare, icke så perfekt yta. På den långa hyllan bakom soffan syns längst till vänster en blombild av Dawid. Beskuren bild av en skulptur på Millesgården av Bruno Ehrs. Bilden med mor och döttrar har äldsta dottern Linn målat.

Annons


Vardagsrummet sett från hallen. Under soffbordet av Mats Jönsson ligger extra sittkuddar. Bredvid den gamla kistan mellan fönstren ligger diverse inrednings- och fotoböcker staplade och på dem står en vacker gammal arbetslampa fyndad i en antikaffär för flera år sedan.


Här bor en medveten tonårstjej med stort intresse för både mode och inredning. Rummet är bohemiskt men genomtänkt, precis som i övriga lägenheten. Kläder och skor får här bli en del av inredningen, det mesta hänger på en gammal knopplist. Den orange klädhängaren från 70-talet är inköpt på loppis i Köpenhamn.

Annons


Skrivbordet är ett gammalt antikt matbord, intill står en lackad stålhurts från Bisley. Den knallgula arbetslampan är ett loppisfynd.


Katarinas sovrum är litet, med plats för en säng och inte så mycket mer. Pallen är ett antikfynd, pläden på sängen är från Ikea. Här fick en vägg bli svart för att skapa lite dramatik.

Annons


I dottern Moas rum hänger en affisch med Andy Warhol-citat. Den stora svarta spegeln är inköpt på Indiska Magasinet. Ovanpå står Patti Smiths numera ikoniska skivfodral Horses från 1975: porträttet är taget av Robert Mapplethorpe.

Av Filippa Egnell & Maria Aperia Foto Johan Sellén

Hela hemmet finns publicerat i marsnumret av ELLE Interiör från 2010.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons