Ett orientalisk drömhem fyllt med magisk design

07 aug, 2020 
Inbäddad i hjärtat av en olivlund, inte långt från Marrakech, ligger Villa Ouidane. Här syns en del funktionalism, en del orientalisk stil och framför allt en festlig färgpalett.
Annons

Videon kunde inte hittas

 

När Villa Ouidane byggdes lät Gabriel och hans familj sig inspireras av riaderna, de traditionella husen eller palatsen med en trädgård på innergården, som är så vanliga i Marocko och runt om i huvudstaden Marrakech.

Riaderna byggdes ofta i flera våningar runt en gård med en fontän och de var hem för de burgna klasserna som handels- och hovmän. Eftersom de var vända inåt med en murad vägg åt gatan skyddade de privatlivet men gav också svalka och skydd från hetta och stormar. Den pampiga trädgården i mitten och avsaknaden av stora fönster på tegelväggarna mot gatan är också typiska kännetecken.

Annons

– När jag byggde det här huset ville jag att det skulle stoltsera med stora öppningar och perspektiv och framför allt ha en riktig trädgård. Som en tyst oas en bit från buller och folkmassor, säger Gabriel.

Annons

Gabriel kontaktade den belgiske arkitekten Quentin Wilbaux som föreställde sig ett hus klätt i livliga färger, och som kombinerande inspiration från art déco med den typiska airen från en traditionell riad. Och precis så blev det. Dolt från insyn bakom höga murar och grönskande häckar ligger Gabriels hus, med fyra lika stora husdelar som placerats runt en innergård fylld av härliga olivträd, palmer och aloe vera.

Annons

En enorm terrass

På bottenvåningen i huset finns vardagsrummet, kök och matsalen och flera sovrum med rejäl takhöjd och utgång till innergården. På övervåningen finns biblioteket, föräldrarnas master-svit, ansluten till en enorm terrass med utsikt över olivlunden och poolen som är kantad med palmer och kaktusar.

– Tillsammans med min vän, inredare Corinne Bensimon, valde vi en bas av ljusa färger på väggarna som blir en perfekt grund för resten av det färgstarka och sprakande hemmet.

Annons

För sprakar gör det. Och lyser. De stora franska fönstren är arkitekten Quentins signum och det gör att det, till skillnad från i en mer klassisk riad, blir ett otroligt ljusinsläpp. Tillsammans med färgstarka textilier och vackra möbler känns det som ett otroligt glatt hem som gjort för umgänge.

Här finns flera klassiker

Lägg där till ett stort intresse för design och konst. Familjen har inrett med klassiska pjäser av både Mathieu Matégot, Charlotte Perriand och Jean Prouvé.

Av: Laurence Dougier
Foto: Nicolas Mathéus
Bearbetning: Cecilia von Mentzer

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet!

LÄS MER:

Annons