Avskalat och ombonat med nyanser av grått

Genom att balansera svala färger och strama former med varma material, gröna växter och mjuka möbler har barnfamiljen fått ett hem som både stora och små älskar.
18 september, 2015

503 Service Unavailable

 

Niklas och Fanny ville inreda enkelt och avskalat men med en ombonad känsla. De hittade rätt i en balans mellan svala gråtoner och varma material.

För några år sedan hade Niklas Larsén och Fanny Nelson fått sitt första barn och lägenheten på Kungsholmen började bli för liten.

Lägenheten som uppfyllde alla familjens önskemål

En stor trerummare intill parken i det före detta sjukhusområdet Långbro uppfyllde deras önskemål på rymd: högt i tak, nästan fyra meter, och stora fönster som släppte in massor av dagsljus.

– Vi tycker att om fönster och golv är vackra behöver man inte göra så mycket mer. Nu var det inte så vackra golv, men fönstren var fantastiska. Vi upptäckte en fuktskada och valde att riva ut alla golv och sätta in ett plankgolv i hela lägenheten, berättar Niklas.

Där svala färger möter varma material

Som nyutbildad inredningsarkitekt hade han inrett den förra lägenheten stramt och stilrent med i stort sett bara platsbyggda lösningar. I den nya bostaden ville de, som barnfamilj, ha en varmare och mer ombonad känsla. Lösningen blev att balansera svala färger och strama former med varma material, gröna växter och mjuka möbler.

– Både jag och Fanny gillar alla toner av grått. Vi testmålade ganska mycket och valde att dela upp lägenheten i två delar, där den ena sidan fick en grågrönblå kulör och den andra en ljusare grå.

Ljusgrå soffa omgiven av golvväxter

Idag har sonen Ino hunnit bli tre och utnyttjar till fullo möjligheten att få upp farten i den öppna planlösningen. Andra saker i lägenheten visade sig fungera mindre bra med små barn. Den vita klädseln på Living Divani-soffan i vardagsrummet fick till exempel snabbt ett prickigt överdrag av tyg från Afroart. Lillebror Bill är tio månader.

– Vi har tänkt mycket på balans. Det handlar om att ge och ta – den strama, fyrkantiga rumsavdelaren i vardagsrummet vägs upp av den mjuka soffan på andra sidan. Samma sak med rumsavdelaren bredvid sängen.

Genomgående har vi försökt skapa luftighet, men i vardagsrummet och sovrummet har vi istället delat av och gjort mindre rumsligheter. I sovrummet ska det kännas tryggt och inte vara för mycket rymd, resonerar de.

Platsbyggd garderob

På andra sidan sängen fungerar rumsavdelaren i sovrummet som inbyggd klädförvaring. Lägenheten är full av liknande genomtänkta detaljer: Den måttbeställda mässingstoppen på förvaringsbänken i hallen är vald för att värma upp intrycket av de svala grå väggarna. I köket balanseras den grå väggfärgen av platsbyggda lister av ek, där målade tallrikar och glas livar upp med färg.

Målet med köket var att det skulle kännas luftigt och lätt att röra sig i. En stålkonstruktion för köksbänken gav möjlighet att kunna välja bort underskåp. På bänken har en stor grön växt i terrakottakruka fått ta plats som varm kontrast mot arbetsytans matta, grå klinker.

– Man ska inte försöka göra allt klart på en gång. Gör grunderna först och fyll på allteftersom.

Text Anders Bergmark
Foto Jonas Ingerstedt

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Läs mer:

Kontinentalt möter avskalat – i vackra 20-talsvillan

Avskalat och stilrent hemma hos Stylein-designern i Söderort