Hänförande pastelldröm i hjärtat av Paris

Hemma hos-reportage hos Julia Rouzaud i Paris.

Julia Rouzaud har färgsatt sitt hem utanför Paris med sin alldeles egna palett med kulörer. I Frankrike är hon känd som grundaren av sajten Goodmoods – ett virtuellt inspirationsmagasin som kommer till liv i hennes eget hem.
05 april, 2019

Julia Rouzaud är grundare av Goodmoods, ett inspirationsmagasin på webben, som tolkar trender och nyheter inom inredning och design. I sin stora drömvilla har hon har hon levt ut sin passion för design, sin lust till färg och sin fingertoppskänsla för att blanda olika nyanser.

Vi befinner oss några mil utanför Paris, i ett stort hus byggt under Napoleon III:s tid, i mitten av 1800-talet. Huset har byggts ut i flera omgångar men hänger förvånansvärt väl samman, trots flera olika moderna inslag, till exempel rummet med ett enormt rektangulärt fönster som var typiskt för 1950-talet.

Utmaningen under inredningsprocessen

– Det var de här ovanliga och överraskande sidorna som vi gillade direkt, förklarar Julia Rouzaud. Och framför allt utmaningen att skapa en harmoni i den otroliga blandningen av antikt och modernt.

Julia bestämde sig för att behålla allt, men har låtit måla om i alla rum. Hon har använt sig av många olika färger, och leker med skuggor och mixar nyanser.

– Det enda som vi gjort om helt är den öppna spisen som jag har höjt och klätt med en front av trä, fortsätter hon.

Designföremål och personlig atmosfär

Spisen är imponerande och smälter väl in bland de andra designföremålen i vardagsrummet.

Julia Rouzaud har en unik fingertoppskänsla för att skapa en personlig atmosfär och strävar alltid efter att hitta den rätta harmonin. 

Hon har inrett sitt hus på samma vis som hon skapade sitt webbmagasin Goodmoods för fyra år sedan. Magasinet mixar alla genrer och sträcker sig över gränserna mellan mode, design, konst, vintage och modernt. Välkända kreatörer skapar inspiration och spännande moodboards på olika teman.

En liten förändring av välkänd design

Dessutom gör Goodmoods också limiterade återbruks-kollektioner. Ett exempel är den välkända stolen Cesca B32 av Marcel Breuer som fått en ny look med sits i ribbad sammet. Det är en stol som ganska väl sammanfattar Julia Rouzauds sätt att arbeta: en liten lätt förändring av välkänd design som ger en personlig touch.

Även de föremål och möbler som Julia ritat själv går bra ihop med design av de allra största. Bordet i matsalen som hon låtit tillverka i valnöt och svart lack, bänkarna i köket klädda i tyg från Hermès och badkarsfronten i trä med intarsia av halm, samsas alla med möbler signerade av världskända formgivare, från Charlotte Perriand och India Mahdavi till Alvar Aalto och Patricia Urquiola.

Det blir en smakfull blandning av stilar och färger som ger huset en varm och exotisk atmosfär. Ett fint sätt att gå från webbvärlden till den verkliga, helt enkelt.

Av: Billie Blanket Foto: Romain Ricard

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

I vardagsrummet, som är uppbyggt runt den stora öppna spisen med sin front av trä, blandas alla stilar. Klassisk design – som det ikoniska bordet 529 Rio i rotting och obehandlad ek av Charlotte Perriand, Cassina, fåtöljen Paulistano av Paulo Mendes da Rocha, Objekto, och soffan Tufty-Time av Patricia Urquiola, B&B Italia. Antikt – som den fantastiska klockan i 1800-talsstil i förgyllt trä. Vintage – som den typiska danska 60-talsskänken i palisander, Galerie Møbler. Och helt nya möbler som de nätta fåtöljerna i sammet, Gelato av India Mahdavi, och kuddarna med grafiskt mönster, Le Manach/Pierre Frey.

I huset finns även plats för Julias kontor med en mysig sällskapshörna i burspråket. Soffa och fåtölj är danska vintagefynd. Puff, matta och sidobord av Gam Fratesi, Hem. Den dubbla vägglampan är av Julia Rouzaud. Längst ner vägglampa med skärm av keramik av Muller van Severen, Valerie Objects. Till höger sammetslådor av India Mahdavi för Monoprix.

Färgfält i olika kulörer livar upp dotterns rum, färg från Argile, Maison Sarah Lavoine och Ressource. På sängen pläd från Caravane, kuddar med mönster, Virginia White Collection, sängkläder i linne, Am Pm. Sänggavel och sängkappa i linnetyg Brochier från Jules et Jim. Till vänster ett pallbord av Jean-Louis Avril, Galerie Utopie. Affisch efter en gouache av Berit Mogensen Lopez.

I köket har skåpen målats om i blått, Turquin från Argile, och handtagen har bytts ut till trästavar i palisander. Stolarna i trä och rotting är fyndade på loppis, bänken är ritad av Julia, med sits i konstläder från Pierre Frey och ryggdyna i tyg från Hermès. Taklampor, Areti. Stengods på bordet från Serax. Tavlor på väggen, Kristina Dam Studio. Vas i gul keramik, Maison Nordik.

Julia Rouzaud framför ett avsina verk, hängande klot av opalinglas, med breda ringar av metall.

Framför det stora fönsterpartiet finns en dagbädd i rotting, klädd i ett linnelakan, Am Pm, och dekorerad med kuddar i linne, från Jules et Jim. Taklampan är ett vintagefynd, gardin i bomull, Am Pm. Heltäckningsmatta i buteljgrönt, Maison Bineau.

Plattorna i cement med geometriskt mönster av India Mahdavi, Bisazza, sätter stilen i badrummet. Bänk omklädd i udda tyger från Dedar. Badkarsfronten med intarsia av halm är måttbeställd. Lampa Chanpen av Anon Pairot, Forestier.

I den lilla salongen som gränsar till vardagsrummet och entrén har Julia vågat sig på att måla bröstpanelen i violett, utfört av Sarah Lavoine, Ressource. Andra detaljer tar också upp den violetta färgen, som sittdynorna på de danska vintagefåtöljerna signerade Aksel Bender Madsen. Ovanpå dynorna ligger kuddar klädda i det hundtandsmönstrade tyget Pacte, Casamance. Även kelimmattan, Maison Nordik, på golvet har violetta toner. Det låga bordet är arvegods och ursprungligen en opiumbädd. Taklampa i siden, Maison Nordik.

Den tidstypiska trappan, ommålad i romerskt svart, Noir de Rome, Argile, leder upp till andra våningen. Svärtan framhävs av den konjaksfärgade heltäckningsmattan.

I vardagsrummet, som är uppbyggt runt den stora öppna spisen med sin front av trä, blandas alla stilar. Klassisk design – som det ikoniska bordet 529 Rio i rotting och obehandlad ek av Charlotte Perriand, Cassina, fåtöljen Paulistano av Paulo Mendes da Rocha, Objekto, och soffan Tufty-Time av Patricia Urquiola, B&B Italia. Antikt – som den fantastiska klockan i 1800-talsstil i förgyllt trä. Vintage – som den typiska danska 60-talsskänken i palisander, Galerie Møbler. Och helt nya möbler som de nätta fåtöljerna i sammet, Gelato av India Mahdavi, och kuddarna med grafiskt mönster, Le Manach/Pierre Frey.

Läs mer:

Stilfull elegans på 40 kvadratmeter i Stockholm

Experimentellt, funktionellt och estetiskt i Paris

Färgstark vindsvåning i hjärtat av Paris