I Fredrika Magnusson Ciottis Skånegård är allt till salu

08 maj, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos Fredrika Artndeco utvald bild
Om man har inredning som livsstil och försörjning kan det hända att hela ens hem blir ett showroom. Kika in hemma hos Fredrika Magnusson Ciotti, som driver Art N Deco. Hela hemmet är fyllt av fantastiska antikviteter och udda ting – och det är så inspirerande!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 inredningstips från Caroline Winbergs hemBrand logo
7 inredningstips från Caroline Winbergs hem

 

Hon behövde en plats på jorden att landa, ett ställe dit hon kunde dra sig undan. Så det fick bli en Skånegård, strax utanför Höllviken med en underbar trädgård och nära till havet. Fredrika Magnusson Ciotti far nämligen som en skottspole land och rike runt – och det har hon gjort ända sedan hon gick ut gymnasiet. Modellkarriär, hästar och nu inredningsföretag.

Hemma hos Fredrika Artndeco
Hemma hos Fredrika Artndecp blå fåtölj i det stora vardagsrummet

– Jag arbetade som fotomodell i några år och reste mycket. Efter ett tag tröttnade jag och började satsa på hästar. Jag har ridit sedan jag var liten.

Annons

Red och sålde hästar

Det slutade med att hon hamnade i Nederländerna, hon red, tävlade, köpte och sålde hästar. Det var hundra procent hästar som gällde i ungefär tio års tid. Hela hennes tid upptogs av stallvärlden och det var inte alltid en dans på rosor. Hästvärlden är rätt speciell, som Fredrika säger.

Under alla de här åren låg inrednings- och designintresset där och pockade på. Hon har köpt och sålt en del möbler under åren. Eftersom hon bodde utomlands, på gränsen mellan Nederländerna och Tyskland, har hon tagit för vana att åka runt på auktioner runt om i Europa och hålla kolla på när dödsbon kommer ut och var de bästa loppmarknaderna finns. På så vis har hon kunnat bygga upp en ansenlig mängd möbler, framför allt med fokus på stolar och bord under namnet Art N Deco.

Annons

Dusty Deco och Bukowskis

– Plötsligt kom jag till ett vägskäl och tänkte att nu satsar jag på detta. Jag köpte några Thonet-stolar, la ut dem på Instagram och jag blev helt nerlusad med förfrågningar. Där och då kände jag att jag träffat rätt.

Hemma hos Fredrika Artndeco vaser i hallen

Hon la krut på sitt instagramkonto @artndeco.world, började sälja till bland andra Dusty Deco och på Bukowskis, men hennes privata kunder är många, liksom restauranger och andra handlare. Lagerbehovet har växt liksom den där drömmen om en egen gård. Hon har pojkvän och boende i Nederländerna också men sökte det där huset att hitta hem till.

Annons

Det blev en klassisk Skånelänga nära havet om 300 kvadratmeter med uthus, stall och loft. Hon hyr det, och flyttade in förra våren precis innan allt hade slagit ut. Det blev en glad överraskning när hon upptäckte en alldeles fantastisk trädgård runt huset.

– Här finns allt, bärbuskar, äppelträd, valnötsträd, fikon, körsbär och mängder med rosor, det är helt ljuvligt.

Internationell stil

Huset är i två våningar, det var i gott skick – och det var följaktligen bara att flytta in. Bottenvåningen bjuder på en stor hall och tre rum till vänster och tre till höger. På det planet har hon sitt showroom, kök och flera sällskapsrum. Från hallen leder en trappa upp till den övre våningen som hyser sovrummen och ett stort badrum. Överallt vita, putsade väggar och fönstren sitter djupt med vackra fönstersmygar. Det är charmigt och mycket personligt. Stilen känns internationell, hon blandar in konst, hantverk och möbler från art déco-eran.

Annons
Hemma hos Fredrika Artndeco trädgårdsoffa glasveranda
Hemma hos Fredrika Artndeco glasbord vardagsrum

Egentligen är det mesta hemma hos Fredrika till salu, för som hon säger: ”förändring är bra och jag vill att folk ska känna att de vill ha saker när de är hos mig.” Hennes stil är helt egen, hon tar i och kan själv tycka att det blir för mycket ibland, men då rensar eller säljer hon.

Annons

Handla vintage

– Jag älskar kvalitet och saker i trä, glas, sten och metall. Att handla vintage är sätt att leva hållbart. Och kvaliteten på de här äldre möblerna och tingen jag handlar med är fantastisk. Det är riktigt hantverk som kan lagas, fixas, slipas till och hålla länge, länge.

Hemma hos Fredrika Artndeco vardagsrum blå fåtölj lampor

– Men ibland vet jag inte om jag tycker att jag har det snyggt eller fult, säger hon med ett skratt. Men jag vet att det måste finnas en twist.

Annons

Vad känner hon när hon kommer hem?

Hemma hos Fredrika Artndeco matbord

– Jag älskar att komma hem, det är sådan frid här. Och jag tycker att det är hemtrevligt. Dessutom bor jag så stort att det är enkelt att bjuda hem vänner, det gillar jag.

Hemma hos Fredrika Artndeco skulpturer

Text: Cecilia von Mentzer
Styling: Katia Thøger
Foto: Mikael Lundblad

SE ALLA BILDER OCH LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET!

LÄS MER:

Personligt och ombonat i Vasastan

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons