Kika in i Daniella Wittes makalösa hem!

Kika in i Daniella Wittes makalösa hem!

Daniella Wittes hem genomgår ständigt förändringar, men framför allt är det en plats för avkoppling. Nu när de stora rivningarna och renoveringarna är klara får familjen vila och kreativiteten flöda på den gamla hästgården.
22 september, 2017

Det är två minuters cykelväg in till det lilla samhället Lomma och femton minuters bilfärd från Malmö.

Ändå känns det som om man är mitt ute på landet när man rullar in på gårdsplanen till den gamla hästgård som är stylisten och fotografen Daniella Wittes hem som hon delar med mannen Fredrik och sönerna Felix och Julius. Åkrar, hästhagar och stallbyggnader är det som närmast omger huset.

”Gården dök upp från ingenstans och vi föll pladask”

– Vi hade redan sålt vårt gamla hus och letade oss i samma veva mer mot naturen och kanske egentligen skogen där vi fann lugn. Men gården dök upp från ingenstans och vi föll pladask. Innan vi visste ordet av så hade vi tittat, lagt bud och köpt stället, allt hände på tre dagar. Det var nog någon mening med det, berättar Daniella.

Med i köpet följde fjorton hästar, stall, hagar, ett ridhus, gårdshus och diverse andra småbyggnader.

– Ja, det var väl inte riktigt planerat, ha ha! Hade inte Fredrik gillat att köra traktor och att ha tusen olika projekt på gång vete tusan om vi hade gjort det här …

Nu har hästarna flyttat ut och stallet ska förvandlas till en större studio till Daniella, som tidigare haft både studio, kontor och inredningsbutiken Inreda/utreda i en ände av byggnaden. I framtiden finns också planer på att öppna ett bed and breakfast i en del av det gamla stallet.

Det drygt 300 kvadratmeter stora huset är omsorgsfullt renoverat. Pool, poolhus och terrass är tillbyggda och förra årets byggexperiment, ett egenbyggt utomhusbadkar, har murats upp på uteplatsen. Ändå har projekten fått ta lite tid.

– Det här är vårt fjärde hus, och till skillnad från våra tidigare så ville vi ta det lugnt och inte riktigt göra allt på en gång.

– Vi gjorde det vi kände var viktigast, som badrum och kök, men återställde också en del sönderrenovering som gjorts under tidigt nittiotal. Vi höjde till exempel taket till originalhöjd och rev ut laminatgolv i köket och matplatsen som vi ersatte med fiskbens- parkett i ek, likadant som originalgolvet i övriga huset.

Den största utmaningen i processen var just att inte renovera sönder eller begå våld på husets karaktär.

– Det kändes viktigt att få en bra balans mellan det gamla och det nya. Man ska inte modernisera för mycket när man har ett gammalt hus, det gäller att lyssna in huset för att känna vad som är okej.

Daniella jobbar med inredning hela dagarna, och dessutom ofta i hemmiljö, men hon har lyckats bevara en avslappnad inställning till sitt eget hem.

– Här hemma är det sällan perfekt. Gör jag en förändring är det för att min kreativitet sätts igång, och oftast sker det när jag är ledig. Måste jag fokusera på hemmet för ett jobb blir jag otroligt arbetsskadad och kritisk, så det är väldigt skönt då att man kan koppla bort det annars.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Text: Emma Persson Lagerberg
Foto: Daniella Witte

Läs mer:

Sober elegans möter hållbarhet i drömhus i Skåne

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

Från gammal skola till drömhem med snygga trädetaljer i japansk stil