Färgstarkt och kreativt hemma hos fotografparet

Färgstarkt hem i hjärtat av Stockholm

Lugnt och stilla, färgstarkt och varmt. Fotografhemmet på Grev Turegatan är en lägenhet i ständig förändring – skapad av två kreatörer som ser allt i bilder.
27 november, 2018

Högt i tak, generöst ljusinsläpp och inte mindre än fem kakelugnar. Charlotte Gawell och hennes man Patrik Engström har bott i hyreslägenheten på Grev Turegatan i Stockholm, i det tysta gårdshuset byggt i slutet av 1800-talet, i tjugo år.

Av Gill Renlund

Text Helena Skoog

Foto Johan Sellén

De som bodde här innan fick veta att huset skulle rivas och eftersom våningen inte skulle bevaras fick kakelugnarna – som togs bort i alla de finare våningarna – vara kvar. Rivningsplanerna ändrades som tur var och gårdshuset står fortfarande orört. Och kakelugnarna med det.

– Vi bor mitt inne i stan, på en hektisk gågata, men eftersom vi bor i gårdshuset är det som en fristad när vi kommer upp hit. Här är det alldeles tyst, berättar Charlotte Gawell.

Inredningen är en blandning av ärvda saker, sådant de fått av – eller bytt med – vänner och bekanta, designermöbler och auktionsfynd.

– Vi går på inspiration. Sedan är det viktigt att fråga sig vem man gör det för – och vi gör det för oss, det ska vara trevligt att vara hemma. Inredningen har vuxit fram under åren och den ändrar sig hela tiden. Det är väldigt icke-statiskt.

Både Charlotte Gawell och Patrik Engström arbetar som fotografer och de inspireras mycket av alla möten och nya miljöer, särskilt när de är ute och reser.

– Som fotograf ser du ju allt i bilder, så ja, det är möjligt att det också påverkar inredningen.

När de först flyttade in i lägenheten på 1990-talet grundmålade de alla väggar vita, men med tiden har det vita fått lämna plats åt andra färgtoner som har bytts ut i omgångar under åren.

– Under en period hade vi antroposofiska färger, milda färger. Då hade vi också färg överallt. Jag tycker om att ha något att stöta emot, något som liksom avgränsar. Egentligen tycker jag att det är härligt med vitt också, men nä, jag känner att vita väggar försvinner för mig.

Väggfärgerna som ramar in lägenheten nu är lugna och dova, med flera nyanser av beige och en mjukt blå ton i köket.

– Jag tror att vi påverkas väldigt mycket av färger. Nu är det ju beige i nästan hela lägenheten, haha, så jag vet inte hur det påverkar! Men det blev väldigt lugnt sedan vi målade om.

Charlotte Gawell berättar att hon egentligen inte var särskilt förtjust i lägenheten från början, det var ingen förälskelse vid första ögonkastet, men de har möblerat den så att de ska trivas. Eftersom det är en hyresrätt har de inte heller kunnat renovera den som de kanske hade velat göra annars.

– Jag tyckte om att den var ljus och det gör jag fortfarande. Vi hade en gång en feng shui-människa som var här och kände av energier. Hon sa att i ett hem ska man känna sig helt avkopplad när man har varit där i tio minuter. Du landar där och hämtar energi. Det kan jag känna att jag gör, jag blir lugn av att komma hem, så det funkar. Det är lugnt och kravlöst.

Paret har två vuxna barn, som nyss har flyttat hemifrån, så nu bor de själva i lägenheten. De driver dessutom ett förlag tillsammans, som ger ut böcker om olika utomhusaktiviteter.

– Det är ganska nischat! Men jag har fotat mycket för böcker tidigare och tyckte att det skulle vara roligt att hålla i hela processen själv och ha ett eget förlag.

Hittills har de gett ut tre cykelkokböcker, boken Sky runner av bergslöparen Emelie Forsberg och i början på nästa år kommer en bok av svenska Fredrika Ek, som cyklat jorden runt på tusen dagar.

– Vi ger ut sådant som vi tycker är roligt. Utomhusaktiviteter är vårt stora gemensamma intresse, säger Charlotte Gawell.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Köksbordet är vintage och stolarna runt det är klassiska Myran från Fritz Hansen. 
Taklampan är Splügen Bräu av Castiglioni för Flos och vägglampan är Acrobat från Lightwork. Pärltavla, Britt Thulin.

Byrån och spegeln i sovrummet är ärvda och konstverket är Leif Palmquist.

Vägskylten ovanför dörren 
kommer från en fransk loppis. 
Bordet nedanför är ärvt.

Väggbonaden är en japansk prästkappa, 
som de ärvt. Kuddar och överkast kommer från Rajastan i Indien. 
Det lilla bordet är ärvt och lampan är Ikea.

Konstverket längst bak 
i rummet är gjort av Stig Sjölund. 
Bordet framför är antikt och lampan
på bordet är ärvd. Krukan bredvid 
är Lisa Larsson. Den röda stolen är Chair one av Konstantin Grcic.

Vardagsrummet är platsen där de tillbringar mest tid. Soffbord, 
Tavolo con ruote, designat av Gae Aulenti förFontana Arte. Fåtölj Svanen av Arne Jacobsen för 
Fritz Hansen. Marockansk berbermatta från Knut Mattor. Båda sofforna är vintage. Pallen med krukan på är Butterfly stool av Sori Yanagi, Vitra. Ljusstakar, Ingegerd Råman. Lampan bakom den gula soffan till 
höger är Toio, av Castiglioni för Flos. Ärvt skåp från Tyskland, tavlor köpta i New York.

Charlotte Gawell och maken Patrik Engström. 
Dagbädden kommer från ML Hellgren. Bordet och stolen 
är ärvda. Vas, Signe Persson Melin. Mattan Moss är 
designad av Gunilla Lagerhem Ullberg, Kasthall.