Magisk sekelskifteslägenhet – med en mysig matplats

Se bilderna på lägenheten i Göteborg

I en jugendlägenhet ett stenkast från Öresund har Marina Andersson och David Johansson hittat hem efter många år i New York.
21 september, 2017

I en jugendlägenhet i Helsingborg bor Marina Andersson och David Johansson med sina två barn Edith och Frank. Lägenheten består av fyra rum och kök och är genomgående, med de karakteristiska fönstren och balkongen ut mot gatan.

Se bilderna på lägenheten nedan

Fasaden till lägenheten.

Marina och David bodde tillsammans i New York i nästan nio år innan de bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen. De älskade friheten och möjligheterna i New York.

David startade till exempel Fika tillsammans med kollegan Lars Åkerlund, och Marina, som är makeupartist, skaffade en amerikansk agent och jobbade för tidningar som Vogue, Harper’s Bazaar, Vanity Fair och ELLE.

Vardagsrummet i lägenheten.

Men de jobbade hela tiden. New York har en ”allt eller inget”-mentalitet och när paret fick sitt första barn så omprioriterades deras liv.

– Livet i New York var fantastiskt, men som två egenföretagare var det också väldigt krävande. Vår dotter är född i New York och vi levde där med henne under hennes första tre och ett halvt år. När vi väntade vårt andra barn blev det tydligt att vi ville närmare familj och vänner i Sverige och viktigt att låta barnen få gå i skola här.

Gången in till lägenheten.

Dessa önskningar kom passande nog tillsammans med en jobbförfrågan till David från Ikea Food som då låg i Helsingborg. Paret skrev på ett kontrakt för en hyreslägenhet i Helsingborg osedd för att sedan söka efter något som skulle passa dem bättre.

Det dröjde inte länge förrän en vän tipsade om lägenheten i sekelskifteshuset med de karakteristiska jugendbalkongerna.

Ett arbetsrum.
Badrummet i lägenheten.

Hittills har de i första hand fixat till lägenheten kosmetiskt genom att måla om och fräscha upp väggarna. Och inrett förstås. De har även gjort om köket för att få det att fungera bättre som en mötesplats.

Som kock tycker David att det framför allt är viktigt att köket är funktionellt. En industriell, rostfri arbetsbänk med öppen förvaringshylla blev den bästa lösningen här.

Köket i lägenheten.
Svarta köksluckor i köket.

Marina och David har ofta bjudningar, stora som små, och då blir det för det mesta först en drink i köket där man hjälps åt att tillsammans med gästerna fixa det sista före middagen. Middagen serveras oftast i den vackra matsalen kombinerad med vardagsrummet.

– Vi älskar verkligen den här lägenheten. Ljuset och rymden gör att vi aldrig tröttnar. Vi har bara två minuter till havet och fem minuter in till stan, säger Marina.

Matplatsen i köket.
Sovrummet i lägenheten.

Hemmet är i ständig förändring och Marina och David är inte nostalgiska, utan gör sig gärna av med saker för att göra plats för något nytt.

Båda är lika förtjusta i att besöka loppisar och auktioner och de har en förkärlek för sextiotalets formspråk, vilket återspeglas i deras inredningsstil.

Dubbeldörrarna in till lägenheten.
Matsalsplats med öppen spis.

– Sedan har vi turen att få resa till världens alla hörn i våra respektive jobb och det är nästan omöjligt att inte plocka upp influenser från olika platser. Vi har båda det estetiska i oss och vi älskar vackra saker. Det är inte säkert att allt passar ihop men det berättar i alla fall en historia, och det är viktigt. Tillsammans blir det något vackert och personligt, avslutar David.

Av: Mari Strenghielm
Foto: Anna Malmberg

Läs mer:

Här visar Bianca Ingrosso upp sin lägenhet: ”Helt magiskt”

Lista: Här är Sveriges dyraste adresser 

Från kartongfabrik till stilren lägenhet i Göteborg – kika in

 

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Soffan från Ikea omfamnas av det vackra burspråket i vardagsrummet. Kuddar från Crate & 
Barrel och H&M Home. Soffbord från Ilva, matta från Ikea. Vintage-sideboard köpt i Dumbo, Brooklyn. Bordslampa Jupiter, ABC Carpet & Home i New York. Stjärnskulptur från John Kostick.

Det vilsamma sovrummet med utgång till balkongen i jugendstil är favoritrummet i lägenheten. Detta sminkbord i teak har Marina fyndat i en antikaffär I Helsingborg. Marinas svarta sidenrock är vintage och inköpt i New York. Den vackra skärmväggen kommer från New York. Tamburmajoren fyndades på loppis. 

Skjutdörrarna ramar in vyn in till sovrummet från vardagsrummet. Den grå ullpläden på sängen 
är en Toarpspläd, de blå 
kuddarna från Crate & Barrel och den vita, mönstrade kommer från Ikea. Nattduksbordet 
är ett loppisfynd och klot-lampan som står ovanpå 
är från Ikea. Taklampa Norm 69, Normann Copenhagen. Matta ur Ilse Crawfords kollektion Sinnerlig, Ikea.

Den vackert grönglaserade öppna spisen i matsalen är en effektfull färgklick som ger karaktär åt det spatiösa rummet. Ovanpå står en samling stengods 
som paret fyndat genom åren. På väggen hänger fotokonst signerad Phillip Toledano.

Till vardags äter familjen i köket kring det åttkantiga 
bordet från Ikeas kollektion PS 2012, som den loppis-fyndade vasen står på. Stolarna är från Kocks snickerifabrik och köptes på en loppis på Österlen. Mattan kommer från H&M Home. För att matcha övrig köksinredning har man en rostfri hylla med öppen förvaring, för sådant man använder ofta och behöver ha framme. Den vita vägg-
klockan kommer
från Crate & Barrel och den gröna lampan i fönstret från Ikea. 

Här i det nyrenoverade köket lagas det mycket mat till familj och vänner. Den svarta köksinredningen med rostfria detaljer kommer från Ikea. Den rostfria bänken från restaurangutrustningsleverantören GGM Gastro får agera både tillrednings- och förvaringsyta. Taklampa från Ikea. Den rostfria upphängningsanordningen på väggen är från Bowery Kitchen Supplies i New York. Den blå art déco-brickan är inköpt i Hudson, New York.

Oftast är det David som står för matlagningen i hemmet men när tid finns lagar paret gärna mat tillsammans. 

Den grafiska klädhängaren från Hay är lika mycket dekoration som klädförvaring. Sextiotalsstolen med svart galon och teak är från en loppis. 

Marinas skosamling på väggen blir ett vackert blickfång som vittnar om vem som bor här.

Även badrums-inredningen är svart med rostfria detaljer. 

Här i Marinas kontor har man målat en vägg svart för att bryta av mot allt det vita. 

I utsikten från sovrum till vardagsrum ser man tydligt parets intresse för färg och form. Stringhyllan är vintage, likaså sidenrocken från New York samt sminkbordet i teak. Inne i vardagsrummet bryter mattan från Ikea vackert av mot den klassiska stavparketten. Den röda Eames-stolen är köpt i New York. På det väggfasta sideboardet i teak samsas favoritkeramiken med den vackra skrivbordslampan, en vintage-Bauhauslampa av Christian Dell för Koranda. Barvagnen är ett auktionsfynd och taklampan i mässing från Tom Dixon.