Gammalt möter nytt hos konsthandlaren i Köpenhamn

Kreativt och rofyllt hos konsthandlaren i Danmark

I en hemtrevlig 1920-talsvilla med verandra bor den danska konsthandlaren Helle Thygesen med sin familj. Här mixas arvegods och vintagefynd med konst och textiler från den egna butiken.
07 augusti, 2019

Intresset för konst löper som en röd tråd genom generationerna i Helle Thygesens familj. Hennes farfars far Einar Utzon-Frank var skulptör och hennes far, Jens Thygesen, drev auktionshuset Kunsthallen i Köpenhamn.

Därför låg det nära till hands att konstens skulle bli också hennes livsväg. Idag driver hon den nätbaserade konsthandeln Helle Thygesen Art & Antiques, där hon säljer utvalda konstverk och dekorativa objekt från i första hand 1920–1970.

– Jag är lycklig över att ha ett arbete som låter mig omge mig med vackra och sällsynta ting som väcker glädje och förhoppningsvis får betydelse i mina kunders liv, säger Helle.

Sociala medier som en källa till ny inspiration

Eftersom hon driver ett enmansföretag är det en styrka i att det är hon själv som gör utvalet. På det sättet blir det också ett mycket personligt projekt. Samtidigt kan hennes blick bli lite trött av att scanna sociala medier, som är en fantastisk källa till ny inspiration.

– Det ska mer och mer till för att fånga min uppmärksamhet eftersom jag ser så mycket. I gengäld blir jag dubbelt så glad när jag plötsligt snubblar över något jag inte har sett förut. Det motiverar mig att hela tiden försöka hitta konstverk och föremål som kan överraska mina kunder – och mig själv, säger hon.

För ungefär nio år sedan, när pojkarna var små, bodde Helle och hennes sambo Adam Lunøe inne i Köpenhamn, men de letade efter ett hus med trädgård. Efter att ha letat i flera år hittade de huset i Hørsholm – och de tvekade inte en sekund.

Hittade hem i danska Hørsholm

– Det är inte så stort, men rummen är vackra, trädgården är stor och så ligger det vid en väg som anses vara värd att bevara, vilket innebär att det inte plötsligt byggs en trevåningsvilla i grannträdgården. Jag kände inte till Hørsholm särskilt väl, men jag har själv växt upp nära vattnet och det var viktigt att vi kunde cykla dit på fem minuter, berättar Helle.

Huset var orenoverat när de köpte det och hon älskar originalinredningen och den lite sommarstugeaktiga och opretentiösa stämningen, som hon och Adam har försökt behålla.

– Under de år när vi letade hus såg vi många hus som blivit helt förstörda av dåliga renoveringar. Tiden innan finanskrisen gick hårt fram med många vackra hus, säger hon.

Därför gjorde Helle och Adam bara den mest nödvändiga renoveringen, som fasad, väggar och golv. De målade också alla gamla fönster och satte in ett nytt kök. Det var först förra året som badrummet blev klart, i samband med att de anlade en terrass och renoverade taket, bottenvåningen och verandan.

Balansen mellan gammalt och nytt

Precis som kärleken till originaldetaljerna dikterade villkoren för renoveringen var det konsten, möblerna och objekten som bestämde ramarna för inredningen, där det grundläggande är balansen mellan gammalt och nytt.

– Alla hem i min fars familj påminner mycket om varandra eftersom de på olika sätt har sin utgångspunkt i arvet efter min farfars far. Jag kan se att även jag har tagit med mig något av det, men lyckligtvis är vårt hem också något annat, mer samtida och helt och hållet vårt eget, säger Helle.

Utöver en del arvegods, som betyder mycket för både henne och Adam, är hemmet inrett med en blandning av stilar och saker från olika epoker.

Helles intresse för vintage

– Jag är en spontanshoppare på så sätt att om jag ser något jag verkligen inte kan motstå så köper jag det oftast. Men å andra sidan är det ganska sällan jag köper något, säger Helle, som för det mesta har blicken vänd tillbaka i tiden när det gäller design.

– Den franska inredningsarkitekten Pierre Yovanovitch har dock gjort några fantastiska skulpturala lampor nyligen och Eric Schmitt är en annan designer som jag håller ögonen på.

Även konstscenen håller hon naturligtvis ett vakande öga på och frågar man vad hon skulle köpa om hon hade några extra nollor på saldot tvekar hon inte:

– En målning av Milton Avery, en vävnad av Yann Gertsberger från galleriet Sorry We’re Closed eller ett collage av Conrad Marca-Relli. Jag har också länge önskat mig en oemotståndlig teckning av en häst av Miguel Castro Lenero som jag sett på Artsy.ner hos David Barnett Gallery.

Men för Helle Thygesen är det aldrig enbart ett namn som ger ett konstverk eller en möbel dess värde. Det estetiska värdet är minst lika viktigt – dessutom handlar estetik inte bara om färger och material, utan även om de böcker du läser, de ting du intresserar dig för, den kunskap du ackumulerar – och som avspeglar sig i ditt hem.

”Samlarhem är intressanta”

– Den legendariska inredningsarkitekten Albert Hadley har sagt att för att leva i skönhet ska du vara intellektuellt engagerad – du kan inte bara shoppa möbler. Det håller jag helt med om. Jag älskar när man kan se att ett hem avspeglar intressen och gärna en god portion samlarmani. Samlarhem är intressanta, för de avslöjar en liten aning av galenskap.

Av Mille Collin Flaherty
Foto Line Klein Studio

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Läs mer:

Kreativt och naturnära hemma hos glaskonstnären i Sörmland

Unik och ombonad vintagedröm i Stockholm

Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet