Grönt och sammet i en magisk kombo

Grönt och sammet i en magisk kombo

I sitt 1800-talshus 
i Paris lät Roze de Witte och Pierre Traversier 
känslan flöda fritt när de skapade ett 
hem fyllt av atmosfär, retrovibbar och 
samlade skatter.
25 oktober, 2016

Pierre Traversier är före detta professionell basketspelare. Roze de Witte är journalist från Nederländerna. Med stor kärlek, respekt och känsla, och en eklektisk samling ägodelar, har paret skapat ett hem som ser ut som om det alltid har funnits i det gamla huset i Montmartre.

Av: Jeremy Callaghan
Foto: Gaelle le Boulicaut

– Vi är båda väldigt passione- rade, så när vi gör något ihop blir det inga halvmes- syrer. Vi är praktiska och rakt på sak, från första spiken till sista penseldraget, säger Pierre.

Innan de flyttade in i huset bodde de i en mindre lägenhet i Paris.

– Men vi behövde flytta för att Pierres samling av basketskor blev för stor, ler Roze, som själv erkänner att hon samlar på nästan vad som helst.

Läs också: Så inreder du med trendigt grönt – 7 inspirerande tips

Pierre hörde via en vän att det gamla huset var till salu. Han gick hit och kikade in genom ett fönster, till vad som i dag är deras vardagsrum.

– Jag såg den flagnade färgen, och en vacker grön bakgård reflekterade ljus rakt genom huset. Det gröna ljuset kontrasterade fasadens tegel och jag gick raka vägen till mäklarkontoret och la ett bud. Ljus som flödar genom ett hus på det sättet är sällsynt i Paris.

Vad som sedan följde följde handlade mer om bevarande än renovering. Exteriören är lagskyddad i den här delen av staden så dimensionerna från ett gammalt garage återskapades för att få till en ”verrière”, en glashuslik- nande struktur som gav extra yta för kök och matplats. Några mindre rum öppnades upp för att skapa mer yta på nedervåningen och de flesta väggarna målades i en mörk, tung nyans från Emery & Cie som heter Elephant Dung.

– Fransmän på besök förknippar omedelbart de mörka färgerna med Nederländerna och det som kan beskrivas som ”Nordsjöns färger”, men jag har aldrig tänkt i de banorna. Jag gillar smutsiga, slitna och oväntade färger. Bra färger har egen stark karaktär, och jag tycker om de man inte omedelbart kan klassificera eller sätta namn på.

De spruckna, flagnande innertaken var något som attraherade paret, och de arbetade hårt för att bevara och i några fall återskapa färgerna och skiftningarna som uppstått under årens gång.

– Alla sa att vi bara skulle renovera så de inte skulle ramla ner i huvudena på oss men vi lyssnade inte på dem, och de gamla taken skänker huset en stor del av dess charm.

Pierre och Roze har gjort förändringar med stor respekt för det gamla huset.

– På det stora hela tycker jag att vi har bevarat dess form. Man ska inte förneka en byggnads historia. Aldrig.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!