Fyra nyanser av blått och drömmigt kök

Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått. Det är inte bara nyckeln till ett lyckligt äktenskap – utan också till ett personligt hem. I alla fall hemma hos Matilde och Marcus.
27 januari, 2016

Beige, grått och massor med små, mörka rum. Den numera rymliga trean visade inte direkt upp sin bästa sida när Matilde Sköld och Marcus Svanberg gick på visningen för två och ett halvt år sedan.

– Ingen hade gjort något alls på 50 år. Det blev en övning i att visualisera kan man säga, skrattar Matilde, journalist och redaktör som driver matbloggen Waltzing Matilde och jobbar med film tillsammans med maken och regissören Marcus.

Styling: Tina Hellberg
Foto: Idha Lindhag
Text: Katarina Matsson

fyranyanseravblatt_kok

I köket revs tre väggar. Köksstommar och dörrar från Ikea. De har lackats om i samma halvmatta färg som väggen, fast två nyanser mörkare. Beslag från Nacka Byggnadsvård. Köksön har fått en front av en gammal dörr. Jieldélampor från franska Ebay.

Övningen övergick snabbt i verklighet och två rivna väggar senare hade de skapat grunden till sitt rymliga drömkök. Där spenderar familjen 90 procent av tiden – lagar mat, jobbar, bloggar och umgås med släkt och vänner.

– Det är väldigt hängvänligt. Någon av mina småbrorsor sitter nästan alltid i kökssoffan och äter något jag provlagat till bloggen, säger Matilde.

fyranyanseravblatt-sang_tavelvagg

Sovrummets djupblå väggfärg från Sandolin har krävt noggrann blandning av flera olika nyanser och ger en ombonad känsla. Ovanför sängen blandas konstverk av Matildes mormor med mormoderns bröllopsbild och en tavla av en ung brittisk konstnär. Sänglinne från Marimekko och sänglampor från Lauritz. Från sängen har de utsikt ända bort till Vitabergsparken.

Den röda tråden i lägenheten är allt annat än röd. Väggarna är genomgående målade i olika blå kulörer, vilket skapar en harmonisk och sammanhängande känsla.

– Det var som om vår kompass var inställd på blått. Alla föremål vi köpte på loppmarknader var olika nyanser av blått, kläderna vi köpte var blå, mitt nagellack var blått. Vi hade en blå period helt enkelt. Och det har vi fortfarande, som tur är! säger Matilde.

fyranyanseravblatt_rum_i_fil

Lägenheten har renoverats så att varje rum leder vidare till nästa. Här skymtar barnrummets färgstarka tapeter på väg mot Matildes och Marcus rum. ”Barnen behöver faktiskt inte så mycket utrymme, de vill ju mest vara där vi är”, säger Matilde.

Både Marcus och Matilde reser mycket i jobbet och väggar och fönsternischer är fulla av personliga prylar och souvenirer.

– Vi gillar båda att köpa prylar, gärna på resa. På något sätt knyter sakerna vi hittar på vischan i Kalifornien eller i en källare i Berlin ihop allt vi gör, säger hon och fortsätter:

– Prylar behöver inte vara något ytligt. Varje gång jag använder en grej gillar jag den lite mer. Det är som att den lagrar på sig betydelser och minnen.

fyranyanseravblatt_tavelvagg_vaxt

De stora växterna trivs i den ljusa lägenheten. Matilde och Marcus har byggt till listerna som ramar i stora väggfält. Konstverk av Olle Nyman. Tv-bänk från Ikea.

Konsten på väggarna är en blandning av loppisfynd, gåvor från familjen och etablerade konstnärer som Olle Nyman (Matildes morföräldrar bor på konstnärens gamla gård). Verken behöver inte kosta mycket, men inramade på väggen blir helheten större än de enskilda delarna. I parets inredningsfilosofi ingår att våga bryta mot det förväntade.

– Får man något som man inte är överförtjust i tycker jag att man ska se till att använda det ändå. Det bryter upp perfektionen i ett hem och gör det mer personligt, säger Matilde.

För tillfället är just det personliga hemmet en av de mest åtråvärda – och omdebatterade – inredningsstilarna. Definitionen är svårfångad – ändå tills man står i ett hem som Matildes och Marcus.

– Det tar tid att skapa ett personligt hem. Man måste rota på loppmarknader, laga saker, snickra ihop lösningar … Men gud vad man tycker om ett hem mer när man jobbat lite på det och inte bara ställt in en massa dyra saker.

Se alla bilder från hemmet i bildspelet nedan!