Hemma hos: Älskade vintage

07 maj, 2013


Välkomna hem till Lina och Edin som driver vintagebutiken Dusty Deco i Stockholm. Deras enrummare i Vasastan är full av fina idéer och fynd, och detta är ett hem där inredningen aldrig står stilla. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!

Ovan: Resekofferten i plåt har tillhört ”Elsa” som reste från Sollentuna till Bombay. Ovanpå står en amerikansk vägskylt och en meny från London. Kudden i fladdermusfåtöljen kommer också från Walles & Walles Collection.


Matbordet stod i ett kollo i Småland på 1930-talet. Färgstänk och märken vittnar fortfarande om allt kul det varit med om. Omkring har Edin och Lina blandat trädgårdsstolar med Arne Jacobsens Sjuan och T-stolen. Taklampan hängde i en bilhall utanför Santa Barbara. Golvlampan är köpt i antikaffär, en present från Edins mamma. Anatomiaffischen användes i läkarutbildningen i Danmark på 1950-talet. Tanken med det långa bordet är att kunna låta inspirerande saker ligga framme i ena änden.


”Vi tar bara in saker i butiken som vi skulle kunna ha hemma också”


Många av möblerna hemma hos Edin och Lina är här på mellanlandning på väg till eller från den egna butiken Dusty Deco. Det fläckiga verktygsskåpet på hjul stod tidigare i en mekanisk verkstad.


Edin bygger ständigt stilleben. På det gamla symaskinsunderredet ligger en upphittad järnplåt. H:et hörde till en skylt för Handelsbanken på Stureplan. Längst bak står en gammal fönsterram.


Den vitmålade Ikeaspegeln på väggen gör rummet större. Ljusslingan kommer från Granit. På golvet står en industrilampa från ett bygge. I Chesterfieldsoffan ligger kuddar från Walles & Walles Collection. Framför står en Eamesgungstol och ett bord som Edin skruvat ihop av en lastpall. Mattan är från Urban Outfitters.


Överkast från Ikea, kuddar från H&M Home och sängkläder från Schlossberg.


Edin och Lina ville ha bistrokänsla i köket, med väggkakel och fläktrör i taket. Ikeaköket har fått beslag från Nacka Byggnadsvård. Vid köksön står en en barstol i ek från San Francisco och en industripall, båda från 1950-talet. Stegen är ett grovsoprumsfynd som är perfekt att hänga handdukar på. Matlagning är viktigt, så köksattiraljerna får stå framme under köksön.Taklampan charmade Linas mamma till sig från en lagerlokal.


Även på kylskåpet finns plats för ett charmigt stilleben. Den gamla skrivbordslampa ger ljus åt arbetsbänken intill.

Av Gill Renlund Foto Martin Löf

Hemmet publicerades i februarinumret av ELLE Interiör från 2011.