Excentrisk elegans hos modedesignern

Excentrisk elegans hos modedesignern

Modedesignern Natalia Altewai och fotografen Marcus Ohlsson har planerat sin Söderlägenhet precis som de vill ha den: med plats för reseminnen, böcker och konst.
20 april, 2016
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på
1:15

Efter reklamen: Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på

(1:15)

Slå på ljud

Vilka trender inreder vi med 2021? Medelhavsvibbar, 70-talsfavoriter och en minimalistisk skandinavisk stil är några tendenser som spås prägla året.

Vägen till lägenheten på Södermalm har varit lång och vindlande. Natalia Altewai föddes i Polen, växte upp i Malmö och gick på modeskola i Milano. Efter sex år i Milano flyttade hon till Stockholm för att grunda klädföretaget Altewaisaome tillsammans med Randa Saome, sin vapendragare och rumskompis från Milano. När den fjärde kollektionen skulle fotograferas togs modefotografen Marcus Ohlsson in. Tycke uppstod och två år senare fick Marcus och Natalia dottern Kinley. Lägenheten på Mosebacke i Stockholm hade Marcus köpt innan de träffades. Nu var det dags för en gemensam renovering.

Av Alexandra Ydholm
Text Matilde Sköld
Foto Andrea Papini

Natalia och Marcus tog hjälp av en arkitekt, men eftersom de båda är superesteter till yrket hade de massor av idéer själva. De bytte plats på alla rum och resultatet var en långt mycket mer välplanerad lägenhet där kök och vardagsrum hänger ihop, lagom avskilda från varandra med hjälp av en öppen bokhylla.

Lägenheten är på bara 69 kvadrat, men plötsligt kändes alla rum lagom stora. Sovrummet blev ett behagligt krypin med fönster mot gården och med anslutning till ett litet sovrum för Kinley. Genom att ta några kvadratmeter från köket fick de ett mycket rymligare badrum.

– Jag blev nästan chockad över hur mycket några kvadrat kunde göra för ett badrum. Nu känns det jättelyxigt.

Natalia och Marcus tillbringar mycket tid i New York och på resande fot. På sina resor världen över hittar Natalia inspiration för kommande kollektioner. De jobbar, äter och handlar prylar till sitt hem.

– Hittar vi något vi gillar så köper vi det utan att tänka på konsekvenserna.

Våra saker har skeppats hem från hela världen. Och varenda pryl har en historia.

De har en månsten som de köpte från en stenhuggare i en jadegruva i Vietnam, mobilen i vardagsrummet kommer från Paris, böckerna kommer från antikvariat och museishoppar runt om i världen.

– Först kånkade vi hem alla böckerna till New York, sedan ändrade vi oss och ville ha dem i Stockholm. Det krävdes 52 flyttlådor och en veckas arbete med bubbelplast och packning.

Båda två älskar att gå på museum och hittar många av sina inredningsidéer i konsten. Idén till de grafiska, perforerade mönstren i köksluckorna kom från en av deras favorit- konstnärer Sol LeWitt, en mästare på grafiska mönster. Den avskalade garderobsväggen i hallen var en hyllning till Richard Serra, med sina fritt stående väggar av stål.

– Hantverkarna satte på eget bevåg dit två handtag och bröt därmed illusionen om en obruten vägg. Well, well, det blev fint ändå, säger Natalia och ler snett.

Se alla bilder från hemmet och läs allt om inredning i bildspelet nedan!