Hem: Funkisfavorit i Malmö

10 mars, 2013


Uppställda som på en liten funkisparad och precis nere vid havet ligger Malmös mest kända funkiskvarter, Ribershus, och några av funktionalismens stora byggmästare Eric Sigfrid Perssons mest kända hus. I ett av husen, i ett hem fullt av konst och vackra tyger, hittade Petra och Jonas Olsson Gendt med sina tre barn just den ljusa lägenhet de ville ha.

Ovan: Det ljusa vardagsrummet känns som en naturlig mittpunkt i lägenheten. Längs långväggen sitter hyllor från danska At-bo Reolen. Trälampan design TAF för Muuto. Även Wegnerstolen är köpt i Danmark och den svarta skinnsoffan är köpt secondhand för en billig peng. Travertinskivan till soffbordet är arvegods från Petras familj, underredet är specialbeställt av en snickare med inspiration av ett stort Wegnerbord. Mattan av Märta Måås-Fjetterström kommer även den från Petras familj och är en av hennes käraste ägodelar. Det lilla guldbordet är signerat paret Eames och spegelslottet i förgrunden har den danska konstnären Jeppe Hein designat för Artistoys.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!)


För att göra planlösningen mer funktionell för en modern småbarnsfamilj lät Petra och Jonas riva väggarna till den gamla pigkammaren och skapade på det sättet ett öppet kök och vardagsrum. Den vackra originalinredningen i köket behöll de dock. Bordet Oak av Jonas Lindvall hittade sin plats i hemmet först när det lackats vitt: ”Det är smäckert och klassiskt och har det perfekta måttet för den tarmformade matplatsen.” Köksstolarna Lilla Åland av Carl Malmsten. Lamporna köpte Jonas för trettio kronor styck när hans arbetsplats flyttade. De var från början grå men sprutlackerades gröna och fick ny guldfärgad sladd från Byggfabriken.


Det runda rummet var en av lägenhetens moderna idéer när huset byggdes. I familjen Olsson Gendt används det som arbetshörna. Lampan Pia från Gärsnäs hänger i taket. De skinnklädda Sjuan-stolarna fick de i bröllopspresent av Jonas släkt och det runda bordet är ett lån från en vän.


”Jonas brukar likna det vid att bo i en veteranbil” 


De vackra sidengardinerna i sovrummet har Petra ärvt av sin farmor. Även här hänger lampan Pia från Gärsnäs, just denna lampan hängde i mängder i en gammal möbelbutik i Eslöv som Jonas skulle rita om, lite nytt tyg var det enda som behövdes. De randiga kuddarna kommer från Afroart. En fin detalj är att byrån från Ikea har fått en övre skiva i plywood.


Detalj från sovrummet; i gröna rep från taket hänger en trästång med öppen klädförvaring.

Familjen i hemmet är dubbelaktuella, i marsnumret av ELLE Interiör som är ute i butik nu hittar ni deras nya hem. Petra, Jonas och barnen  har flyttat och blivit med radhus, minst lika inspirerande och fortfarande ett stenkast från havet. Just det här publicerades i oktobernumret av ELLE Interiör från 2010. 

Av Emma Persson Lagerberg Foto Petra Bindel