Färgstarkt drömhem i centrala Paris

färgstarkt drömhem i Paris

Hur får man in en ny och mer färgstark energi i en familjebostad mitt i Paris? Inredaren Fleur Delesalle har använt sig av en palett med tre mjuka men djupa nyanser: rosa, orange och grönt.
10 januari, 2020

Lägenheten var inredd i en stil med mycket 80-talsvibbar när jag kom hit första gången, säger inredningsarkitekten Fleur Delesalle. Kvinnan som ägde lägenheten hade vuxit upp här och ville gärna ha en förändring. Tanken var att skapa en atmosfär som passar dagens smak, glad och fräsch.

Färgstarkt hem i Paris, naturnära nyanser i entrén med vikdörrar

Rosa, orange och grönt i fokus

Fleur Delesalle, som arbetade tillsammans med India Mahdavi innan hon startade sitt eget inredningsföretag, har gett lägenheten en väldigt speciell känsla genom att använda sig av några få utvalda färger. Tonerna hon använt går från rosa och orange till grönt, och löper som en fin linje genom alla rum i bostaden.

– Jag tycker om att blanda färger, material och epoker men jag har alltid en tydlig skiss i grunden.

Färgstarkt hem i Paris, röd soffa

De allra ljusaste rummen kändes som vita fyrkantiga lådor, men den nya färgskalan som Fleur Delesalle använt sig av bryter av och mjukar upp.

Rummen som vetter mot gården är lite mörkare och har fått djupare toner, vilket ju går rakt emot hur man brukar göra, men på det här viset blir det en mer ombonad känsla i de tre små rummen. Ett rosa, ett gult och ett grönt.

Färgstarkt hem i Paris, köksö i färgglad marmor

Köket gjordes om och inreddes enligt samma principer.

– Ursprungligen hade vi beställt en köksö i vit terrazzo, men det blev något fel vid beställningen och vi fick en i svart, berättar Fleur Delesalle. Vi bestämde oss för att behålla den. Den bryter av på ett bra sätt.

Färgstarkt hem i Paris, mörkgrönt badrum
Färgstarkt hem i Paris, mörkgrönt sovrum

”En matta är det som blir pricken över i i ett rum”

När det gäller möblerna så har Fleur Delesalle blandat fynd från loppisar eller nätet med specialbeställda möbler som det låga bordet, sänggaveln och matsalsbordet. Hon har även använt helt nya moderna möbler.

– Mitt hemliga knep? Mattan! Jag har designat mattorna i vardagsrummet med färger och former inspirerade av verk av Jean Arp och av Miró. En matta är det som blir pricken över i i ett rum, säger inredaren.

Färgstarkt hem i Paris, ljusgrön bordsskiva

Att det stämmer blir helt tydligt när man ser hur det Fleur Delesalle skapat möter design av Pierre Paulin och av Philippe Malouin.

Av: Clément Leboulanger

Foto: Vincent Leroux

Översättning: Ida Magntorn

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här!

Genom att själv designa mattorna i vardagsrummet har inredaren Fleur Delesalle förstärkt färgskalan. Group Sofa designad av Philippe Malouin, klädd i sammet från Kvadrat. De låga borden i i svart lack och mässing är specialbeställda. Rosa keramikfat, från Henriëtte H Jansen. Kudde Solnedgång, från My Friend Paco. Små sidobord Svampar av Agnes 
Debizet från Gallerie May. Vaser Totem 
av Marie-Victoire Winckler. Golvlampa Mulit-Lite i mässing, designad 1972 av Louis Weisdorf, och fåtölj Pacha, ritad 
1975 av Pierre Paulin, från Gubi. Foto Skärmar, Rio, Alexandrie, 2010 av Stephan Zaubitzer, från Galerie Cinéma.

Köket bryter av med den imponerande köksön gjord i en speciell terrazzo med fyra slags marmor, skapad av den brittiske designern Max Lamb för Dzek. Dörrarna i al döljer köksskåp och även ingången till sovrummen. Bordet i mässing med skiva av laminat är specialbeställt. Stolarna Bistro i målad ek från La Redoute Intérieurs. Taklampa Crescent av Lee Broom, från The Conran Shop. Glas och karaff från Sentou. Kran från Dornbracht.

De tre taklamporna Phenomen av Dechem Studio från 
Bomma, i matsalen sammanfattar lägenhetens palett tillsammans med det måttbeställda matbordet med bordsskiva 
av svart marquinamarmor, valnöt, och lack i grönt och rosa. Keramikfat från Henriëtte H Jansen och småskålar från The Conran Shop. Runt bordet fåtöljerna Cruz Lazy i rotting och stål från Vincent Sheppard. På väggen Pletenice, från Am.Pm, ett skåp i ek med flätade skåpsluckor. På skåpen lampan Gatto från 1960 av Achille och Pier Giacomo Castiglioni för Flos, vaser Totem av Marie-Victoire Winckler. Ovanför hänger en serie inramade kollage av den kroatiske konstnären Damir Ocko.

Den enormt stora entrén struktureras upp av vikdörrar som leder till sovavdelningen. Från ena sidan till den andra är öppningarna mot vardagsrummet åt vänster, och matsalen till höger, markerade med dubbla svarta lister. Taklampa loppisfynd. Keramikvaser till vänster med djur- och geometriska motiv från Henriëtte H Jansen. Längst in ägget Morano från Galerie May och affisch av Damir Ocko.

Mot gården, i skydd från starkt dagsljus, ligger gästrummet som fortsätter den genomgående färgskalan, här med den gröna Card Room från Farrow & Ball. Sängkläderna i linne blandar nyanser av kaki, rosa och terrakotta, från Caravane, The Conran Shop och India Mahdavi. Vägglampor i mässing från 1960 av Jules Wabbes. Sängbord i valnöt ritade av Fleur Delesalle, foto Solen av Bruno Nuytten från Galerie Cinéma. Längst in en lampa fyndad på loppis.

Badrummet går även det i grönt med golv och duschkabin i Antigua-marmor. Vägghängd specialbeställd badrumsmöbel i körsbärsträ och vit Thassos-marmor. Inbyggd kran från Dornbracht. Spegeln Caligone från Am.Pm och vägglampan Glo-Ball av Jasper Morrison från Flos passar fint ihop. Toalettartiklar Musco från Conran Shop.

LÄS MER:

Personlig drömoas hos designern i Paris

Magisk och stilren drömlägenhet i Paris

Kreativt och personligt hemma hos stylisten