Hem: Färgstarkt vitaminpiller

28 apr, 2013 
AvMarie Blomgren
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons


Formgivaren och inredaren Camilla Lundstens lägenhet mitt i Stockholm vibrerar av glada färger, grafiska mönster och småvrickad kuriosa. Men allt vilar på en grund av sobert ljusa golv, väggar och tak. Hemmet är en plats för Camilla att testa nya idéer på men också en plats för hennes alla loppisfynd.

Ovan: I förgrunden utomhuslampa som stått på tivoli. Soffa från Bolia omgiven av målade secondhandbyråer. I taket Jonas Bohlins armatur Star från Örsjö Belysning. Camilla och Stefan bad att få den i mässing istället för koppar. Korgmöblerna är ärvda av morfar.

Annons


– Ett hem ska ge harmoni men också energi. Eftersom jag jobbar med form och inredning blir lägenheten också en möjlighet att testa nya idéer utan att någon blir lidande, berättar hon.


När Camilla och Stefan flyttade in var lägenheten i bedrövligt skick, vilket var precis vad de hade letat efter. Den bestod av två delar av vilka den nyare renoverades någon gång på 80-talet med köttfärgade linoleumgolv och svampmålade väggar.

Annons

– Vi var så glada, vi fick riva ut allt! Istället för att försöka återställa den renoverade delen i gammal stil valde vi att låta lägenheten ha en modern del och en del med äldre stil, berättar Camilla. Sedan ville vi gifta ihop det raka, kubiga med det lite krulliga.

Rutor och romber går igen i lägenheten. Bordsskivan på sidobordet har Camilla målat själv. Längst in skymtar en målad garderobsvägg. Rutig matta från Heltäckande Mattor i Stockholm.


Camilla tycker om att ringa in ytor, som här med ett färgfält. Så småningom ska porträttbilder på släkt och familj in i ramarna. Lampan på sidobordet är gjort av hopsatta lampskärmsställningar.

Annons


I vardagsrummet har en konsolhylla satts upp ovanför skåpet från Ikea PS. Camilla har målat väggen bakom. Mobilen i ståltråd kommer från Afroart.


– Vi bestämde oss för att börja med vita golv, väggar och tak. Båda tycker om färg så planen var att måla golvet, men vi kunde inte enas om vilken färg så det har inte blivit av. Men vi visste att vi ville ha ett gult kök som man kunde vakna upp och bli glad i.

Annons

Köket flyttades från husets gårdssida till ett rum mot gatan. Att hitta en gul köksinredning visade sig emellertid också vara lättare sagt än gjort. Det slutade med att de köpte en bänkskiva i stål som de fick hjälp att bocka och lacka. I skåpen under ryms både kyl, frys och diskmaskin. Överskåpen består av stommar från Ikea med specialbeställda luckor till. Lampan i förgrunden kommer från Globen Lampor.


Fönstret i sovrummet har fått insynsskydd av vinylfilm som skapar vackra solkatter i sovrummet.

Annons


Byrån har Camilla låtit lacka röd. Handtagen med träpärlor är en egen uppfinning liksom lampan i bakgrunden som är gjord av en klädställning från loppis.

Av Synnöve Mork Text Anders Bergmark Foto Stellan Herner

Hemmet publicerades i sin helhet i septembernumret av ELLE Interiör från 2010.

Annons