Gammalt möter nytt hos konstnärerna i Stockholm

Färgstarkt konstnärshem i Stockholm

Konstnärerna Jakob Solgren och Gustaf Nordenskiöld är inte rädda för att blanda ärvda antikviteter med sin egen konst och konst av vänner. Hemmet är en uppvisning i kreativa lösningar.
10 december, 2019
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

Slå på ljud
Jordnära färgpaletter, nytänkande silhuetter och statementbelysning. Spana in hur våren och sommaren 2021 ser ut enligt våra danska inredningsfavoriter som Hay, Ferm Living och Menu.

Förmiddagsljuset silar in genom grönskan i fönstren hemma hos konstnärerna Jakob Solgren och Gustaf Nordenskiöld. Utanför tar vintern långsamt parken tvärs över gatan i besittning. Det var läget mot norr som gjorde att de valde just den grå nyansen på golvet i vardagsrummet. I ett rum med söderläge skulle den få ett oönskat rödstick.

”Vi köper sådant som vi gillar”

Golvet och väggarna var det enda de gjorde något åt när de flyttade hit för elva år sedan. Sedan dess har den gemensamma inredningen fått växa fram bit för bit utan något helhetstänkande eller övergripande plan. Plan? Fnysningen hänger i luften men Gustaf nöjer sig med att skaka på huvudet.

– Vi köper sådant som vi gillar och oroar oss inte för om det passar ihop eller inte. Om man verkligen väljer ärligt så går saker i allmänhet ihop. Sedan har ju vi i och för sig ett tränat öga, konstaterar han.

– Vi kom med två olika bohag. Gustaf har sin smak och jag har min. Vi går mycket på loppmarknader och auktioner och byter konst med kolleger och kompisar, säger Jakob.

Båda två är utbildade konstnärer. Gustaf är representerad av Stene Projects Gallery och Galerie NeC i Paris. Jakob är representerad av Galleri Flach. Men de arbetar också som formgivare. Lagom till julhandeln lanserades Gustafs ljusstake Kolonn av Svenskt Tenn. Han har också gjort lampor för Örsjö och krokar till nya Nationalmuseums restaurang för Källemo.

Jakob gjorde linnet till restaurangen och står bakom ett stort antal produkter för Svenskt Tenn, senast juldekorationen Figaros ranka tillsammans med Carina Seth Andersson.

– Konsten och designen flyter ihop och lånar av varandra, konstaterar Jakob. Saker som jag gör själv testar jag hemma. Jag försöker alltid göra saker som jag själv vill ha.

– Design är alltid en avvägning mellan det personliga och det kommersiella, säger Gustaf. Det handlar inte bara om matematik, även om vissa vill tro det. Det måste till någon slags personlighet för att design ska bli något. Samma sak är det med inredning och med alla andra kreativa uttryck också för den delen, tänker jag. Om det blir för perfekt blir det tråkigt. Det är ojämnheterna, små misstag och oväntade inslag som gör helheten levande och intressant.

För ett år sedan gjorde Jakob och Gustaf om köket. För dem betydde det inte att riva ut allt och köpa nytt. I stället har de tagit vara på skåpen, bytt ut arbetsytorna och målat om. Efter mycket om och men bestämde de sig för att måla köksluckorna i samma nyans som vardagsrumsgolvet. Tittar man noga så kan man ana de fina penseldragen.

Köket – där gammalt möter nytt

Knopparna har de gjort själva. Marmorskivan ovanpå lådhurtsen hittade Jakob i en container på Östermalm. Bänkskivan i mahogny har han också räddat från att bli kasserad. Köksbordet där vi sitter är ett gammalt knådbord från Konstfack. Små rester av lera vill gärna krypa upp ur bordskivans träfibrer.

– Har man inte obegränsad ekonomi får man vara lite om sig och kring sig. Då blir det ofta bättre också, säger Gustaf.

Runt omkring i lägenheten samsas deras egen konst och design med antikviteter och omedelbart igenkännbara designklassiker. Många av antikviteterna är ärvda från Gustavs farfarsfar, polarforskaren och upptäcksresanden Nordenskiöld, som bland annat upptäckte Nordostpassagen, en segelbar väg från Atlanten till Stilla havet norr om Sibirien.

De flesta möbler har de kommit över på loppis eller på auktion (ett undantag är den stora sängen i sovrummet som Jakob och Gustaf har designat för Lectus – modellen heter Divan). Jakob konstaterar att det blivit allt svårare att fynda på loppis i takt med att folk blivit mer kunniga. Förr fanns också en äldre generation som själva hade köpt husgeråd och inredning på ett annat sätt, kanske samlat på en viss serie av någonting.

