I Fredrika Magnusson Ciottis Skånegård är allt till salu

Hemma hos Fredrika Artndeco utvald bild

Om man har inredning som livsstil och försörjning kan det hända att hela ens hem blir ett showroom. Kika in hemma hos Fredrika Magnusson Ciotti, som driver Art N Deco. Hela hemmet är fyllt av fantastiska antikviteter och udda ting – och det är så inspirerande!
08 maj, 2020

 

Hon behövde en plats på jorden att landa, ett ställe dit hon kunde dra sig undan. Så det fick bli en Skånegård, strax utanför Höllviken med en underbar trädgård och nära till havet. Fredrika Magnusson Ciotti far nämligen som en skottspole land och rike runt – och det har hon gjort ända sedan hon gick ut gymnasiet. Modellkarriär, hästar och nu inredningsföretag.

– Jag arbetade som fotomodell i några år och reste mycket. Efter ett tag tröttnade jag och började satsa på hästar. Jag har ridit sedan jag var liten.

Red och sålde hästar

Det slutade med att hon hamnade i Nederländerna, hon red, tävlade, köpte och sålde hästar. Det var hundra procent hästar som gällde i ungefär tio års tid. Hela hennes tid upptogs av stallvärlden och det var inte alltid en dans på rosor. Hästvärlden är rätt speciell, som Fredrika säger.

Under alla de här åren låg inrednings- och designintresset där och pockade på. Hon har köpt och sålt en del möbler under åren. Eftersom hon bodde utomlands, på gränsen mellan Nederländerna och Tyskland, har hon tagit för vana att åka runt på auktioner runt om i Europa och hålla kolla på när dödsbon kommer ut och var de bästa loppmarknaderna finns. På så vis har hon kunnat bygga upp en ansenlig mängd möbler, framför allt med fokus på stolar och bord under namnet Art N Deco.

Dusty Deco och Bukowskis

– Plötsligt kom jag till ett vägskäl och tänkte att nu satsar jag på detta. Jag köpte några Thonet-stolar, la ut dem på Instagram och jag blev helt nerlusad med förfrågningar. Där och då kände jag att jag träffat rätt.

Hon la krut på sitt instagramkonto @artndeco.world, började sälja till bland andra Dusty Deco och på Bukowskis, men hennes privata kunder är många, liksom restauranger och andra handlare. Lagerbehovet har växt liksom den där drömmen om en egen gård. Hon har pojkvän och boende i Nederländerna också men sökte det där huset att hitta hem till.

Det blev en klassisk Skånelänga nära havet om 300 kvadratmeter med uthus, stall och loft. Hon hyr det, och flyttade in förra våren precis innan allt hade slagit ut. Det blev en glad överraskning när hon upptäckte en alldeles fantastisk trädgård runt huset.

– Här finns allt, bärbuskar, äppelträd, valnötsträd, fikon, körsbär och mängder med rosor, det är helt ljuvligt.

Internationell stil

Huset är i två våningar, det var i gott skick – och det var följaktligen bara att flytta in. Bottenvåningen bjuder på en stor hall och tre rum till vänster och tre till höger. På det planet har hon sitt showroom, kök och flera sällskapsrum. Från hallen leder en trappa upp till den övre våningen som hyser sovrummen och ett stort badrum. Överallt vita, putsade väggar och fönstren sitter djupt med vackra fönstersmygar. Det är charmigt och mycket personligt. Stilen känns internationell, hon blandar in konst, hantverk och möbler från art déco-eran.

Egentligen är det mesta hemma hos Fredrika till salu, för som hon säger: ”förändring är bra och jag vill att folk ska känna att de vill ha saker när de är hos mig.” Hennes stil är helt egen, hon tar i och kan själv tycka att det blir för mycket ibland, men då rensar eller säljer hon.

Handla vintage

– Jag älskar kvalitet och saker i trä, glas, sten och metall. Att handla vintage är sätt att leva hållbart. Och kvaliteten på de här äldre möblerna och tingen jag handlar med är fantastisk. Det är riktigt hantverk som kan lagas, fixas, slipas till och hålla länge, länge.

– Men ibland vet jag inte om jag tycker att jag har det snyggt eller fult, säger hon med ett skratt. Men jag vet att det måste finnas en twist.

Vad känner hon när hon kommer hem?

– Jag älskar att komma hem, det är sådan frid här. Och jag tycker att det är hemtrevligt. Dessutom bor jag så stort att det är enkelt att bjuda hem vänner, det gillar jag.

Text: Cecilia von Mentzer
Styling: Katia Thøger
Foto: Mikael Lundblad

SE ALLA BILDER OCH LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET!

På det italienska skåpet från 20-talet står ett djurhuvud, båda köpta på auktion. Tavla av Markus Hägglund, bordslampa från 1925 av Marcel Beuer.

Mer än formstarkt! Bordet är en raritet 
från 70-talet Space age sputnik table, för Temde, soffa i skinn av Peter Opsvik för Stokke, 
tavla av tysk konstnär, olja på papper.

Som på galleri i ett hörn av hallen med vaser på piedestaler.

Fredrika har en fantastisk trädgård. Här på uteplatsen har gränsen mellan ute och inne suddats ut. Tegelgolvet 
möter vacker vinranka. Bord med marmorskiva, italienskt 70-tal, bänken är köpt i Tyskland, förmodligen 50-tal.

Soffbord Alanda av Paolo Piva för BB Italia. På det syns vackra stilleben av Fredrikas 
olika fynd. Matta inköpt i Marrakech

I matsalen står bordet Tulip av Eero Saarinen, Knoll. Franska stolar, inköpta på marknad. 
Det låga skåpet är från 70-talet, köpt i Singapore, italiensk porslinshund, köpt på marknad, i hörnet fransk golvlampa från 50-talet. Rosa tavla av Markus Hägglund.

Fåtölj från 1920-talet, omklädd i blå sammet. Fönsterlampa och staty inköpta på marknader runt om i Europa, tavla av Josefin K. I taket varianter av Cocoon av Achille 
Castiglioni för Flos.

Bor man stort kan man unna sig ett galleri. Italienskt marmorbord från 1970-talet, stenstatyer från olika vintagemarknader 
i Europa.

Ett av sällskapsrummen bjuder på inredning extra allt. Fredrika bjuder på en sällsamt säker stilmix. Soffbord Alanda av Paolo Piva för BB Italia. Matta inköpt i Marrakech, fåtölj från 1920-talet, omklädd i blå sammet, skinnfåtölj, vintage, köpt i Nederländerna. Fönsterlampor och statyer är samtliga inköpta på marknader runt om i Europa, tavla av Marcus Hägglund. I taket varianter av Cocoon av Achille Castiglioni för Flos.

Förutom piedestalerna är samtliga marmorfigurer underreden till soffbord! Häst, Crassia. Fredrika har vintagekavaj från Alexander Mcqueen.

LÄS MER:

Personligt och ombonat i Vasastan

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn