Stylistens hem med det helt perfekta köket

Stylistens hem med det helt perfekta köket

I april 2012 publicerade vi ett reportage som vår chefredaktör kallar för "ett av tidernas mest inspirerande hemma hos-reportage". Och det är inte svårt att förstå varför han väljer de orden. För trots att det gått nästan fyra år – vilket är en lång tid i den trendkänsliga inredningsvärlden – känns hemmet trendigare och mer inspirerande än någonsin. Se bara på detaljerna i köket; mässingskranen, marmorskivan och – framför allt – kulören på köksluckorna som fick redaktionen att bli fullkomligt mejlbombad. Nu ville plötsligt alla ha S3005 G50Y på sina luckor!
01 mars, 2016

Efter tio flyttlass på lika många år verkar de nu ha hittat hem, inredningsstylisten och skribenten Emma Persson Lagerberg och musikern Bengt Lagerberg, som bland annat spelar trummor i The Cardigans. Tillsammans med sina söner Otis, Ib och Sigge bor de sedan fem år tillbaka i en sekelskifteslägenhet på Gamla Väster i centrala Malmö, en lägenhet som under deras vårdnad varsamt förvandlats från sliten konstnärslya till välorganiserad familjebostad.

Direkt vid tillträdet började Emma och Bengt åtgärda de mest akuta renoveringsbehoven: att ta ner lager efter lager av löst sittande tapeter, måla väggar och golv samt låta dra om all elektricitet. Därefter fick själva hemmet så sakteliga ta form – uppmärksamma läsare känner kanske igen det som En studie i vitt från ELLE Interiör nummer 7/2008.

– Stilmässigt har inte mycket ändrats sedan dess, men knappt en pinal står kvar på sin gamla plats, berättar Emma.

I somras när paret väntade sitt tredje barn bestämde de sig nämligen för att byta användningsområde för flera av rummen. Det gamla sovrummet fick bli barnrum med plats för två, rummet intill inreddes som lekrum, och Emma och Bengt sover nu i den lilla kammaren bakom vardagsrummet.

– Men det allra största lyftet var att bygga ett nytt, rymligt kök i den gamla matsalen. Det är en otrolig lyx att hela familjen kan hänga här samtidigt, säger Emma.

Planeringen av det nya köket började för Emma med en vision om den perfekta luckfärgen, för Bengt med önskan om en mässingskran och så deras gemensamma dröm om en lång bänkskiva i marmor. Utan tidigare erfarenhet bestämde Emma sig för att själv utforma köket och anlitade sedan byggföretaget Massivo som förverkligade hennes handritade skisser.

– Trots att jag har fött tre barn kände jag mig inte riktigt vuxen förrän jag packade in våra torrvaror i dessa praktiska utdragslådor, säger Emma och skrattar.

För familjen Persson Lagerberg – som älskar böcker, skivor och vackra föremål men avskyr att städa – var förvaringen länge en svårknäckt nöt. Men tack vare mängder med skåp, hyllor, lådor och staplar tycks även sakerna ha hittat rätt i det nygamla hemmet.

– Nu ska det bli underbart att bara bo!

Artikeln publicerades ursprungligen i ELLE Interiör i april 2012.

Se alla bilder och läs mer om Emma Persson Lagerbergs hem i bildspelet nedan!

Text: Hanna Marklund

Styling: Emma Persson Lagerberg

Foto: Petra Bindel

Läs mer:

Hemma hos-reportaget som förändrade allt