Härliga färgklickar och fina stilleben i Köpenhamn

Grafiska formgivaren Pernille Andreassen behandlar sitt hem som en layout och skapar olika kompositioner runt om i lägenheten.
17 maj, 2017

Pernille Andreassens lägenhet ligger visserligen på en lugn gata i danska Ringsted, men för henne är hela världen en inspirationskälla – hon använder Instagram och Pinterest på samma sätt som andra läser tidningar och har periodvis bott i både Australien och Asien. Hon köper gärna inredning på nätet och surfar runt till dess att hon hittar det hon söker.

Av Eva-Marie Wilken
Foto Martin Sølyst/Living Inside

– Jag älskar enkelheten i att surfa på nätet, där man med ett snabbt klick får kontakt med designintresserade över hela världen, säger Pernille.

Allra helst vill hon fynda och hon kan lägga ner mycket tid på att leta rätt på utförsäljningar för att få det rätta priset – bästa fyndet var älsklingslampan Softling från Ateljé Lyktan som hon hittade långt under halva priset på Ebay.

I lägenheten är det en eklektisk stil som dominerar och överallt finns små inspirerande stilleben och arrangemang av olika slag. På en vägg hänger en gammal filmaffisch med Clint Eastwood och på en annan en Ikeahylla med bland annat en samling gamla Holmegaardvaser av Per Lütken. Pernilla arbetar som grafisk formgivare och är inte rädd för att sätta ihop oväntade färgkombinationer – till exempel har hon målat en dörr pastellgul och färgsatt snickerierna i mättade toner. Ljusblått finns i många nyanser i hemmet och ger ögat lugn och vila.

– För mig är kompositionen av en vägg lika viktig som när jag arbetar med grafik. Jag gör alltid så att jag börjar med att skapa en ram för mitt tänkta universum.

Pernille berättar om hur hon arbetade med tv-väggen och då la ut tavlorna hon tänkte ha på den väggen på golvet och provade olika varianter tills hon var nöjd – det tog lång tid och hon var tvungen att ändra både komposition och färger flera gånger. Varje enskild bild är i sig inte viktig för henne, det är snarare det sammanhang de ger varandra som är viktigt. För att mjuka upp de strama, grafiska kompositionerna har Pernille mängder av växter i sin inredning – gärna kaktusar och suckulenter.

Pernille älskar att arbeta med färg och att måla, och hennes egna färgidéer är det som ger lägenheten en personlig touch – som när hon målade ett skåp med lådor och tillsatte mer och mer vitt i färgen för varje låda hon målade. Köket, som hade en ”provensalsk” stil när hon flyttade in, har hon helt enkelt målat ljusblått och det bekymrade henne inte alls att hon var tvungen att anpassa bänkskivan efter färgsättningen.

– För mig är uttrycket viktigare än det praktiska – jag kan leva med stickor i golvet om det är så jag vill ha det. För mig är bilden det väsentliga och jag kan gå långt för att uppnå det uttryck jag vill ha.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Trots de skarpa kontrasterna 
framhäver den gula dörren konst-
verken av Josephine Kyhn. 
Den gula kulören är Flügger 1315.

Pernille tog bort en hylla och skapade en passage 
till sovrummet. Väggfärger Flügger 5348 och Flügger 5477. Lakan från Normann Copenhagen.

Väggen mot matrummet är målad i den mjuka gula kulören Flügger 2315. 
Blå fåtölj från Bolia och kuddar från Oyoy. Rullbord, Normann Copenhagen. Filmaffischen 
med Clint Eastwood har Pernille bytt till sig av en väninna.

Ovanpå hyllan 
står bland annat en blå vas från Finnsdottir och tre vaser i olika storlekar från Lyngby. Bilden på maskrosbollen är köpt på Netto. 
Högst upp ett foto av Yayoi Kusama som Pernille köpt på Louisiana.

Matrummet går i mjuka nyanser av blått och grönt. 
Bordet är gjort med en skiva från ett byggvaruhus och benbockar från Hay. 
Eames-stolarna är köpta second hand. Stolen vid kortänden 
kommer från Muuto. Den klassiska ”trumpetlampan” av Fog & Mørup 
hade Pernille letat efter länge. Bordet till höger kommer från Hay. 
Stol, Muuto. Lampa, Artecnica. Hängande kruka från Boskke.