Förfallna gården blev en inredningsdröm

01 feb, 2016 
AvSara Ångström Burling
Det började med bröllop bakom ladan. Tio år senare pågår flytten till skånska Förslöv fortfarande. För Lisette Bramsell Ohlsson och maken Mats Ohlsson blev den förfallna gården ett livsprojekt.
Annons

Det nya sommarhuset i Båstad stod precis klart – ett fantastiskt litet hus ritat av det väletablerade arkitektkontoret Sandell Sandberg. Då kom den fallfärdiga gården några mil bort ut på marknaden.

– Jag är uppväxt på Bjärehalvön och vi körde ofta förbi gården när jag var liten. Jag har alltid tyckt att den ser så spännande ut med sitt vagnslider och slutna innergård. Nyfikenheten var så stor att vi kontaktade mäklaren för en visning, berättar inredningsarkitekten Lisette Bramsell Ohlsson.

enkarlekshistoria_soffa_vardagsrum
Soffbordet med en bordsskiva i carraramarmor är specialbeställt. Soffor Nemo, design Eero Koivisto och Ola Rune, Offecct . Gardiner och soffkuddar i tyg från Kvadrat. Skinnfåtöljen är fyndad på Blocket. Golv av Douglas Gran från danska Dinesen. Taklampor Star, design Jonas Bohlin, Örsjö Belysning.

Gården var helt förfallen. I det äldsta boningshuset, som idag är gästhus, hade tiden stannat. Huset var fullt möblerat och kläder, böcker och porslin från seklets början hade stått orörda i över femtio år.

Annons

– En almanacka på väggen visade 1949. Det var en skattkammare! säger Lisette.

Den ljusa matplatsen kröns av lampan Kvist, design Jonas Bohlin – Lisettes professor under utbildningen på Konstfack – från Örsjö Belysning. Bordet är specialbeställt och bänken ritade Lisette på en möbelkurs på Konstfack. ”Den har varit på väg till loppis eller Blocket många gånger, men har nu hittat sin plats.”
Den ljusa matplatsen kröns av lampan Kvist, design Jonas Bohlin – Lisettes professor under utbildningen på Konstfack – från Örsjö Belysning. Bordet är specialbeställt och bänken ritade Lisette på en möbelkurs på Konstfack. ”Den har varit på väg till loppis eller Blocket många gånger, men har nu hittat sin plats.”

Trots det nybyggda huset i Båstad blev hon upp över öronen förälskad i gården. Hon och maken Mats Ohlsson la ett bud, men gården gick till en utlandssvensk familj från Sydafrika.

– Det kändes inte rätt, jag kände så starkt att den tillhörde oss. Mats tyckte jag var fånig och sa att det fanns andra gårdar. Men en månad senare ringde mäklaren och frågade om vi fortfarande var intresserade. Köparen hade hoppat av och gården blev vår! säger Lisette.

Annons

Det här var 2005 och för paret började livet på gården på bästa tänkbara sätt.

– Vi inledde den första sommaren med att gifta oss under ekarna i hagen bakom ladan. På hösten började vi renovera det gamla boningshuset till gästhus. När vi väl bestämt oss för att byta staden mot landet för mer livskvalitet ville vi kunna ta emot våra vänner med ett eget rymligt boende så att de stannade länge, säger Lisette.

enkarlekshistoria_skrivbord
Skrivbordet med sina vackra detaljer badar i ljus från det stora fönstret. Skrivbord Wing, design Sara Szyber, Design House Stockholm. Stolen är ett omlackerat loppisfynd. Lampa Foto från Zero.

Flytten från Stockholm, där hon är delägare i ett arkitektkontor och Mats är delägare i ett företag som utvecklar appar, har skett succesivt.

Annons

– De fyra första åren av bodde vi kvar i Stockholm och fick mycket hjälp av min pappa som övervakade bygget. Själva åkte vi periodvis ner varje helg för att följa upp renoveringen. När vår dotter Ella skulle börja skolan flyttade vi ner vår bas till Skåne. Jag och Mats har pendlat om varandra i veckorna och spenderat helgerna ihop på gården, säger Lisette.

enkarlekshistoria_sovrum
Dottern Ellas rum. Lampa Lucky från Flux. Vitmålad stubbe från skogen. Vita pappersbollar från Ikea.

När gästhuset stod färdigt var nästa projekt att förvandla det gamla sädesmagasinet till boningshus för familjen.

– I stort sett har vi byggt ett nytt hus innanför de gamla väggarna. Det enda som finns kvar från det gamla sädesmagasinet är takbjälkarna som jag har valt att inte röra. De får berätta sina historier – vissa bjälkar har legat i en vägg, några är utbytta och lite rakare, alla är olika, säger Lisette.

Annons
enkarlekshistoria_badrum_badkar
Badkaret är köptes på Blocket i Stockholm. Det var målat i kladdigt turkost, men Mats lutade av det till rått svartjärn. Golv i carraramarmor.

Kvar finns två längor att totalrenovera. Om åtta år är målet att ladan ska vara ett stall åt dottern Ellas häst. Det gamla stallet blir istället kontor och studio för Lisettes arkitektbyrå och Mats verksamhet.

– Kanske får en yogasal också plats!

Se alla bilder från hemmet i bildspelet nedan!

Annons
Innehåller annonslänkar