Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet

27 nov, 2018 
AvELLE Decoration
Färgstarkt hem i hjärtat av Stockholm
Lugnt och stilla, färgstarkt och varmt. Fotografhemmet på Grev Turegatan är en lägenhet i ständig förändring – skapad av två kreatörer som ser allt i bilder.
Annons

Högt i tak, generöst ljusinsläpp och inte mindre än fem kakelugnar. Charlotte Gawell och hennes man Patrik Engström har bott i hyreslägenheten på Grev Turegatan i Stockholm, i det tysta gårdshuset byggt i slutet av 1800-talet, i tjugo år.

Foto Johan Sellén

De som bodde här innan fick veta att huset skulle rivas och eftersom våningen inte skulle bevaras fick kakelugnarna – som togs bort i alla de finare våningarna – vara kvar. Rivningsplanerna ändrades som tur var och gårdshuset står fortfarande orört. Och kakelugnarna med det.

Annons

– Vi bor mitt inne i stan, på en hektisk gågata, men eftersom vi bor i gårdshuset är det som en fristad när vi kommer upp hit. Här är det alldeles tyst, berättar Charlotte Gawell.

Inredningen är en blandning av ärvda saker, sådant de fått av – eller bytt med – vänner och bekanta, designermöbler och auktionsfynd.

Mönstrad soffa och unika inredningsdetaljer

– Vi går på inspiration. Sedan är det viktigt att fråga sig vem man gör det för – och vi gör det för oss, det ska vara trevligt att vara hemma. Inredningen har vuxit fram under åren och den ändrar sig hela tiden. Det är väldigt icke-statiskt.

Annons

Både Charlotte Gawell och Patrik Engström arbetar som fotografer och de inspireras mycket av alla möten och nya miljöer, särskilt när de är ute och reser.

– Som fotograf ser du ju allt i bilder, så ja, det är möjligt att det också påverkar inredningen.

När de först flyttade in i lägenheten på 1990-talet grundmålade de alla väggar vita, men med tiden har det vita fått lämna plats åt andra färgtoner som har bytts ut i omgångar under åren.

Inredningsdetaljer för sovrummet

– Under en period hade vi antroposofiska färger, milda färger. Då hade vi också färg överallt. Jag tycker om att ha något att stöta emot, något som liksom avgränsar. Egentligen tycker jag att det är härligt med vitt också, men nä, jag känner att vita väggar försvinner för mig.

Annons

Väggfärgerna som ramar in lägenheten nu är lugna och dova, med flera nyanser av beige och en mjukt blå ton i köket.

– Jag tror att vi påverkas väldigt mycket av färger. Nu är det ju beige i nästan hela lägenheten, haha, så jag vet inte hur det påverkar! Men det blev väldigt lugnt sedan vi målade om.

Kök med olika nyanser av blått
Matplats i blåa och rosa toner

Charlotte Gawell berättar att hon egentligen inte var särskilt förtjust i lägenheten från början, det var ingen förälskelse vid första ögonkastet, men de har möblerat den så att de ska trivas. Eftersom det är en hyresrätt har de inte heller kunnat renovera den som de kanske hade velat göra annars.

Annons

– Jag tyckte om att den var ljus och det gör jag fortfarande. Vi hade en gång en feng shui-människa som var här och kände av energier. Hon sa att i ett hem ska man känna sig helt avkopplad när man har varit där i tio minuter. Du landar där och hämtar energi. Det kan jag känna att jag gör, jag blir lugn av att komma hem, så det funkar. Det är lugnt och kravlöst.

Stämningsfullt sovrum med öppen spis
Vardagsrummet går i naturnära toner med en senapsgul soffa och bruna fåtöljer

Paret har två vuxna barn, som nyss har flyttat hemifrån, så nu bor de själva i lägenheten. De driver dessutom ett förlag tillsammans, som ger ut böcker om olika utomhusaktiviteter.

Annons

– Det är ganska nischat! Men jag har fotat mycket för böcker tidigare och tyckte att det skulle vara roligt att hålla i hela processen själv och ha ett eget förlag.

Hittills har de gett ut tre cykelkokböcker, boken Sky runner av bergslöparen Emelie Forsberg och i början på nästa år kommer en bok av svenska Fredrika Ek, som cyklat jorden runt på tusen dagar.

– Vi ger ut sådant som vi tycker är roligt. Utomhusaktiviteter är vårt stora gemensamma intresse, säger Charlotte Gawell.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons