Gammalt möter nytt hos konstnärerna i Stockholm

10 dec, 2019 
AvELLE Decoration
Färgstarkt konstnärshem i Stockholm
Konstnärerna Jakob Solgren och Gustaf Nordenskiöld är inte rädda för att blanda ärvda antikviteter med sin egen konst och konst av vänner. Hemmet är en uppvisning i kreativa lösningar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriterBrand logo
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
Jordnära färgpaletter, nytänkande silhuetter och statementbelysning. Spana in hur våren och sommaren 2021 ser ut enligt våra danska inredningsfavoriter som Hay, Ferm Living och Menu.

Förmiddagsljuset silar in genom grönskan i fönstren hemma hos konstnärerna Jakob Solgren och Gustaf Nordenskiöld. Utanför tar vintern långsamt parken tvärs över gatan i besittning. Det var läget mot norr som gjorde att de valde just den grå nyansen på golvet i vardagsrummet. I ett rum med söderläge skulle den få ett oönskat rödstick.

Konstverk och växter pryder hemmet
Sovrum i gråa toner med växter och bruna detaljer

”Vi köper sådant som vi gillar”

Golvet och väggarna var det enda de gjorde något åt när de flyttade hit för elva år sedan. Sedan dess har den gemensamma inredningen fått växa fram bit för bit utan något helhetstänkande eller övergripande plan. Plan? Fnysningen hänger i luften men Gustaf nöjer sig med att skaka på huvudet.

Annons

– Vi köper sådant som vi gillar och oroar oss inte för om det passar ihop eller inte. Om man verkligen väljer ärligt så går saker i allmänhet ihop. Sedan har ju vi i och för sig ett tränat öga, konstaterar han.

– Vi kom med två olika bohag. Gustaf har sin smak och jag har min. Vi går mycket på loppmarknader och auktioner och byter konst med kolleger och kompisar, säger Jakob.

Gustaf Nordenskiöld
Matplats med växter och ljusbruna stolar Oblado från Blå Station

Båda två är utbildade konstnärer. Gustaf är representerad av Stene Projects Gallery och Galerie NeC i Paris. Jakob är representerad av Galleri Flach. Men de arbetar också som formgivare. Lagom till julhandeln lanserades Gustafs ljusstake Kolonn av Svenskt Tenn. Han har också gjort lampor för Örsjö och krokar till nya Nationalmuseums restaurang för Källemo.

Annons

Jakob gjorde linnet till restaurangen och står bakom ett stort antal produkter för Svenskt Tenn, senast juldekorationen Figaros ranka tillsammans med Carina Seth Andersson.

– Konsten och designen flyter ihop och lånar av varandra, konstaterar Jakob. Saker som jag gör själv testar jag hemma. Jag försöker alltid göra saker som jag själv vill ha.

Jakob Solgren i sin ateljé
Ljusstakar, färgglada och i keramik, från Svenskt Tenn

– Design är alltid en avvägning mellan det personliga och det kommersiella, säger Gustaf. Det handlar inte bara om matematik, även om vissa vill tro det. Det måste till någon slags personlighet för att design ska bli något. Samma sak är det med inredning och med alla andra kreativa uttryck också för den delen, tänker jag. Om det blir för perfekt blir det tråkigt. Det är ojämnheterna, små misstag och oväntade inslag som gör helheten levande och intressant.

Annons

För ett år sedan gjorde Jakob och Gustaf om köket. För dem betydde det inte att riva ut allt och köpa nytt. I stället har de tagit vara på skåpen, bytt ut arbetsytorna och målat om. Efter mycket om och men bestämde de sig för att måla köksluckorna i samma nyans som vardagsrumsgolvet. Tittar man noga så kan man ana de fina penseldragen.

Spegelvägg i köket och gråmålade köksskåp från Alcro Designers
Gråmålade köksskåp från Alcro Designers

Köket – där gammalt möter nytt

Knopparna har de gjort själva. Marmorskivan ovanpå lådhurtsen hittade Jakob i en container på Östermalm. Bänkskivan i mahogny har han också räddat från att bli kasserad. Köksbordet där vi sitter är ett gammalt knådbord från Konstfack. Små rester av lera vill gärna krypa upp ur bordskivans träfibrer.

Annons

– Har man inte obegränsad ekonomi får man vara lite om sig och kring sig. Då blir det ofta bättre också, säger Gustaf.

Runt omkring i lägenheten samsas deras egen konst och design med antikviteter och omedelbart igenkännbara designklassiker. Många av antikviteterna är ärvda från Gustavs farfarsfar, polarforskaren och upptäcksresanden Nordenskiöld, som bland annat upptäckte Nordostpassagen, en segelbar väg från Atlanten till Stilla havet norr om Sibirien.

Soffa och lampa fyndade på loppis
Konst i sovrummet hos Jakob Solgren och Gustav Nordenskiöld

De flesta möbler har de kommit över på loppis eller på auktion (ett undantag är den stora sängen i sovrummet som Jakob och Gustaf har designat för Lectus – modellen heter Divan). Jakob konstaterar att det blivit allt svårare att fynda på loppis i takt med att folk blivit mer kunniga. Förr fanns också en äldre generation som själva hade köpt husgeråd och inredning på ett annat sätt, kanske samlat på en viss serie av någonting.

Annons

De berättar om springloppisarna de brukar besöka i Skåne på somrarna. Alla spekulanter får vänta bakom ett snöre. Sedan klipps det av och alla spekulanter rusar in för att göra de bästa fynden.

Träskåp med böcker, inredningsdetaljer och växter
Vardagsrum med växter, belysning och trädetaljer

– Där kan man fortfarande fynda, säger Jakob och nickar mot en Aalto-pall i fint skick bredvid oss. Sedan är ju vissa ställen bättre än andra. Men vi säger inte vilka!

Text: Anders Bergmark

Foto: Karin Björkquist

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

LÄS MER:

Stilren elegans hemma hos designern i Paris

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons