Snygg industristil i gamla kafferosteriet

Snygg industristil i gamla kafferosteriet

Isabell och Joakim älskar den industriella stilen. I ett före detta kafferosteri i centrala Malmö har de förverkligat sina inredningsdrömmar.
08 april, 2016

För nästan hundra år sedan huserade ett kafferosteri i den lilla fastigheten i centrala Malmö. Tittar man riktigt noga kan man ana de målade bokstäverna med namnet på fasaden. Porten som kaffebuden rullade ut ur med häst och vagn är densamma.

Av Emma Persson Lagerberg

Foto Petra Bindel

Precis innanför porten finns ingången till inredningsstylisten Isabell Andén och sambon Joakim Peterssons inspirerande hem. Entrén som leder rakt in i lägenheten, de råa betonggolven som möter trärena brädgolv, utgången till den egna uteplatsen och den ovanliga planlösningen gör att det känns som om man plötsligt befinner sig i en betydligt större stad.

– Vi föll för den unika, råa och industriella New York-känsla man fick av lägenheten. Alla gamla material är så välbevarade och den har renoverats på ett varsamt sätt. Och så gillade vi alla nya materialval som tillförts, berättar Isabell.

– Det första vi gjorde var att riva en vägg och öppna upp vardagsrummet. Det pratade vi om redan när vi var på första visningen. Vi gjorde om lägenheten från en femma till en fyra, men fick ett vardagsrum på cirka femtio kvadratmeter i utbyte!

Det stora rummet som vetter ut mot gatan är det första som möter en när man kommer in i lägenheten. Här står ett vackert träbord med plats för många middagsgäster och i andra änden av rummet finns en generös soffhörna som förmodligen rymmer lika många till.

– Det känns viktigt att man fokuserar på vad som är viktigt för en själv när man inreder sitt hem. Om man älskar att kolla på tv kan det vara härligt att använda ett helt rum till det, men har man ofta stora middagar kanske man hellre prioriterar en matsal. Det kan inte bara vara snyggt, alla rum ska användas. Vi hade tidigare ett kontor som vi verkligen aldrig använde, det var väldigt snyggt men helt onödigt. Så vi gjorde om det till ett cigarr- och whiskyrum, och nu använder vi det hela tiden.

In mot gården ligger det långsmala köket som även det används flitigt.

– Vi hade länge önskat oss ett industriellt kök, men när vi flyttade in var köket väldigt modernt med vita luckor, vit corianbänkskiva och vit blandare. Helt nyrenoverat – det står man ju inte direkt och sliter ut. Vi satte istället in rostfria bänkar, bytte kran och kaklade en hel vägg. Så nu har vi fått vårt drömkök!

Sovrummet ligger en trappa ner i den inredda källaren, tillsammans med en stor walk-in-closet och ett badrum. För ett tag sedan upptäckte man att den gamla elcentralen från rosteriets tid gömde sig bakom en innervägg i sovdelen. Väggen fick rivas ut och elcentralen ska flyttas till föreningens gemensamma utrymme. Nu väntar en lite större renovering och omstrukturering av källarplanet.

– Vi ska bland annat göra om vår walk-in-closet till vinkällare med matsal – ännu ett rum som behöver utnyttjas bättre! Överlag skulle vi vilja göra industrikänslan ännu mer framträdande i lägenheten. Vi planerar till exempel att byta ut innerdörrarna. Idag är det fina spegeldörrar i vitmålat trä, men vi tycker någon form av metalldörrar hade varit mer passande.

Jobbar man som inredningsstylist händer det att det egna hemmet får bli experimentverkstad för olika idéinfall.

– Det är lätt att man testat något på jobbet som blir bra och sedan vill återskapa det hemma. Det blir nästan aldrig lika bra … Man måste anpassa sig efter huset eller lägenheten och personerna som bor där. Allt funkar inte hos alla. Sen är det alltid roligt med trender, men gillar man inte en trend ska man skita i den och lita på sin egen smak!

Artikeln publicerades ursprungligen i ELLE Decoration nr 6, 2014    

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!