Experimentellt, funktionellt och estetiskt i Paris

Stilrent hem i Paris

Elegant 30-tal, experimentella metallinstallationer och såklart en rejäl dos av vår tids bästa design. Välkomna hem till grundarna av franska livsstilsmagasinet Milk.
25 september, 2018

Radikalt, experimentellt och raffinerat. Vad annat hade vi förväntat oss av ett hem tillhörande Isis-Colombe Combréas och Karel Balas, grundarna av franska livsstilsmagasinen Milk och Milk Decoration. Deras lägenhet i Paris 14:e arrondissement talar sitt eget språk och går inte att härleda till någon rådande trend.

Här finns referenser till såväl 1930-tal, decenniet då huset byggdes, som 1950-tal. Installationer av metall skär genom de eleganta rummen, möblerade med en förnäm samling samtidsdesign, ett personligt urval bland all den formgivning som paret kommer i kontakt med genom sitt arbete.

Här bor också barnen Alyosha, 17 år och Hiroko, 12 år och förutom att vara en odyssé över en del av vår tids bästa formgivning, är lägenheten också ett bekvämt hem för familjen som älskar att samlas i Patricia Urquiolas generösa soffa Tufty-time.

De kända magasinmakarnas hem är både funktionellt och estetiskt och för dess tillblivelse har UdA Studio i Turin spelat en viktig roll. Arkitekterna på UdA fick uppdraget att förändra lägenhetens sociala ytor så att de blev mer funktionella och öppna samtidigt som de övriga delarna skulle kännas mer intima.

Två nya badrum till barnen skulle också skapas utan att göra avkall på den generösa, rumsligheten. Arkitekterna Marcante-Testa kom också att rita ett helt nytt kök och en del andra unika inslag.

Arkitekten Andrea Marcantes stora respekt för lägenhetens 30-talsarkitektur blev startpunkt för ett samtal som ledde till den originella lösningen med metallinstallationerna som strålar genom rummen.

– Det ena ledde till det andra och vi började samtala kring fransk-ungerska designern och konstnären Mathieu Matégot, som arbetade med metall på 1950-talet. Utifrån det funderade arkitekten ut det innovativa systemet med sektioner och väggar av perforerad metall som strukturerar upp och förbinder ytor samtidigt som originalväggar och takdekorationer bevaras, förklarar Isis-Colombe.

Alla arkitektoniska detaljer i metall samt lägenhetens specialdesignade möbler, som kökets inredning och kontorets bord, byggdes i Italien och levererades sedan till Paris. Med på den resan kom också en hel pluton italienska hantverkare och till slut var alla som arbetade med lägenheten, från arkitekter till vvs-arbetare, italienska.

Lägenhetens färgpalett är ytterst noga uttänkt. Alla golv behandlades med en blå hartsolja och väggarna målades i en mjuk skala nyanser från Farrow & Ball. När det gäller inredningen valde Isis-Colombe och Karel saker som symboliserar ett möte eller ett personligt engagemang. En del saker är nya och en del har hängt med ett tag, enligt Isis-Colombe.

– Vårt älskade Piet Hein Eek-bord köpte vi för tio år sedan på Elizabeth Leriches trend-event på inredningsmässan Maison & Objet.

Inte sällan har valen grundats på ett jobb för Milk Decoration.

– Bordet från Os & Oos, hyllan av Maarten Baas, Aim-lampan av bröderna Bouroullec, Patricia Urquiolas soffa Tufty-time och Natalie Létés tapet för Domestic – urvalet vittnar om vår tid här och nu samtidigt som det representerar vår favoritdesign, avslutar Isis-Colombe.

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

Två blå fåtöljer av 
Warren Platner för Knoll 
pryder korridoren. 
I taket två IC Lights av Michael Anastassiades för Flos. 
På golvet ligger en matta av Doshi Levien från kollektionen Rabari för Nanimarquina.

Familjen samlad i soffan 
Tufty-time, design 
Patricia Urquiola, B&B Italia. Le Corbusiers Lampe de 
Marseille. Mathieu Matégots 
hyllor i stål från 1950-talet. Soffbord och kuddar, the 
Conran Shop. Vaser, 
Matteo Thun. Matta från 
Caravane. Vintagehyllor 
i metall av Mathieu Matégot, 
en designer och konstnär 
som inspirerat till inredningen och atmosfären i lägenheten. Litet bord Chess piece 
i metall av Anna Karlin.

Köket ritades av italienska arkitekterna Andrea Marcante 
och Adelaide Testa på 
UdA Studio och byggdes av Materia Design.

Sköna, mjuka, 
smutsiga pasteller och en
generös säng från 
Maison de Vacances finns i det 
stora sovrummet.

Det luftiga matrummet rymmer pendellampan Aim 
av bröderna Bouroullec, Piet Hein Eeks matbord, trästolar av 
Jean Prouvé och vägghängda skåp från Porro.

Text: Marzia Nicolini

Foto: Anders Schønnemann/Living Inside