De berättar om springloppisarna de brukar besöka i Skåne på somrarna. Alla spekulanter får vänta bakom ett snöre. Sedan klipps det av och alla spekulanter rusar in för att göra de bästa fynden.

– Där kan man fortfarande fynda, säger Jakob och nickar mot en Aalto-pall i fint skick bredvid oss. Sedan är ju vissa ställen bättre än andra. Men vi säger inte vilka!

Text: Anders Bergmark

Foto: Karin Björkquist

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Lägenheten är full av konst, både Jakobs och Gustafs egen och sådan som de bytt till sig av vänner och kolleger. Pallen och lampan i sovrummet är från loppis.

Gustaf i ateljén i Örnsberg med keramik från Norröver.

Träskåpet är ett biologiskåp som stod i Jakobs gamla gymnasieskola. Ovanpå står delar av Gustafs Timo Sarpaneva-samling, vaser av Ettore Sottsass och Make up av Åsa Jungnelius. Stol Eva, Bruno Mathsson. På väggen hänger antikviteter från Gustafs farfarsfar. Bordsunderredet har Jakob gjort. Stolar Oblado, design Börje Lindau för Blå Station. På bordet står ljusstakar från Svenskt Tenn och Gustafs ljusstakar i keramik. Mässingskruka Garden av Jakob och Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn.

Jakob har sin ateljé på Gärdet. Målningen bakom honom hör till serien Esters barn för Huddinge sjukhus.

Från vänster: Ljusstakar Kolonn, design Gustaf för Svenskt Tenn. Keramikljusstake R.p.m av Gustaf. Ljusstakar Gren, design Jakob för Svenskt Tenn.

Köksskåpen och vardagsrumsgolvet är målade med samma kulör från Alcro Designers. Knopparna till skåpen har Jakob och Gustaf gjort. Bänkskivorna i marmor och trä är containerfynd. Köksbordet är ett knådbord från Konstfack. Gasto Day-stolar. Lampa Hobo, designad av Gustaf för Örsjö. Tidningsställ av Anders Lagombra Jakobsen. Grön bruka i fönstret, Sven Möller, Konsthantverkarna. Spegelvägg från Blocket. Ljusstake Kolonn, designad av Gustaf för Svenskt Tenn. Fruktkorg av Gustaf.

Köksskåpen är målade i en grå kulör från Alcro Designers. Marmorskivan är ett containerfynd. Knopparna har de gjort tillsammans. Fruktskål och rullehållare av Gustaf. Burk Gren av Jakob för Svenskt Tenn.

Skåpet är ett biologiskåp som stod i Jakobs gamla gymnasieskola. Ovanpå står delar av Gustafs Tapio Wirkkala-samling. Vaser av Ettore Sottsass. Make up av Åsa Jungnelius. Papplåda i trompe l’oeil-taknik av Hanne Mago Wiklund. Bambuljusstake av Josef Frank för Svenskt Tenn. Blomkruka och fabeldjur av Gustaf. Trädet är en jakaranda från Maui. Eva-stolen räddade Jakob från sin förra ateljé. Kudden är gjord av Gustafs farmor. Aluminiumskulptur av ett isberg på golvet av Hans Isaksson.

Träskåpet stod tidigare i biologisalen i Jakobs gamla gymnasieskola. Ljusstake Bambu av Josef Frank för Svenskt Tenn. Trädet är en jakaranda från Maui. Stol Eva, Bruno Mathsson.

Bordet är gjort av ett underrede som Jakob har tillverkat. Stolar Oblado, design Börje Lindau för Blå Station. Golvet är målat i en grå kulör från Alcro Designers.

Soffan är en omgjord säng och lampan är från loppis. Tyger från Kvadrat. Bord Prism av Fredrik Paulsen. Keramiskt bord av Gustaf. Träpall, Erik Höglund. Glas och karaff Skär, Svenskt Tenn.

I sovrummet ligger en matta från Georgien. Säng Divan, designad av Jakob och Gustaf för Lectus. Kofferten var Gustafs farmor Olgas när hon reste till Sydamerika. Lampa, Verner Panton. Stolen är arvegods. Målningen av ett isberg är från Gustafs utställning Norröver: plats 2. Ovanför hänger en målning av Fruls Tilpo och till vänter en målning av Jakob.

Säng Divan, designad av Jakob och Gustaf för Lectus. Skåp från loppis. Ovanpå står Garden av Jakob och Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Bordet är arvegods. Krukor av Gustaf.

LÄS MER:

Stilren elegans hemma hos designern i Paris

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm