Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn

Gammalt möter nytt i trendiga Köpenhamn

I ett klassiskt gammalt radhus i Köpenhamn har Kirstine Meier Carlsen och hennes man Robert Ades skapat ett hem som mixar hans brittiska arv med hennes kärlek till modern möbelkonst.
24 februari, 2020

 

En solig eftermiddagspromenad i det område som kallas Kartoffelrækkerne på Østerbro i Köpenhamn blev avgörande när danska Kirstine Meier Carlsen och hennes brittiske man Robert Ades var på jakt efter en bostad där de kunde slå sig till ro med sina två barn efter att ha pendlat mellan London och Köpenhamn sedan de träffades. Områdets smala gator och sammanhängande hus påminde honom om hans hembys klassiska radhuslängor och för Kirstine frestade tanken att barnen skulle kunna leka tryggt på vägen i ett byliknande område mitt i staden.

Bokhylla i huset i Köpenhamn
Kirstine Meier Carlsen i sitt hem i Köpenhamn

Slog till – utan att ha sett huset

– När huset helt oväntat kom ut till försäljning bestämde vi oss för att slå till trots att Robert inte ens hade sett huset. Vi skrev på kontraktet när vi var på semester i Sri Lanka, berättar Kirstine.

Konst med växter i huset i Köpenhamn
Trappa i mörk trä i huset i Köpenhamn

Hon äger företaget Studio x Viaduct, som är filial till det brittiska möbelshowroomet Viaduct i London. Köpenhamnsavdelningen består av dels en butik på Dronningens Tværgade, dels en verksamhet med inredningsuppdrag för både företag och privatpersoner. Det som genomsyrar verksamheten är Kristines speciella känsla för färger och material och hennes förmåga att hitta intressanta internationella producenter som ofta ligger långt från mittfåran och kan leva upp till hennes höga krav på kvalitet och hantverk.

Tavlor på väggarna i huset i Köpenhamn
Rymlig förvaring i huset i Köpenhamn

Design, vintage och unik konst

Samma känsla för handplockad design går naturligtvis igen i parets trevåningsradhus, som är en skattkista fylld med utvalda designsaker, handplockade vintageobjekt och unik konst. Allt presenteras i en fri och kreativ blandning som gör att det aldrig blir högtidligt eller känns för dyrbart för att användas.

Ljusblå stol Horse Chair i huset i Köpenhamn
Tallrik och bestick i huset i Köpenhamn

– Vårt hem är mycket sammansatt. Det är det första ställe vi bor på tillsammans och vi har båda haft var sitt långt liv innan vi startade en familj tillsammans. Det innebär att vi har försökt skapa plats för två universum. Det jag tycker om med det är att vi omges av varandras historier och föremål som vi tycker om. Konsten har varit att hitta en balans.

Denna balans behövs när Kirstines moderna möbler ska samsas med Roberts brittiska arv – som hans flygel tillsammans med en skulptural stol från svenska Magniberg. Eller när hans samling av släktens miniatyrbilder från 1700-och 1800-talet har tagit plats intill hennes moderna konstverk.

Svart flygel
Belysning i vardagsrummet i huset i Köpenhamn

Svåraste med renoveringen

Det som var allra svårast att bestämma när de skulle renovera huset var köket, men Kirstine är väldigt nöjd med hur det blev. Efter mycket letande slutade det med att de köpte ett Bulthaupkök från 1990-talet i en sedan länge utgången modell som hon hittade på Den Blå Avis, Danmarks motsvarighet till Blocket.

Även om hon älskar inredning så är det som glädjer Kirstine allra mest husets speciella stämning och att hon har fått möjligheten att få bo just här.

Färgglatt kök i huset i Köpenhamn
Trä möter färg i matplatsen i huset i Köpenhamn

– Jag älskar stämningen i vardagsrummet en tidig sommarmorgon. Ljuset faller mjukt på den ljusblå väggen och skapar en speciell skuggspel i de gamla fönsterglasen. Stillheten och fågelkvittret får mig att glömma att jag befinner mig mitt i staden.

Tavelvägg i huset i Köpenhamn
Blommig tapet i huset i Köpenhamn

Av: Marie Monrad Graunbøl/Revolver
Foto: Mikkel Tjellesen

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Ett verk av Mads Juul hänger vid sidan av inramade miniatyrporträttt. Bord med marmorskiva från E15. Liten pall av Charlotte Perriand för Cassina. Lampa från Produzione Privata.

Soffa Shiraz från E15. Stolen med läderstits är designad av Muller Van Severen för Valerie Objects. Mattan från Uzbekistan är arvegods.

I vardagsrummet står bland annat en stol formgiven av Gerrit Rietveld 1934. Vägglampa av Muller Van Severen för Valerie Objects. Soffbordet kommer från Cappellini. Konstverk av Howard Hodgkin.

Trappan har fått samma vackra behandling som de mörka trägolven.

Kirstine är en mästare i kombinationer – som rustika keramiken och bestick från Valerie Objects.

Det lilla sovrummet högst upp i huset har en tapet från William Morris. Lampa Akari av Isamu Noguchi för Vitra. Sängkläder från Magniberg och pläd från Society.

Stol Horse Chair, Magniberg. Konst av Astrid Svangren, Howard Hodgkin och Carlos Cruz-Diaz.

Stolklassikern Leggera av Gio Ponti, Cassina.

Samtidskonst, antikviteter, keramik och torkade växter i en personlig mix.

Matbordet i köket är designat av Børge Mogensen och stolarna av Muller Van Severen för Valerie Objects. Tavla av Mads Juel. Fat av den danska keramikern KH Würtz, vaser från Nümphenberg och Yali.

1990-talskök från Bulthaup köpt på Den Blå Avis. Lampor, design Michele De Lucchi för Artemide. Klinkerplattor, File Under Pop. Väggfärg Transparent Pink, Jotun.

Den stora hyllan i köket har en gång i tiden fungerat som förvaring för textilier i en klädbutik. Idag rymmer den kokböcker, glas och keramik. Mörkgrön bordslampa av bröderna Bouroullec för Flos.

Robert spelar på flygeln varje dag. Som ett okonventionellt alternativ till pianopall står en stol med marmorsits från Magniberg.

Kirstine Meier Carlsen i en stol från Magniberg. Lampa av Isamu Noguchi.

LÄS MER:

Personlig mix med alla rätt i Köpenhamn

Drömmig pastellinredning hemma hos influencern i Köpenhamn

Kika in i konstnärens hemtrevliga 1920-talsvilla i Köpenhamn