Färgstarkt och magiskt i 20-talshuset i Köpenhamn

08 maj, 2020 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos-reportage hos Vicky Nord
Det finns ett skimmer över de gamla tegelhusen i nordvästra Köpenhamn. Här har Vicky och Alexander hittat hem och inrett efter eget motto: ju mer färg och mönster desto bättre. Kika in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020Brand logo
Inspireras av de viktigaste inredningstrenderna 2020

 

Det är något speciellt och lite magiskt över stämningen när man kommer in i området kring Genforeningspladsen i nordvästra Köpenhamn.

Låga tegelhus från 1920-talet, som känns mer engelska än danska, byggda som en mur runt ett gigantiskt grönområde med fotbolls- och tennisplaner. På framsidan av husen små prunkande trädgårdar och en varm försommarkväll med öppna fönster det omisskännliga ljudet av gummiboll mot racket från tennisen tvärs över gatan. Det är nästan omöjligt att förstå att man befinner sig mitt inne i Köpenhamn.

Annons

Mitt i denna idyll bor Vicky Nordh, pressansvarig på danska Hay, tillsammans med sambon och sommelieren Alexander Elsner i en varsamt renoverad trerumslägenhet full av färger och vackra mönster.

Annons

– Det här området är verkligen en oas i staden. Både Alex och jag älskar att cykla hem längs vår gata förbi grannarnas vildvuxna trädgårdar. Och att höra ljuden från tennisbanorna är helt underbart och ganska unikt för att vara mitt i en huvudstad.

Bor i Köpenhamn

Paret träffades i Sverige genom gemensamma vänner och flyttade till Köpenhamn från Stockholm för drygt ett år sedan. Alexander som är dansk hade bott i Köpenhamn tidigare och alltid drömt om husen på Genforeningspladsen, som från början byggdes av Köpenhamns kommun för stadens arbetare. Så när flytten var spikad och den här lägenheten kom ut till försäljning slog de till direkt.

Annons

– Lägenheten var från början en tvåa men vi gjorde om den till en trea. Alex som länge jobbat inom restaurangbranschen ville ha ett stort, organiserat kök där man kan laga mat samtidigt som man umgås och får ta del av matlagningen. Så vi flyttade köket, fick ett större kök som var sammankopplat med vardagsrummet och gjorde om det gamla vardagsrummet till två mindre rum; vårt sovrum och det nya lite mindre vardagsrummet.

– Det gamla köket gjorde vi om till ett gästrum, det kändes viktigt att ha ett extrarum till familj och vänner som kommer på besök.

Annons

De sov på luftmadrasser i två månader och gjorde all renovering själva förutom badrummen. Över ett år har det tagit att komma fram till det som hemmet är i dag.

– Fast jag vill inte heller känna att vi är klara, den känslan skulle nästan vara lite sorglig eftersom jag gillar nya projekt och förändring i hemmet. Jag tycker att man ständigt får nya ideér och tankar på hur man vill ha det hemma, det räcker att man är ute och reser så har man helt plötsligt blivit inspirerad av något nytt.

Estrid Ericson på Svenskt Tenn

– Jag tycker så mycket om Estrid Ericsons citat “Låt aldrig hemmet bli färdigt, slå aldrig fast möbleringen, arrangera ständigt om och håll på så sätt hemmet levande”.

Referensen till Estrid Ericson är inte helt oväntad; Vicky jobbade i många år som pressansvarig på Svenskt Tenn i Stockholm. Och deras klassiska mönster och objekt dyker upp lite här och där i hemmet, precis som de från hennes nuvarande arbetsplats Hay.

Annons

– Man kan nog säga att vårt motto när det kommer till inredning är “långt från lagom”. Mina år på Svenskt Tenn har präglat min inredningsstil ganska mycket, ju mer färg och mönster desto bättre! Vi kanske inte hade haft en hall full med blommor om det inte vore för dem.

Citat av Josef Frank

– Sedan är jag ganska svag för kitschiga saker, tycker inte om när det blir för allvarligt. Inredning ska inte vara svårt eller så eftertänksamt. Tycker också så mycket om citatet av Josef Frank, “Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker man tycker om kommer ändå av sig själva smälta samman till en lugn enhet”. Eller som Mette Hay en gång sa i en intervju; “Färg är som D-vitamin, vi i Skandinavien behöver det i våra hem!”. Om det stämmer, klarar Alex och jag oss ganska bra här året om.

Foto: Petra Bindel Styling: Emma Persson Lagerberg

SE ALLA BILDER OCH LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET!

LÄS MER: 

Personligt och ombonat i Vasastan

Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Gammalt möter nytt i trendsäkert hem i Köpenhamn

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons