Excentrisk färgfest hemma hos Matthew Williamson

Matthew Williamsons hem i London

En rejäl dos brittisk excentricitet blandad med gränslös kreativitet och massvis med vintage och inslag från fjärran länder. Den makalösa och personliga mixen är Matthew Williamsons signatur.
10 september, 2019

Mannen som i mångt och mycket uppfann boho-glamouren, som tog hippy chic-stilen från stranden till catwalken bor precis så som vi kan tänka oss.

Kliv in i hans hall och du möts av vibrerande rosa neonfärg som sprider ett skimmer över en stor samling reseminnen: Stråhattar, blomstergirlanger, guldspeglar och en påfågelstol i rotting som om den inte vore flamboyant nog i sin svulstiga form, målats i regnbågens alla färger.

Färgstarkt vardagsrum hemma hos designern Matthew Williamson i London

Matthew Williamsons hem i Primrose Hill

Utrymmet ger en föraning av vad som väntar i resten av lägenheten i nordvästra London nära fashionabla Primrose Hill. Neutralt är definitivt inte hans melodi. Minst en handfull av regnbågens alla färger finns med i vart och ett av rummen. Det stora kombinerade mat- och sällskapsrummet har till exempel ett burspråk i gyllene gult, ljuslila väggar, lite papegojmönstrad tapet och en turkos sammetssoffa.

– Jag skulle kalla min stil ”organiserat bohemisk”. Folk skrattar åt mig för att jag har massor av vintageprylar spridda omkring mig medan jag är väldigt noga med att kuddarna ligger på rätt plats. Just nu är de inte på rätt plats och det gör mig galen, säger Matthew Williamson.

Knallrosa väggar och trendig tavelvägg hemma hos designern Matthew Williamson i London

Samtidigt som han förklarar att hans hem är färdigt, finns här ändå en känsla av att saker slumpvis hamnat där de befinner sig. Här finns ingen ansträngd ängslighet. Liksom i Matthews design flörtas det friskt med långväga platser och en lätt nostalgisk känsla av jetset-glamour från svunna tider finns ofta med på ett hörn.

– Jag föddes i Manchester, en rätt kall och grå plats där det inte fanns så mycket färg. Att sedan besöka platser som Indien och Brasilien startade igång ett kreativt fyrverkeri, förklarar Matthew Williamson.

Blått möter grått i badrummet hemma hos designern Matthew Williamson i London

Kultur och hantverk – viktiga delar i Matthews look

– Kultur och hantverk är viktiga delar av den look som kommit att bli min. Det har sina rötter i många spridda erfarenheter, från min mammas sätt att ta sig an mode som ett sätt att göra livet roligare, till mitt möte med Jade Jagger och hennes påverkan på min tidiga karriär.

Jade Jagger var en av de första, jämte moderedaktören på brittiska Vogue, som fick upp ögonen för Matthew Williamssons design. Hon var också en av modellerna, som sida vid sida med sin vän Kate Moss och supermodellen Helena Christensen, visade Matthews kollektion Electric Angels vid hans catwalkdebut 1997.

De juvelfärgade klänningarna gjorde stort intryck och visningen fick stort genomslag trots att den endast var sju minuter lång och elva klänningar visades. Det blev en katapult till framgång för Matthew Williamsons varumärke. Hans optimistiska, bohemiska stil har knappt ändrats sedan dess, något unikt för en industri som kräver nyheter minst en gång i halvåret.

Rosa palminspirerad lampa och färgglada textilier hemma hos designern Matthew Williamson i London

– Vi har aldrig varit ett trendledande märke och jag lockas inte längre av tanken att ”tweaka till” grejer för att försöka göra något coolt eller trendigt. Du kan inte vara allt för alla utan det är bättre att göra är det du är riktigt bra på. Jag tror att min styrka är färg, mönster och eklekticism.

Överallt i hans hem lyser det av färg – rosa, grönt, turkost, gult – och det är mönster på väggar, golv, målningar och tyger. Möblerna är iögonfallande och eklektiska. Under kalejdoskopiska mönster, som Matthew Williamsons signaturmotiv med fjärilar och abstrakta fjädrar, känns silhuetter från vitt skilda tidsepoker igen. Här finns såväl rokoko som viktorianskt och femtiotalsdesign.

Gör det själv-projekt möter moderna nyheter

En hel del inredning har också Matthew själv formgivit. Han har till exempel ritat en kollektion möbler för Duresta, tapeter och tyger för Osborne & Little och hemartiklar för Debenhams. En del är också gör det själv-projekt: Enkla lampskärmar från varuhuset på gatan har uppdaterats med långa stiliga boho-fransar och matsalsstolarna har målats om i starka färger.

Det var de vackra proportionerna och byggnadskvalitén i huset från mitten av 1800-talet som gjorde att Matthew ville bo just här. Ändå har han radikalt ändrat planlösningen i lägenheten och gjort sitt sovrum större genom att ta bort ett angränsande badrum. En del av det tidigare enorma köket har också fått ge vika för ett gästrum och ett mindre badrum.

Underbar inomhusdjungel hemma hos designern Matthew Williamson i London

Trots att det nya köket har vita luckor och och väggar saknar det inte personlighet. Koboltblå lampskärmar ger färg och även i det här funktionella utrymmet demonstrerar Matthew sin kärlek till vintage genom alla tekoppar, tallrikar och burkar som visas upp. Hemmet igenom visar han prov på att stil inte handlar om att följa andra, det handlar om att uttrycka dig själv och hylla allt det som inspirerar just dig.

Foto: Ingrid Rasmussen/Living Inside

Text: Talib Choudry

Översättning: Sophia Genitz

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet:

Inomhusdjungeln och lysande starka färger knyter an till Matthews starka kärlek till Indien. Växterna är en blandning av levande och konstgjorda exemplar och ett exempel på blandningen av högt och lågt i inredningen.

Tapeten med papegojor på murstocken är ett av Matthew Williamsons mönster för Osborne & Little. Böcker i regnbågens alla färger förstärker den tropiska känslan.

Matthew målade påfågelstolen i rotting för att den skulle matcha de intensiva färgerna i hallen.

Djupa turkosa toner, fjädrar, speglar och metalliskt blixtar gör Matthews sovrum både överdådigt och finstämt. Fjäderlampan på fot från A Modern Grand Tour ger en boho-chic touch. Sängkläderna är från Matthew Williamsons kollektion för Debenhamns.

Läs mer:

Stilren elegans hemma hos designern i Paris

Glamorös maximalism hos världskända designern i New York

Kika in i Nina Perssons urbana sekelskifteshem i Malmö